fbpx

6 decembrie: Poale-n brâu – ”Fata babei și fata moșneagului”

Icon print Print

Povestea ”Fata babei și fata moșneagului” este o frumoasă pildă despre hărnicie, modestie și răsplată. Când a plecat de acasă din cauza suferințelor la care o supuneau mama și sora vitrege, ori de câte ori a avut ocazia pe drum, a făcut un bine.

Și, după faptă, și răsplată: părul pe care l-a curățat de omizi i-a dăruit poame dulci ca mierea, iar cuptorul părăsit pe care l-a lipit i-a oferit plăcinte calde, crescute și rumenite. Citind acest pasaj și aducându-ți aminte că scriitorul poveștii nu e altul decât Ion Creangă, îți și imaginezi cum fata moșului s-a înfruptat cu poftă din nemaipomenitele poale-n brâu moldovenești. Iată rețeta noastră:

Ingrediente

500 g făină 000 Raftul bunicii

300 g lapte

300 g de zahăr

200 g unt

500 g brânză de oi grasă

5 ouă

1 praf de sare

Drojdie proaspătă

Mod de preparare

Pune făina într-un castron mare, turnând la mijloc drojdia pe care o dizolvi cu ajutorul a două linguri de apă călduță. Adaugă apoi zahărul, gălbenușurile, untul și sarea, picurând puțin câte puțin lapte călduț. Frământă aluatul cu spor pentru 10 minute. Acoperă aluatul cu un șervet și lasă-l la crescut 90 de minute.

Când aluatul și-a dublat volumul, fă-l sul și taie-l în bucăți de mărimea unei mingi de tenis, pe care le întinzi, pe rând cu făcălețul. Decupează-le în formă de pătrat, adaugă în centru brânza de oi frământată cu două ouă și trage marginile aluatului, lipindu-le bine, cât să formezi o bocceluță. Unge poalele-n brâu cu ou bătut cu lapte și așează-le în cuptor pentru 25 de minute.

Pufoase și delicioase aceste plăcințele! Cerne o ninsoare de zahăr vanilat deasupra lor, împarte-le celor dragi și bucurați-vă împreună de o gustare excelentă. Poftă bună!

Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

VEZI REȚETA
Image Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

Prăjitură Pina Colada

VEZI REȚETA
Image Prăjitură Pina Colada

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură