fbpx

Cozonac Rosenkranz

Icon print Print

Cozonacul Rosenkranz este mai ușor de făcut și mai aspectuos decât cozonacul tradițional. În plus, textura diferită îl face irezistibil. Melcișorii îngrămădiți, umpluți din belșug cu nucă și copți împreună la adăpostul lipicios al zahărului ars, vor cucerii toți mesenii de Paști.

Timp de pregătire: 1 oră și 15 minute

Număr de porții: 8-10

Ingrediente

Pentru aluat

800 g Făină 000 Raftul bunicii

500 ml lapte

30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată

1 lingură zahăr

2 gălbenușuri

80 g unt cu 82% grăsime

1 praf de sare

1 plic de zahăr vanilat

Coaja de la o lămâie

Pentru umplutură

130 g unt

200 g nucă

150 g zahăr

1 plic zahăr vanilat

Pentru caramel

160 g zahăr

Mod de preparare

Pentru aluat, lasă drojdia să își facă treaba timp de 10 minute, împreună cu laptele călduț și o lingură de zahăr. Apoi poți adăuga gălbenușurile, untul topit, sarea, vanilia, coaja de lămâie, zahărul pudră și făina, puțin câte puțin. Frământă aluatul delicat timp de 5 minute, apoi, când ești mulțumită de consistența lui, lasă-l la dospit pentru 30 de minute, într-un loc ferit, acoperit. Între timp, pregătește umplutura: macină mai mult de jumătate din nucă și lasă restul în seama cuțitului. Adaugă untul topit, zahărul vanilat și zahărul tos.

După ce aluatul a crescut frumos, scoate-l pe blatul de lucru înfăinat în prealabil și întinde-l în forma unui dreptunghi măricel, peste care vei întinde umplutura cu grijă, acoperind toată suprafața. Rulează coca și tai-o în bucăți egale.

Acum a sosit momentul ”kranz”: într-un vas înalt și generos ca dimensiuni, pe care l-ai pregătit pentru acest cozonac, pune zahărul pe foc, la topit. După ce s-a topit, înclină vasul astfel încât caramelul să se întindă peste tot. După ce s-a răcit puțin, poți așeza melcișorii, fără să îi lipești, pentru a avea loc de crescut. Încinge cuptorul la 160° și pune cozonacul înăuntru, nu înainte de a-l mai lăsa la crescut măcar 15 minute. La final, răstoarnă-l pe un platou cât se poate de repede, cât caramelul nu este încă întărit.

Invită-i pe toți cei dragi la masă, așterne-le pofticioșilor minunea sub ochi, lasă-i să își rupă cu nerăbdare câte un melcișor și primește cu încântare toate laudele lor!

Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

VEZI REȚETA
Image Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

Prăjitură Pina Colada

VEZI REȚETA
Image Prăjitură Pina Colada

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură