fbpx

22 decembrie: Turte cu miere de stup – ”Răvășelul spânului”

Icon print Print

Basmul ”Răvășelul spânului”, de Petre Ispirescu, ne înfățișează un șir de năzdrăvenii povestite de spân și un flăcău care ajunge să lucreze la moara acestuia.

La un moment dat, în timp ce se întreceau în povești,  ”spânul făcu un foc mare în mijlocul camerei, și puse apă să dea în crop, după aceea se apucă de turtă: turnă apă, apă multă; și tot puse până se isprăvi toată făina și făcu o turtă cât toate zilele de mare”.

Abia când a terminat de spus o poveste, spânul a întors turta, rumenită doar pe o parte. După încă o poveste, turta a fost gata, iar flăcăul a luat-o cu el acasă, după ce l-a păcălit ultima dată pe spân. Iată și rețeta:

Se face o cocă nici prea tare, nici prea moale, din 100 g de făină, 2 cești de miere de stup lichidă, 50 g zahăr, 2 ouă, 100 g de miez de nucă și scorțișoară. Desigur, se poate pune și câte un răvaș în fiecare, cu mesaje pentru cei dragi.

Împarte aluatul în 6 părți egale, dă-le o formă rotundă, turtită și pune-le la copt, în cuptor. Fiecare membru al familiei va prefera să le mănânce în alt stil: fie cu dulceață, fie cu miere, fie cu smântână, turtele sunt un deliciu. Bucurați-vă de ele cât sunt călduțe, cu poftă și voie bună!

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj