fbpx

Cozonaci pufoși

Icon print Print

COZONACI PUFOŞI

Timp de preparare: 180 de minute

Ingrediente: 

1 kg de făină Raftul bunicii 000 pentru Cozonac
50 g de drojdie
400 ml de lapte călduț
300 g de zahăr
6 ouă și un gălbenuș
150 g de unt
1 lingură de extract de vanilie
coaja rasă de la două lămâi si puțin ulei vegetal pentru modelat

Pentru crema aromată de nuci:

300 gr de miez de nucă; 150 ml lapte
70 g de zahăr; 4 linguri de cacao
1 lingură de scorțișoară măcinată
2 linguri de rom

Mod de preparare:

Primul pas este să cerneți cu dragoste și răbdare toată făina într-un bol. Faceți o adâncitură și adăugați drojdia sfărâmată în bucăți mici. Presărați puțin zahăr și turnați câțiva mililitri din laptele călduț. Așteptați cuminți ca drojdia să dospească.

Într-un alt bol adăugați cele 6 ouă, 300 gr de zahăr și extractul de vanilie. Bateți-le cu simț de răspundere și turnați-le în bolul cu făină. La fel procedați și cu untul topit. Pentru un plus de aromă, adăugați coaja rasă de lămâie. Acum e momentul să vă suflecați și să frământați cu toată ființa aluatul de cozonac. Luați-o ca pe o terapie antistress și eliberați-vă de orice griji! La final trebuie să obțineți un aluat moale, fin, elastic.

După atâta efort, luați-vă o pauză! Lăsați aluatul să dospească într-un loc călduț, acoperit cu un prosop din bumbac. Va crește într-o oră cât altele în 3 și-și va dubla volumul! Făina Raftul bunicii e magică!

Aveți suficient timp să pregătiți și crema cu aromă de copilărie. Măcinați miezul de nucă și înfierbântați laptele în care ați adăugat zahăr, esență de rom și cacao. Opăriți miezul de nucă și amestecați totul. E gata! Atât de simplu a fost!

Ungeți o suprafață de lucru cu puțin ulei vegetal și turnați aluatul dolofan de cozonac. Împărțiți-l în 4 părți egale și întindeți 4 dreptunghiuri de aluat. Înnobilați-le cu un strat generos de cremă de nucă și rulați-le. Nu vă mai rămâne decât să răsuciți rulourile două câte două și să le așezați la odihnă în tăvi pentru copt.

Ungeți-i cu gălbenuș și aveți răbdare să crească mai mari decât culcușul, apoi uitați de ei o oră la cuptor la 180 de grade Celsius.

Ați făcut o treabă minunată! Cozonacii pufoși cu gust de copilărie sunt gata!

Poftă bună și Paște Fericit!

Melci cu scorțișoară, preparați cu făină integrală

1 oră și 20 de minute

VEZI REȚETA
Image Melci cu scorțișoară, preparați cu făină integrală

Kourabiedes - biscuiți grecești, cu unt

30 minute

VEZI REȚETA
Image Kourabiedes - biscuiți grecești, cu unt

Chec de mălai, cu struguri

30 minute

VEZI REȚETA
Image Chec de mălai, cu struguri