fbpx

5 decembrie: Ialoviță cu ceapă și pâine albă de casă – ”Povestea lui Harap Alb”

Icon print Print

În Povestea lui Harap Alb, una dintre basmele românești cele mai frumoase și mai bogate în semnificații, ospățul de la curtea împăratului Roș este cum se cuvine: 12 harabale cu pâine, 12 ialovițe fripte și 12 buți pline cu vin.

O masă simplă și autentică, gustoasă și hrănitoare, ideală pentru drumeții din poveste și pentru oricine dorește să își recapete puterile. 😊Iată rețeta de ialoviță friptă:

Ia o bucată mare de mușchi de vită, spal-o bine, săreaz-o după gust și prăjește-o pe ambele părți într-o tigaie în care ai pus unt și o ceapă tăiată fin. Adaugă puțină apă și mai las-o câteva minute pe foc.

După ce a scăzut apa, unge carnea cu untură și pune-o într-o tavă, la cuptor. Când e gata, taie carnea felii subțiri și bucură-te de aroma sa intensă, echilibrând gustul bogat cu pâine albă de casă și un pahar de vin roșu.

Ți-am pregătit și rețeta de pâine de casă, astfel încât masa voastră să fie chiar ca în poveste:

Ai nevoie de 1 kg de făină 000 Raftul bunicii, 20 de grame drojdie, jumătate de litru de apă și jumătate de linguriță de sare.  Pune făina într-un bol, pregătind cuibul pentru drojdie. Adaugă apa călduță peste drojdie, apoi amestecă ușor până când obții o pastă cremoasă. Poți turna peste această pastă făina de pe marginea adânciturii, apoi pune bolul la cald pentru maxim o oră.

După ce a crescut coca, frământă cu puțină apă călduță făina în care ai aruncat sarea, apoi pune aluatul direct în tava pregătită pentru cuptor și lasă-l să se umfle. Adaugă puțină apă deasupra și este gata pentru a se rumeni în cuptor.

Parcă nimic nu te îmbie la masă mai tare decât mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor, nu-i așa?

Prăjitură Pina Colada

VEZI REȚETA
Image Prăjitură Pina Colada

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură

Banana Bread

VEZI REȚETA
Image Banana Bread