În celebrele sale amintiri îndrăgite de toți copiii, Ion Creangă descrie mâncărurile în așa fel minunat, că-ți lasă gura apă. În ”Capra cu trei iezi”, lupul ”dă iama” în bunătățile pregătite cu hărnicie de capră, printre care se află și delicioasele alivenci.
Tu ai pregătit vreodată alivencă? Iată rețeta bunicii lui Ion Creangă:
Așează pe un șervet curat lună toate ingredientele de care ai nevoie: mălai, brânză de vaci, lapte, 2-3 ouă, unt, smântână și sare. Scurge bine brânzica și pune-o într-un castron, împreună cu gălbenușurile. Amestecă bine cu o lingură de lemn, apoi toarnă ușor, puțin câte puțin, lapte fiert, până se subțiază compoziția.
Adaugă unt și sare și amestecă iar cu grijă. Abia apoi poți adăuga albușurile, bătute până ce devin ca omătul. Aruncă mălai și încă puțin unt și pune totul în frigider.
Până se răcește compoziția, unge o tavă rotunda cu unt și tapetează cu mălai. Pune alivenca în cuptor pentru jumătate de oră și serviți-o neapărat caldă, cu smântână. O minunăție, nu-i așa?
Dacă îți dorești mai degrabă o alivancă dulce, urmează rețeta noastră de aici.
Mini clafoutis cu fructe de pădure
VEZI REȚETARețetă pentru negresă sănătoasă, din banane
VEZI REȚETARulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic
VEZI REȚETA© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.