Pizza este una dintre cele mai iubite feluri de mâncare din întreaga lume. Dacă este un lucru care ne unește pe toți, indiferent de dragoste, cu siguranță este pasiunea pentru pizza și curiozitatea de a o recrea după o rețetă proprie. În ultima vreme, tendințele în materie de topping-uri s-au diversificat, însă aprecierea noastră pentru pizza a rămas la fel de mare.
„Hai să facem pizza acasă!” Pe cât de ușor este să o spui, pe atât de greu ar putea fi încercarea de a pregăti o pizza sănătoasă și delicioasă în propria ta bucătărie, mai ales dacă aceasta este prima ta experiență. Vestea bună este că nu trebuie să fii un maestru pizzar italian pentru a pregăti acest fel de mâncare. Ai nevoie doar de ingrediente de calitate, cunoștințe despre ce înseamnă un blat de pizza perfect, o făină superioară pentru a-l prepara, topping-uri pe gustul tău și mult spor la frământat aluatul pentru pizza. Parcă nu te despart prea multe lucruri de pizza visurilor tale, nu-i așa?
Fiindcă meriți o pizza grozavă, îți venim în ajutor cu sfaturi și trucuri utile de la A la Z, despre cum să prepari pizza acasă, ca un adevărat expert.
Indiferent de preferințele de topping-uri pe care le ai, cel mai important lucru la o pizza excelentă este blatul. Fie că îți place pizza cu blat crocant, subțire sau pufos, modul în care îl prepari este secretul care face diferența între o pizza cu gust bun și una cu gust nemaipomenit. Cel mai bun blat de pizza se prepară cu o făină de calitate înaltă, așa cum este făina Raftul bunicii, ținând cont de câteva reguli simple. Înainte de toate, stabilește pentru cine pregătești pizza. Este pentru tine, pentru cei din familie sau prietenii apropiați? Dacă o gătești pentru tine, nu trebuie decât să te decizi pentru ce blat pizza vrei să optezi. Dacă este pentru altcineva, asigură-te că le afli preferințele în materie de blaturi pentru pizza, astfel încât să le gătești exact ceea ce-și doresc.
Odată ce ai stabilit ce blat pentru pizza vei găti, alege o făină de încredere. Pentru aluatul de pizza perfect, îți recomandăm cu căldură Făina Standard 650 de la Raftul bunicii, care are o textură mai densă, își menține calitatea constant, nu conține aditivi și nici amelioratori adăugați. Făina Standard 650 de la Raftul bunicii este obținută în urma măcinării cu atenție și grijă a grâului românesc de calitate superioară. Cu ajutorul Făinii Standard 650, obții aluaturi elastice, care se frământă foarte ușor și cresc tare frumos. Făina Standard 650 de la Raftul bunicii este ideală pentru a recrea rețete blat pizza pe gustul tău.
Acum că ai descoperit în ce făină de calitate superioară poți avea încredere pentru a crea un blat pentru pizza excelent, îți propunem să facem împreună o scurtă incursiune în tipurile de blat pe care merită să le încerci.
Nu există nicio îndoială asupra modului în care se prepară o pizza: blatul se obține dintr-un aluat frământat cu mâinile, se coace într-un cuptor de cărămidă (sau cel de la aragaz) și se decorează cu ingrediente proaspete, pe gustul fiecăruia.
Cu toate acestea, există mai multe tipuri de blat ideale pentru pizza, iar deși diferențele dintre ele pot părea minore, fiecare tip de blat în parte oferă un rezultat final ușor diferit, dar la fel de delicios. Aluatul de pizza are un impact semnificativ asupra gustului general, de aceea este important să respecți câteva recomandări esențiale pentru a obține un blat de pizza de nota 10+.
Iată, așadar, care sunt cel mai frecvent realizate tipuri de blat pentru pizza și sfaturi despre cum le poți pregăti ca un adevărat maestru pizzar:
Se spune că blatul ideal pentru pizza trebuie să fie crocant la exterior, dar moale și pufos în interior. Dacă îți dorești să obții un blat de pizza crocant și delicios, iată o scurtă rețetă clasică de pizza, cu care te poți răsfăța atât pe tine, cât și pe cei dragi, când pofta de ceva bun este mare.
Ai nevoie de următoarele ingrediente pentru un blat de pizza crocant și savuros:
300 grame de făină Raftul bunicii;
10 grame de drojdie proaspătă;
30 mililitri de ulei de măsline;
1 jumătate de lingură de zahăr ars;
220 mililitri de apă caldă;
1 vârf de cuțit de sare.
Cerne cu multă energie făina Raftul bunicii într-un vas mare, după care adaugă drojdia proaspătă și amestecă-le bine împreună. Este rândul să pui zahărul și sarea, apoi circa 170 de mililitri din apa caldă. Dacă făina mai are nevoie de apă, adaugă pe parcurs. Frământă bine compoziția până când obții un aluat. Pentru un aluat elastic, însă potrivit de tare, adaugă și ulei de măsline din când în când, astfel încât aluatul de pizza să se desprindă ușor de pe mâinile tale. Rotunjește aluatul într-o bilă măricică, crestează-l în cruce cu un cuțit, iar apoi lasă-l la dospit, pentru a crește frumos, fără bule mari de aer.
După ce aluatul de pizza a crescut frumos, este momentul să întinzi foaia în tava de copt. Mai întâi, tapetează tava cu hârtie de copt și unge-o cu puțin ulei. Pentru a obține un blat de pizza crocant, presară peste tava de copt mălai Extra Gold Raftul bunicii, care va ajuta foaia să se întindă lin și să devină ușor crocantă la exterior. Adaugă sosul care îți place, iar apoi topping-ul, care poate fi alcătuit din cașcaval, brânzeturile preferate, salam, ton, legume și tot ce-ți dorește inima. Lasă blatul de pizza să crească așa timp de 15-20 de minute, apoi dă apoi tava la copt la foc mediu spre mare, între 200 și 220 de grade Celsius.
O pizza cu blat pufos este perfectă pentru cei care adoră mai mult blatul de pizza decât topping-ul din carne sau legume.
Ingrediente pizza cu blat pufos:
500 grame de făină Raftul bunicii;
20 grame de drojdie proaspătă;
50 ml de ulei;
300 ml de apă caldă;
1 linguriță cu vârf de sare;
1 linguriță cu vârf de zahăr;
Începe prin a amesteca apa caldă cu drojdia și zahărul, după care adaugă uleiul, făina Raftul bunicii și sarea. Știm că vei frământa toate ingredientele energic, adăugând mult drag și pasiune pe parcurs ce vei obține aluatul de pizza. Acum că este gata, ai grijă să-l lași undeva într-un loc călduț la dospit, timp de 40-50 de minute. Acoperă-l și cu un prosopel curat, pentru a se odihni mai bine.
Topping-ul de pizza poate fi alcătuit din ingredientele tale preferate: de la măsline, cașcaval, ardei gras, cârnăciori, șuncă, salam sau bacon, la roșii, porumb, ceapă, dovlecei, ciuperci, etc.
Ia o tavă mare și ocrotește-o cu hârtie de copt. Întinde frumos aluatul de pizza pe hârtia de copt, într-un strat nici prea gros, nici prea subțire. Este momentul să ungi aluatul cu un sos de roșii fie cumpărat, fie pregătit de tine, după bunul plac. Adaugă ingredientele preferate de topping, iar apoi așază tava cu pizza în cuptorul preîncins, lăsând-o la copt timp de 15-20 de minute, la temperaturi mari, între 200-220 de grade Celsius.
Când observi că pizza s-a rumenit la suprafață, este momentul să o scoți din cuptor. Verifică blatul. Cu siguranță este gros, extrem de pufos și moale în interior.
Acesta este aluatul de pizza italian adevărat. Dacă închizi ochii, cu siguranță îl poți vedea pe maestrul pizzar din filmele italienești cum mânuiește cu iscusință un aluat de pizza pe care-l învârte în aer, impresionând mulțimile, cu scopul de a-i da consistența ideală.
Chiar dacă tu nu vei învârti aluatul de pizza pe degete, cu siguranță îl poți prepara la fel de bine. Dintre multele rețete blat pizza, am ales pentru tine una simplă, cu reușita garantată.
Pentru a obține un blat pizza subțire, ai nevoie de:
1 kg de făină Raftul bunicii;
400 ml de apă caldă;
100 ml de ulei de măsline;
1 linguriță de zahăr;
42 de grame de drojdie proaspătă;
1 vârf de linguriță de sare.
Cu o furculiță, sfărâmă drojdia pe care o amesteci împreună cu sarea, zahărul și o lingură de apă plus una de făină, până când amestecul se omogenizează. Lasă-l să se odihnească timp de 10 minute.
Într-un bol mare, pune făina, fă o adâncitură în ea și toarnă compoziția din drojdie, zahăr, sare și apă cu făină. Amestecă-le împreună, iar din acest moment, începe să frămânți și să adaugi apa caldă treptat. Ușor-ușor, aluatul de pizza va începe să se lege. Acum că ai reușit să incorporezi toată apa, adaugă și uleiul, după care frământă bine aluatul, până la omogenizare. Continuă să frămânți aluatul de pizza încă 10 minute pentru a te asigura că este gata.
Este momentul să lași aluatul la crescut într-un loc cald, acoperit cu un prosopel curat de bucătărie. Lasă-l la crescut până când observi că și-a dublat volumul. Între timp, poți pregăti topping-ul din ingredientele tale preferate.
Urmează partea cea mai importantă: pentru a obține cel mai bun blat de pizza subțire, ai nevoie de 100-150 de grame de aluat pentru o tavă rotundă. Dintr-un kilogram de făină Raftul bunicii, poți obține 4 pizza de circa 30 de cm. Pe tava rotundă de copt, pune hârtia de copt și întinde bine în tavă cele 100-150 de grame de aluat. Dă tava la cuptorul preîncălzit și ai grijă să coci pizza cu blat subțire la temperatura de 200-220 grade Celsius, timp de 15 minute.
Acum că ai aflat care sunt cele mai importante și frecvent folosite blaturi de pizza, am vrea să-ți vorbim despre cum arată blatul de pizza perfect în viziunea noastră. Pentru a-l prepara, ai nevoie de acuratețe în măsurarea ingredientelor. Fiindcă știm că există nenumărate rețete blat pizza după care te poți ghida atunci când vrei să prepari această delicatesă familiei tale, îți venim în ajutor cu o listă de ingrediente cu care nu vei da greș:
1 kg faină Raftul bunicii;
600 ml apă caldă;
50 g drojdie uscată;
5 linguri ulei de măsline;
1 lingură de zahăr;
1 lingură de sare.
Pașii pe care trebuie să-i respecți în obținerea unui blat de pizza perfect sunt aceiași descriși în rețetele de mai sus, pentru fiecare tip de blat în parte. Cerne făina într-un vas mare, încăpător. Fă o gaură în centru și pune drojdia, pe care o înmoi cu apă, după care adaugă zahărul și sarea.
Începe să frămânți aluatul, adăugând pe parcurs apă, nici prea multă, nici prea puțină, pentru a ajunge ușor-ușor la consistența ideală a aluatului de pizza. După ce ai reușit să formezi aluatul, adaugă și cele 5 linguri de ulei de măsline, care îl vor face mai elastic și mai ușor de dezlipit de pe mâinile tale.
Asigură-te că lași aluatul la crescut într-un loc cald, dar și acoperit cu un prosop de bucătărie. În 40-50 de minute, aluatul de pizza și-a dublat volumul și este pregătit să fie așezat în tava de copt. Fie că folosești o tavă de copt rotundă sau una în formă de dreptunghi, ai nevoie de o hârtie de copt pe care să o așterni peste ea. După aceea, întinde cu grijă aluatul de pizza pe întreaga suprafață a tăvii.
Preîncălzește cuptorul în avans, iar după ce adaugi topping-urile tale preferate, bagă tava cu pizza la copt, la o temperatură de 200-220 grade Celsius. În 15-20 de minute, vei scoate o pizza rumenită și extrem de apetisantă, făcută cu precizia unui adevărat maestru pizzar.
După cum îți spuneam, de-a lungul timpului, rețetele de pizza au fost reinventate și adaptate pentru a se potrivi gusturilor fiecăruia, așa că poate fi ușor confuz pentru tine ce rețete blat pizza să urmezi, cum te asiguri că obții exact pizza de dimensiunea pe care ți-o dorești și cum procedezi pentru a obține blatul ideal, crocant la exterior și moale și pufos în interior.
Ți-am pregătit 5 sfaturi pentru blatul de pizza perfect, care îți vor garanta succesul în bucătărie:
1. Măsoară corect cantitatea de făină și ai grijă să respecți întru totul rețeta. 1 kilogram de făină este suficient pentru a obține o pizza mare, cu care să-ți răsfeți întreaga familie. Fie cumperi făina ambalată la kilogram, fie o măsori acasă, cu ajutorul unui cântar de bucătărie. De asemenea, este important să respecți și gramajul ingredientelor care alcătuiesc topping-ul pizzei tale, pentru a te asigura că nu obții o pizza prea încărcată sau, dimpotrivă, prea „săracă”.
2. Folosește făina Raftul bunicii 650 Standard pentru a obține un cel mai bun blat de pizza. Aceasta are o textură densă, nu conține aditivi și nici amelioratori adăugați, ceea ce îi asigură o calitate constantă. Făina Standard 650 de la Raftul bunicii este obținută în urma măcinării cu atenție și grijă a grâului românesc de calitate superioară. Aluatul de pizza va crește ușor și foarte frumos dacă este preparat cu ajutorul acestei făini. Trece făina Raftul bunicii prin sită și apoi frământă aluatul de pizza cu mâinile, până în momentul în care observi că a căpătat o textură elastică și se dezlipește cu ușurință atât de pe pereții vasului, cât și de pe mâinile tale.
3. Este foarte important să lași aluatul de pizza la dospit. Condițiile ideale pentru ca acesta să-și dubleze volumul sunt: alegerea unui loc călduț din casă, acoperirea aluatului cu un prosop și lăsarea acestuia la crescut, timp de o oră, suficient încât să se mărească și să fie gata de a fi întins pe tavă. Dar nu te grăbi, fiindcă după ce aluatul și-a dublat volumul, trebuie să…
4. Ai grijă să frămânți aluatul din nou, pe o suprafață pe care ai presărat puțină făină. 10 minute ar trebui să fie suficient. După acest pas, formează o bilă din aluat, pe care va trebui apoi să o întinzi în tavă, după ce ai pus peste ea o hârtie de copt. Pentru a întinde aluatul de pizza, îți recomandăm să folosești doar mâinile, fără sucitor.
5. Preîncălzește cuptorul. Înainte de a introduce tava cu pizza în cuptor, este recomandat să-l preîncălzești deoarece mâncarea nu se coace uniform atunci când acesta este rece. Astfel, pizza ta ar putea ieși mai coaptă în anumite zone și mai crudă în altele, ca să nu mai vorbim de faptul că timpul de coacere din rețetă nu mai este valabil. Atunci când preîncălzești cuptorul, te asiguri că acesta ajunge la temperatura optimă de coacere setată de tine, pereții săi sunt calzi, iar căldura este emanată uniform în interiorul acestuia. De îndată ce vei introduce tava cu pizza în cuptor, aceasta va fi supusă unei temperaturi uniforme și constante din toate părțile, pentru a se rumeni în timpul specificat în rețetă.
Cu aceste sfaturi în minte, nimic nu te mai desparte de o pizza nemaipomenită, al cărui secret este chiar blatul său. Invită-i pe cei dragi să se înfrupte din pizza făcută acasă de tine și repetați experiența cât de des vi se face poftă de cel mai îndrăgit fel de mâncare italian.
© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.