Cozonacul Rosenkranz este mai ușor de făcut și mai aspectuos decât cozonacul tradițional. În plus, textura diferită îl face irezistibil. Melcișorii îngrămădiți, umpluți din belșug cu nucă și copți împreună la adăpostul lipicios al zahărului ars, vor cucerii toți mesenii de Paști.
Timp de pregătire: 1 oră și 15 minute
Număr de porții: 8-10
Ingrediente
Pentru aluat
800 g Făină 000 Raftul bunicii
500 ml lapte
30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
1 lingură zahăr
2 gălbenușuri
80 g unt cu 82% grăsime
1 praf de sare
1 plic de zahăr vanilat
Coaja de la o lămâie
Pentru umplutură
130 g unt
200 g nucă
150 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
Pentru caramel
160 g zahăr
Mod de preparare
Pentru aluat, lasă drojdia să își facă treaba timp de 10 minute, împreună cu laptele călduț și o lingură de zahăr. Apoi poți adăuga gălbenușurile, untul topit, sarea, vanilia, coaja de lămâie, zahărul pudră și făina, puțin câte puțin. Frământă aluatul delicat timp de 5 minute, apoi, când ești mulțumită de consistența lui, lasă-l la dospit pentru 30 de minute, într-un loc ferit, acoperit. Între timp, pregătește umplutura: macină mai mult de jumătate din nucă și lasă restul în seama cuțitului. Adaugă untul topit, zahărul vanilat și zahărul tos.
După ce aluatul a crescut frumos, scoate-l pe blatul de lucru înfăinat în prealabil și întinde-l în forma unui dreptunghi măricel, peste care vei întinde umplutura cu grijă, acoperind toată suprafața. Rulează coca și tai-o în bucăți egale.
Acum a sosit momentul ”kranz”: într-un vas înalt și generos ca dimensiuni, pe care l-ai pregătit pentru acest cozonac, pune zahărul pe foc, la topit. După ce s-a topit, înclină vasul astfel încât caramelul să se întindă peste tot. După ce s-a răcit puțin, poți așeza melcișorii, fără să îi lipești, pentru a avea loc de crescut. Încinge cuptorul la 160° și pune cozonacul înăuntru, nu înainte de a-l mai lăsa la crescut măcar 15 minute. La final, răstoarnă-l pe un platou cât se poate de repede, cât caramelul nu este încă întărit.
Invită-i pe toți cei dragi la masă, așterne-le pofticioșilor minunea sub ochi, lasă-i să își rupă cu nerăbdare câte un melcișor și primește cu încântare toate laudele lor!
Măr copt în foietaj
VEZI REȚETACinnamon Rolls
VEZI REȚETABanane umplute cu ciocolată în foietaj
VEZI REȚETA© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.