fbpx

Cozonac cu migdale

Icon print Print

COZONAC CU MIGDALE

Timp de preparare: 120 de minute

Ingrediente: 

1 kg făină Raftul bunicii 000 pentru cozonac
7 gălbenușuri
4 albușuri
300 g de zahăr
250 g de unt
2 linguri de ulei
lapte cât se cere (circa ½ litru)
1 lingură de rom
vanilie
50 g drojdie
1 linguriță rasă de sare
Ingrediente compoziție:
2 linguri de unt topit
150 g migdale
100 g zahăr pudră

Mod de preparare:

Să trecem la treabă! Începe, așadar, cu prepararea aluatului. Înmoaie drojdia cu puțin lapte călduț (atenție, să nu fie fierbinte!) și cu o linguriță de zahăr. Separat, opărește 3 linguri de făină cu puțin lapte clocotit, amestecând cu răbdare să nu facă cocoloașe. Când s-a răcit suficient cât să poți înmuia un deget, adaugă drojdia și bate bine de tot, până se fac bășici mari. Apoi presară tacticos nițică făină, acoperă cu un șervet și pune la loc cald, să crească frumos.

Cât timp stă aluatul la crescut, ocupă-te de gălbenușurile pe care trebuie să le freci cu sare până se închid la culoare și presară peste ele zahărul tos. Apoi freacă bine de tot până se face o compoziție spumoasă.

A crescut aluatul? Perfect. Acum pune-l peste restul de făină cernută într-o covată și ținută la cald și adaugă gălbenușurile, puțin lapte călduț și albușurile bătute spumă.

Sperăm că n-ai obosit, pentru că aluatul se cere frământat cam 1 oră, aducându-l de pe margini spre mijloc. Pune apoi uleiul, romul, vanilia și toarnă încet untul topit călduț. Dacă aluatul este prea tare, mai adaugă puțin lapte la temperatura camerei.

Aluatul așezat într-o covată acoperă-l din nou cu o față de masă și așează-l la cald pentru încă 2, 3 ore, să crească. După ce acesta a crescut destul, e timpul să îți ungi mâinile cu puțin unt și să iei nemilos din el bucăți cât un ou pe care să le treci și pe ele prin unt, apoi prin migdale măcinate, amestecate cu zahăr pudră. Așează apoi bucățile unele peste altele într-o formă de cozonac unsă cu unt și mai lasă puțin cozonacul la căldură, să crească. La final, unge-l cu ou și gata, îl pui la copt!

Se coace la foc potrivit, iar când e gata, să nu îl tai cu cuțitul, ci desfă bucățile cu mâna și împarte-l celor dragi.

Poftă bună!

Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

VEZI REȚETA
Image Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

Prăjitură Pina Colada

VEZI REȚETA
Image Prăjitură Pina Colada

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură