15 decembrie: Sos de unt pentru bucate – ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea”

Icon print Print

În grozava colecție de năzdrăvenii ale lui Nastratin Hogea, Anton Pann înșiruie povestiri cu iz de zicală, mereu actuale, la care ai vrea să revii mereu, ca la cartea de bucate preferată.

Într-una din năzdrăvenii, se spune că ”Nastratin Hogea-ntr-o seară la fereastră cum ședea, își lungea nasul aiurea, p-alții fără a-I vedea. Trecând unul din prietini:

– Ce miroși? L-a întrebat.

– Vecinul meu – el răspunse – gătește scumpe mâncăruri. Și de-al lor miros mă satur, trăgându-l cu gust prin nări.”

Probabil una dintre mâncărurile trase cu gust prin nări de Nastratin era o friptură gătită la cuptor și servită cu sos alb gros, un deliciu la care bietul dascăl nu avea acces. Iată rețeta de sos de unt pentru bucate, în caz că și ție ți s-a făcut poftă de o cină specială.

Pune puțin unt pe foc, într-o tigaie antiaderentă. După ce s-a topit, adaugă 2-3 linguri de făină și amestecă ușor, apoi picură câte puțin zeama de la o lămâie, amestecând în continuare. După ce a scăzut puțin, nu-i mai trebuie decât sare, piper alb și poate puțin pătrunjel. 😊

Acest sos va da un gust fin, specific mâncărurilor fine franțuzești, oricărui preparat din carne. Poftă bună!

Semla – Chifle dulci suedeze cu cremă de marțipan

2 ore și 40 de minute

VEZI REȚETA
Image Semla – Chifle dulci suedeze cu cremă de marțipan

Pâine cu mălai

4 ore

VEZI REȚETA
Image Pâine cu mălai

Chec din fructe uscate

1 oră și 30 de minute

VEZI REȚETA
Image Chec din fructe uscate
Gătit cu Drag