În grozava colecție de năzdrăvenii ale lui Nastratin Hogea, Anton Pann înșiruie povestiri cu iz de zicală, mereu actuale, la care ai vrea să revii mereu, ca la cartea de bucate preferată.
Într-una din năzdrăvenii, se spune că ”Nastratin Hogea-ntr-o seară la fereastră cum ședea, își lungea nasul aiurea, p-alții fără a-I vedea. Trecând unul din prietini:
– Ce miroși? L-a întrebat.
– Vecinul meu – el răspunse – gătește scumpe mâncăruri. Și de-al lor miros mă satur, trăgându-l cu gust prin nări.”
Probabil una dintre mâncărurile trase cu gust prin nări de Nastratin era o friptură gătită la cuptor și servită cu sos alb gros, un deliciu la care bietul dascăl nu avea acces. Iată rețeta de sos de unt pentru bucate, în caz că și ție ți s-a făcut poftă de o cină specială.
Pune puțin unt pe foc, într-o tigaie antiaderentă. După ce s-a topit, adaugă 2-3 linguri de făină și amestecă ușor, apoi picură câte puțin zeama de la o lămâie, amestecând în continuare. După ce a scăzut puțin, nu-i mai trebuie decât sare, piper alb și poate puțin pătrunjel. 😊
Acest sos va da un gust fin, specific mâncărurilor fine franțuzești, oricărui preparat din carne. Poftă bună!
Măr copt în foietaj
VEZI REȚETACinnamon Rolls
VEZI REȚETABanane umplute cu ciocolată în foietaj
VEZI REȚETA© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.