fbpx

Babka cu nucșoară și rom

Icon print Print

Babka este un cozonac deosebit, popular mai ales în nordul și nord-estul țării noastre, unde comunitățile de ucrainieni și polonezi prepară acest desert iubit în țările lor. Rețeta de babka s-a născut în Israel, fiind transmisă din generație în generație prin familiile de evrei. Astăzi, este un cozonac ce câștigă popularitate datorită aromelor perfecte pentru sezonul rece și texturii dense, oferite de forma împletită.

Poate fi savurat de sărbători, alături sau în loc de un cozonac tradiționar românesc, dar și în orice perioadă a anului cand ne dorim să ne bucurăm de un preparat delicios alături de cafea.

Timp de preparare: 4 ore

Număr de porții: 12 porții, doi cozonaci mici

Ingrediente:

  • 500 grame Făina Superioară 000 pentru Cozonac – Raftul Bunicii
  • 1 linguriță de drojdie
  • 220 ml lapte călduț
  • 120 grame de unt
  • 2 ouă medii-mari
  • 100 grame de zahăr
  • 3 linguri rom (băutură alcoolică)
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță esență de rom
  • ½ linguriță esență de vanilie
  • ½ linguriță de nucșoară
  • 3 linguri stafide sau mix de fructe confiate
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui

Mod de preparare:

Primul pas este să pregătești toate ingredientele, care trebuie să fie la temperatura camerei – nu folosi nimic direct din frigider! Vom începe prin prepararea aluatului, care necesită aproximativ 2 ore de dospire. Într-un bol mare amestecă laptele, drojdia, sarea, zahărul, untul, un ou întreg și gălbenușul de la al doilea ou. Amestecă bine timp de 1-2 minute și apoi adaugă un sfert din cantitatea de făină.

După ce amesteci bine încă o dată, vei începe să frămânți aluatul, adăugând treptat restul de făină până când aluatul devine lipicios și se prinde de pereții vasului. Unge cu ulei un alt castron, pune aluatul în el și întoarce-l de câteva ori până când devine lucios pe toate părțile, fiind ușor uns cu ulei. Acoperă cu o folie de plastic și lasă-l la crescut timp de 2 ore.

Într-un castron amestecă stafidele sau fructele confiate, romul, nușcoara și esențele și lasă-le la temperatura camerei, într-un vas acoperit, tot aproximativ 2 ore, până când este gata și aluatul. În acest timp, fructele se vor hidrata și vor împrumuta din aromele condimentelor. Mixează compoziția cu un blender până când obții o pastă groasă.

Pe blatul de lucru, împarte aluatul în două părți egale. Ia una dintre părți și întinde-o într-o formă dreptunghiulară, puțin mai mare decât o foaie A4. Deasupra intinde  în strat foarte subțire jumătate din pasta pentru compoziție și apoi rulează aluatul pentru a obține un cilindru lung, la fel cum procedezi în cazul unei rulade. La unul dintre capete, presează puțin aluatul pentru a crea o închidere. Apoi, cu un cuțit, taie rulada pe mijloc pe toată lungimea, pornind de la 2 centimetri distanță de închiderea pe care ai făcut-o.

Ia cele două jumătăți și împletește-le, iar la capăt aplatizează o închidere similară cu cea de pornire, apoi pune cozonacul în forma de copt unsă cu ulei. Repetă toți acești pași pentru al doilea cozonac.

Lasă cozonacii la odihnit în tavă timp de 20-30 de minute, timp în care încingi cuptorul la 180°C. Înainte de a băga tăvile la cuptor, unge partea superioară cu puțin albuș de ou rămas în urma preparării.

Coace cozonacii pe nivelul mediu al cuptorului, pentru a permite căldurii să ajungă uniform pe toate părțile tăvilor. Aproximativ 50 de minute sunt suficiente pentru ca cei doi cozonaci să fie copți și să prindă o culoare arămie.

Scoate cozonacii din tavă abia după ce îi lași 15 minute la răcit. Poftă bună!

Brioșe cu pizza 🍕

VEZI REȚETA
Image Brioșe cu pizza 🍕

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls