fbpx

12 decembrie: Cozonac – ”Sarea-n bucate”

Icon print Print

În povestea cu tâlc ”Sarea-n bucate”, la nunta fetei mici a împăratului ”se întinse o masă d-alea împărăteştile, cu fel de fel de mâncări, de băuturi, de plăcinte şi de alte bunătăţi, de să-ţi lingi şi degetele când le vei mânca. Mireasa poruncise bucătarilor ce bucate să gătească” și ne imaginăm că au fost tare, tare gustoase. Pe masa nuntașilor ar fi fost cu siguranță și câțiva cozonaci mari, pufoși și parfumați. Iată și rețeta, pentru un rezultat ca-n povești:

Ingrediente

Pentru aluat

1 kg făină

350 ml lapte

100 gr zahăr

4 ouă

1 ceșcuță de ulei

10 gr drojdie uscată

1 praf de sare

1 plic zahăr vanilat

Esență de rom

Esență de vanilie

Coji de lămâie și portocală

Pentru umplutură

200 gr nucă măcinată

100 gr zahar

100ml lapte

Cacao

Stafide

Coji de lămâie și portocală

Mod de preparare

Dizolvă drojdia în 100 ml de lapte, într-un ibric deasupra focului. Toarnă amestecul peste 100 grame de făină, apoi lasă la odihnit plămădeala, pentru nu mai mult de o oră.

Alege un vas generos în care să pui restul făinii, fă un cuib în mijloc în care adaugi maiaua, ouăle bătute, zahărul, restul de lapte tot călduț, coji rase de portocală și lămâie, esență de rom și de vanilie. Frământă bine până când aluatul devine nelipicios și se desprinde de marginile vasului. Unge blatul de lucru cu ulei, mută aluatul aici și frământă strașnic, cel puțin 15 minute, până când devine elastic.

Așează aluatul din nou în vas și pune-l la crescut într-un loc călduț, acoperit de un șervet curat. Între timp, poți pregăti umplutura: amestecă nuca împreună cu zahărul și pune peste ele lapte fierbinte. Strecoară în această compoziție cremoasă coji de lămâie și portocală, puțină cacao și câteva stafide.

După ce au trecut două ore, volumul aluatului va fi dublu, ceea ce înseamnă că e gata pentru ultimile pregătiri. Răstoarnă-l pe blatul de lucru, împărțindu-l în 8 bucăți egale, pentru 4 cozonaci. Întinde-le pe rând în foi de un deget lățime, pe care așezi minunăția de umplutură.

Rulează apoi foile și împletește-le câte două, apoi așează-le cu grijă în tăvile unse cu ulei, dar nu te grăbi să le pui în cuptor. Mai au nevoie de o jumătate de oră de dospit. Unge-le cu gălbenuș de ou și pregătește-te de o aromă de sărbătoare, care îți va învălui casa numaidecât. 😊

Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

VEZI REȚETA
Image Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

Prăjitură Pina Colada

VEZI REȚETA
Image Prăjitură Pina Colada

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură