fbpx

Cum să faci un sos Bechamel perfect

Icon print Print

I. Cum faci un sos Bechamel perfect

1. Informații generale sos Bechamel

 

Sosul Bechamel se mai numește și sos alb, și este foarte des folosit în prepararea a numeroase feluri de mâncare. Este un sos cald de bază împrumutat din bucătăria franceză, dar care se folosește la scară mondială, în mai multe țări ale lumii. Sosul Bechamel este numit „sos de bază” deoarece de la el pornim atunci când vrem să pregătim numeroase alte sosuri.

Pentru a-ți fi mai ușor să înțelegi, este important să reții că există 3 tipuri de sosuri:

  • Sosuri reci – care au ca sos de bază maioneza;
  • Sosuri calde – care au la la bază sosul tomat, sosul brun, sosul alb/sosul Bechamel;
  • Sosuri combinate – care se obțin prin mixul sosurilor calde cu cele reci.

Sosul Bechamel este ușor de preparat, iar rețeta poate fi adaptată în funcție de preferințe și gusturi. Lista ingredientelor principale pentru sosul Bechamel este una destul de simplă: făină, unt, lapte. La acestea, se pot adăuga mai multe feluri de condimente și ingrediente care în mod cert vor aduce un plus de savoare preparatului final.

Află mai multe despre originea sosului Bechamel și cum a devenit atât de îndrăgit în zilele noastre!

2. Origini și istoric sos Bechamel

 

Creatorul rețetei de sos Bechamel a fost Louis de Bechameil, marchiz de Nointeil (1603-1703).

Rețeta de sos Bechamel a fost pentru prima dată atestată în cartea “Le Cuisinier Francois”, care a fost scrisă de către inițiatorul bucătăriei franțuzești, François Pierre de la Varenne (1615-1678). Acesta a fost bucătarul personal al lui Nicolas Calon du Blé, marchiz D’Uxelles. François Pierre de la Varenne a fost cel care a denumit sosul Bechamel, în onoarea lui Louis de Bechameil, creatorul rețetei.

Se spune că sosul Bechamel este originar din Toscana, loc în care purta numele de „salsa colla”. Ulterior, sosul alb a fost adus în Franța de către bucătarii Caterinei de Medici.

În Italia, astăzi, faimosul sos alb se numește besciamella și este foarte des întâlnit în bucătăria regiunii Emilia-Romagna.

Dacă ai în plan să pregătești un sos Bechamel impecabil pentru mesele în familie alături de cei dragi, din acest articol vei afla nu numai care este rețeta sos Bechamel pe care trebuie să o urmezi, ci și o mulțime de alte sfaturi și secrete care vor avea ca rezultat final o minune culinară fină, cremoasă și numai bună de turnat cu lingura pe deasupra preparatelor din carne sau legume pe care plănuiești să le servești apropiaților tăi. Rămâi aproape!

3. Sfaturi și secrete rețetă sos Bechamel

 

Pune în aplicare următoarele sfaturi și secrete atunci când vrei să prepari un sos Bechamel și fii pregătită să atragi numai laude din partea celor dragi:

  • Ține minte că rețeta clasică de sos Bechamel se bazează doar pe 3 ingrediente: făină, unt și lapte. Dacă le combini cum trebuie, nu ai cum să dai greș.
  • Principalele secrete ale unui sos Bechamel reușit sunt: focul menținut tot timpul la mic, telul cu care trebuie să amesteci continuu ingredientele și laptele fierbinte, pentru a evita formarea de cocoloașe. Dacă le respecți, obții o minune culinară în mai puțin de 30 de minute.
  • Sosul Bechamel poate fi mai fluid sau mai gros, în funcție de preferințe și necesități. Consistența și textura finală a sosului Bechamel depind foarte mult de raportul dintre făină și lapte, dar și de timpul de fierbere al preparatului. Cantitatea de făină poate varia între 100-130 de grame la un litru de lapte.
  • De obicei, sosul Bechamel are o densitate medie, perfectă pentru majoritatea rețetelor, însă dacă vrei să obții un sos alb mai lichid, tot ce trebuie să faci este să reduci cantitățile de unt și de făină pe care le folosești. Pe de altă parte, dacă ești interesată să obții un sos alb mai gros, poți crește cantitățile de unt și de făină, până când obții textura dorită.
  • Focul trebuie să fie tot timpul menținut la mic. Acest lucru împiedică arderea sosului.
  • Sosul Bechamel se amestecă în mod continuu, dacă îți dorești ca acesta să nu aibă cocoloașe. Reține că este bine să folosești un tel pentru mixarea ingredientelor, această unealtă de bucătărie fiind perfectă pentru a împiedica formarea de cocoloașe.
  • Sosul Bechamel are nevoie de timp pentru a fierbe suficient, astfel încât făina să fie bine gătită. Bucătarii cu experiență recomandă să ții sosul pe foc minimum 15-20 de minute, pentru a te asigura că sosul alb va avea un gust nemaipomenit.
  • Nu folosi o cantitate prea mare de nucșoară, o linguriță este suficientă pentru a da gust sosului Bechamel. Ai putea să o adaugi în compoziție încă de la început, pentru ca nucșoara să aibă timp să fiarbă.
  • Sosul Bechamel poate fi păstrat în frigider până la 3 zile după prepararea sa, acoperit cu folie de protecție. În congelator, îl poți păstra pentru aproximativ o lună de zile.
  • Vrei un sos Bechamel cu un gust și o cremozitate aparte? Poți adăuga în compoziție și 200-250 ml de smântână grasă.
  • La final, după ce asezonezi sosul Bechamel cu sare și piper, poți adăuga și o frunză de dafin, fapt care-i va oferi un gust deosebit preparatului. Ai grijă numai să scoți foaia de dafin din sos înainte de servire.
  • Tot pentru a îmbunătăți gustul sosului Bechamel, poți sota o ceapă mică sau un cățel de usturoi în untul topit, iar după ce acestea se călesc, le poți scoate din cratiță înainte să presari făina în untul proaspăt aromatizat.
  • După ce iei sosul Bechamel de pe foc, acoperă-l cu o folie de aluminiu, pentru a evita formarea unei cruste pe suprafața acestuia.

4. Posibile greșeli în prepararea rețetei de sos Bechamel și cum pot fi remediate

 

Atunci când prepari sos Bechamel, te poți lovi de câteva obstacole care ar putea sta în calea consistenței și gustului desăvârșit pe care acest sos alb ar trebui să le aibă. Cocoloașele reprezintă principalul motiv de îngrijorare al bunelor gospodine, așa ca tine. Dar avem vești bune! Cu câteva trucuri pe care ți le-am pregătit și multă îndemânare din partea ta, pe care suntem convinși că o ai, vei prepara fără îndoială un sos Bechamel corect.

Iată, așadar, la ce greșeli de preparare a sosului alb ar trebui să fii atentă și cum le poți remedia:

  • Sosul Bechamel are cocoloașe. Pentru a obține un sos Bechamel fin și cremos, te sfătuim să treci compoziția printr-o sită și să o mixezi bine-bine, până când ești mulțumită de textura sosului. De asemenea, este recomandat să folosești un tel pentru a amesteca în compoziție, pe tot parcursul procesului de gătire.
  • Sosul Bechamel s-a afumat. Din păcate, în cazul în care observi că sosul Bechamel s-a afumat, e bine să știi că nu prea mai ai cum să-l remediezi. Așadar, va trebui să o iei de la capăt cu prepararea acestuia.
  • Sosul Bechamel este prea sărat sau prea iute. Asta nu înseamnă că trebuie să scapi de el, dimpotrivă. Poți prepara un alt sos Bechamel în care să nu adaugi deloc condimente, iar apoi îl poți amesteca cu cel care a ieșit prea sărat, respectiv iute. Gustul proeminent se va domoli cu siguranță.
  • Sosul Bechamel este prea gros. Pentru a subția sosul Bechamel, tot ce trebuie să faci este să adaugi mai mult lapte, până când acesta ajunge la consistența dorită, iar apoi să-l lași să dea în clocot.
  • Sosul Bechamel este prea fluid. Pentru a îngroșa sosul Bechamel și a-i obține textura dorită, adaugă mai multă făină dizolvată în lapte.

5. Rețete în care se poate folosi sosul Bechamel

 

Sosul Bechamel joacă un rol esențial în prepararea mai multor tipuri de rețete. Iată ce feluri de mâncare poți prepara cu ajutorul sosului Bechamel:

  • Rețete lasagna cu sos Bechamel;
  • Rețete cannelloni cu sos Bechamel;
  • Rețete clătite umplute sărate cu sos Bechamel;
  • Rețete paste la cuptor cu sos Bechamel;
  • Rețete sufleuri cu sos Bechamel;
  • Rețete tarte umplute cu carne și legume și sos Bechamel.

II. Sos Bechamel rețetă

 

În ziua de azi, atunci când cauți rețetă sos Bechamel, găsești inevitabil extrem de multe variante și moduri prin care poți prepara acest faimos sos alb, fapt care te face să te întrebi: „Eu ce rețetă sos Bechamel să aleg?!” Îți venim în ajutor cu explicația: rețeta clasică de sos Bechamel se bazează doar pe 3 ingrediente foarte simple: făină, unt și lapte.

Pentru ca sosul Bechamel să aibă un gust memorabil, ai nevoie de o făină de înaltă calitate. Și pentru această rețetă sos Bechamel te poți baza pe. Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii. Fină și pufoasă, întotdeauna albă și cu o calitate constantă, este un ajutor indispensabil în bucătăria ta.

Obținută din grâu românesc de calitate superioară, cu ajutorul Făinii Superioare 000 poți obține aluaturi care se frământă foarte ușor și cresc frumos. Făina Superioară 000 Raftul bunicii nu conține aditivi sau amelioratori adăugați. Este ideală pentru checuri, torturi, prăjituri, tarte și foi de plăcintă. Când vrei să le gătești celor dragi bunătăți desăvârșite, e bine să ai la îndemână produsele Raftul bunicii.

În continuare, îți vom prezenta două dintre cele mai ușoare metode de a prepara sosul alb: rețeta clasică sos Bechamel și rețeta simplificată sos Bechamel.

reteta sos Bechamel

1. Rețeta clasică sos Bechamel

 

Timp de pregătire: 20 de minute

Ingrediente sos Bechamel

70 grame de Făină Superioară 000 Raftul bunicii

70 grame de unt

700 ml lapte fierbinte

Un praf de sare

Un vârf de lingură de piper alb măcinat

1 linguriță de nucșoară măcinată

Mod de preparare sos Bechamel

Pasul 1: Topește untul și combină-l cu Făina Superioară 000 Raftul bunicii

 

Ia o tigaie încăpătoare și pune untul la topit, la foc mic. Apoi, adaugă în ploaie Făina Superioară 000 Raftul bunicii și începe să amesteci continuu cu un tel în compoziție, pentru a nu permite cocoloașelor să se formeze. Pentru ca făina să nu se ardă, este important să menții focul la minim și să te miști foarte repede și energic atunci când amesteci în compoziție.

Pasul 2: Toarnă cu grijă laptele fierbinte

 

Acum că făina s-a încorporat, este momentul să ne uimești cu iscusința și îndemânarea ta în bucătărie. Într-o mână, ia laptele cald și toarnă puțin câte puțin peste compoziție, iar cu cealaltă mână, ține bine telul și amestecă cu vigoare în tigaie. Este bine să folosești un tel și să reții că laptele trebuie să fie cald sau fierbinte, dacă vrei să obții un sos Bechamel perfect fin, fără cocoloașe.

Pasul 3: Lasă sosul Bechamel la foc mic, timp de 20 de minute

Pasul 4: Asezonează sosul Bechamel

 

După ce s-au scurs cele 20 de minute, stinge aragazul și ia sosul alb de pe foc. Este momentul să-l asezonezi cu sare, piper și o linguriță de nucșoară, pentru a-i da un gust mai bun sosului Bechamel.

Pasul 5: Fă testul lingurii

 

Pentru a te convinge că sosul Bechamel a fost gătit perfect, ia o lingură pe care să o introduci în cratiță și trasează o dungă cu degetul pe spatele ei. Un sos Bechamel ideal are consistența asemănătoare unei smântâni mai subțiri și acoperă bine spatele lingurii. Vei ști că ai gătit un sos Bechamel corect atunci când dunga din cratiță rămâne bine delimitată.

2. Rețeta simplificată sos Bechamel:

 

Timp de pregătire: 20 de minute

Ingrediente sos Bechamel

70 grame de Făină Superioară 000 Raftul bunicii

70 grame de unt

700 ml lapte rece

Un praf de sare

Un vârf de lingură de piper alb măcinat

1 linguriță de nucșoară măcinată

Mod de preparare sos Bechamel

 

Suflecă-ți mânecile, inspiră profund, așterne-ți un zâmbet pe chip și hai să începem să preparăm sosul alb prin rețeta simplificată de sos Bechamel.

Pasul 1: Cerne Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii

 

Într-un bol mare, cerne cu grijă Făina Superioară 000 Raftul bunicii. Folosește o sită de calitate, pentru a te asigura că nu vor rămâne corpuri străine în bol.

Pasul 2: Adaugă laptele rece

 

De data aceasta, laptele trebuie să fie rece. Adaugă cu o mână, numai 200 de ml de lapte rece, în timp ce amesteci foarte bine în compoziție cu cealaltă mână, folosind un tel.

Pasul 3: Strecoară sosul alb printr-o sită deasă

 

Ia o sită deasă și strecoară prin ea compoziția rezultată într-un alt vas încăpător. Vei observa că sosul alb și fin se va separa astfel de eventualele cocoloașe. Toarnă compoziția fină proaspăt obținută într-o cratiță, pe care apoi o vei da la foc mic, împreună cu restul ingredientelor.

Pasul 4: Adaugă restul ingredientelor

 

Acum că sosul alb este turnat perfect în cratiță, este momentul să adaugi restul de 300 ml de lapte, untul, sarea, piperul alb și nucșoara, fără a te opri din amestecat în tot acest proces. Pune cratița pe foc mic și continuă să amesteci.

Pasul 5: Adaugă un cubuleț de unt la final

 

Când observi că sosul Bechamel vrea să dea în clocot, lasă cratița pe aragaz timp de 3-4 clocote, iar apoi stinge iute focul. Pune cratița cu sos alb deoparte și, pentru a împiedica formarea unei cruste, adaugă un cubuleț de unt deasupra. Amestecă de câteva ori și gata!

Reteta sos Bechamel

3. Ce alte rețete de sos Bechamel mai există?

 

Din sosul Bechamel se pot obține mai multe rețete de sosuri, care la rândul lor pot îmbunătăți gustul mai multor mâncăruri de casă. Așadar, pornind de la sosul Bechamel, poți face următoarele sosuri:

  • Sos dulce pentru prăjituri și fructe (cu zahăr, miere și după răcire, frișcă);
  • Sos de mărar;
  • Sos de ciuperci;
  • Sos cehoslovac (picant);
  • Sos Mornay;
  • Sos Supreme;
  • Sos de smântână.

Sosul Bechamel este probabil cel mai folosit sos alb din întreaga lume. Mâncărurile care se pot servi cu acest sos alb vor fi incomparabil mai bune la gust, prin urmare, te încurajăm să folosești rețetele noastre de sos Bechamel ori de câte ori vrei să le prepari celor dragi paste, fripturi de pasăre sau legume coapte. Cu siguranță vei primi numai laude!

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj