Timp de preparare: 180 de minute
Ingrediente:
1 kg de Făină Superioară 000 pentru cozonac Raftul bunicii
50 g de drojdie
400 ml de lapte călduț
300 g de zahăr
6 ouă și un gălbenuș
150 g de unt
1 lingură de extract de vanilie
coaja rasă de la două lămâi si puțin ulei vegetal pentru modelat
Pentru crema aromată de nuci:
300 g de miez de nucă; 150 ml lapte
70 g de zahăr; 4 linguri de cacao
2 linguri de rom
Mod de preparare:
Primul pas este să cerni toată făina într-un bol. Fă o adâncitură și adaugă drojdia sfărâmată în bucăți mici. Presară puțin zahăr și toarnă câțiva mililitri din laptele călduț. Așteaptă ca drojdia să dospească.
Într-un alt bol adaugă cele 6 ouă, 300 gr de zahăr și extractul de vanilie. Bate-le bine și toarnă-le în bolul cu făină. La fel procedează și cu untul topit. Pentru un plus de aromă, adăugă coaja rasă de lămâie. Acum e momentul să frămânți aluatul de cozonac. Ia-o ca pe o terapie antistress și eliberează-te de orice griji! La final trebuie să ai un aluat moale, fin, elastic.
După atâta efort, ia o pauză! Lasă aluatul să dospească într-un loc călduț, acoperit cu un prosop din bumbac.
Acum ai timp să pregătești și crema cu aromă de copilărie. Macină miezul de nucă și înfierbântă laptele în care ai adăugat zahăr, esență de rom și cacao. Opărește miezul de nucă și amestecă totul. E gata. Atât de simplu a fost!
Unge o suprafață de lucru cu puțin ulei vegetal și toarnă aluatul dolofan de cozonac. Împarte-l în 4 părți egale și întinde 4 dreptunghiuri de aluat. Unge-le cu un strat generos de cremă de nucă și rulează-le. Nu mai rămâne decât să răsucești rulourile două câte două și să le așezi la odihnă în tăvi pentru copt.
Unge-i cu gălbenuș și ai răbdare să crească mai mari decât culcușul, apoi lasă-i o oră la cuptor la 180 de grade Celsius.
Ai făcut o treabă minunată. Cozonacii pufoși cu gust de copilărie sunt gata.
Poftă bună și Sărbători fericite!
Măr copt în foietaj
VEZI REȚETACinnamon Rolls
VEZI REȚETABanane umplute cu ciocolată în foietaj
VEZI REȚETA© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.