fbpx

21 decembrie: Chișca și mamaliga lui Ștefan a Petrei – ”Amintiri din copilărie”

Icon print Print

În partea a treia a ”Amintirilor din copilărie”, de Ion Creangă, Nică este deja la seminar, pregătindu-se să devină preot. Într-o iarnă, de Crăciun, abia așteaptă să ajungă acasă, unde îl așteaptă o mulțime de preparate din porc, printre care și tradiționala chișcă, adică un caltaboș moldovenesc, alături, bineînțeles, de nelipsita mămăliguță.

Pentru că tocmai e timpul ei, iată și rețeta de chișcă:

500 de grame de carne de porc se completează cu 300 de grame de slănină și se opăresc 15 minute în apa în care au fiert măruntaiele purcelului. După ce se răcesc, se taie în fâșii groase și se amestecă în 150 de grame de orez înmuiat într-un polonic de grăsime  din supa în care au fiert capul și șoriciul, se adaugă sare, piper și se umple stomacul porcului cu această compoziție, dar nu total, ca să aibă loc orezul să se umfle. După caz, se pot umple și intestinele de porc.

Se dă la fiert precum toba, aproximativ o oră. Se răcește, se usucă, se leagă cu sfoară și se dă la afumat pentru două zile.

Cum se mănâncă această chișcă? Dacă vrei să simți gustul pe care l-a simțit și Nică, pune-o în mijlocul sarmalelor când le dai la cuptor, iar la masa de Crăciun tai-o felii și servește-o alături de sarmale, mămăligă caldă și, desigur, un pahar de vin roșu.

Mult spor la gătit bunătăți de casă și poftă bună să aveți!

Prăjitură Pina Colada

VEZI REȚETA
Image Prăjitură Pina Colada

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură

Banana Bread

VEZI REȚETA
Image Banana Bread