Sosul Bechamel se mai numește și sos alb, și este foarte des folosit în prepararea a numeroase feluri de mâncare. Este un sos cald de bază împrumutat din bucătăria franceză, dar care se folosește la scară mondială, în mai multe țări ale lumii. Sosul Bechamel este numit „sos de bază” deoarece de la el pornim atunci când vrem să pregătim numeroase alte sosuri.
Pentru a-ți fi mai ușor să înțelegi, este important să reții că există 3 tipuri de sosuri:
Sosul Bechamel este ușor de preparat, iar rețeta poate fi adaptată în funcție de preferințe și gusturi. Lista ingredientelor principale pentru sosul Bechamel este una destul de simplă: făină, unt, lapte. La acestea, se pot adăuga mai multe feluri de condimente și ingrediente care în mod cert vor aduce un plus de savoare preparatului final.
Află mai multe despre originea sosului Bechamel și cum a devenit atât de îndrăgit în zilele noastre!
Creatorul rețetei de sos Bechamel a fost Louis de Bechameil, marchiz de Nointeil (1603-1703).
Rețeta de sos Bechamel a fost pentru prima dată atestată în cartea “Le Cuisinier Francois”, care a fost scrisă de către inițiatorul bucătăriei franțuzești, François Pierre de la Varenne (1615-1678). Acesta a fost bucătarul personal al lui Nicolas Calon du Blé, marchiz D’Uxelles. François Pierre de la Varenne a fost cel care a denumit sosul Bechamel, în onoarea lui Louis de Bechameil, creatorul rețetei.
Se spune că sosul Bechamel este originar din Toscana, loc în care purta numele de „salsa colla”. Ulterior, sosul alb a fost adus în Franța de către bucătarii Caterinei de Medici.
În Italia, astăzi, faimosul sos alb se numește besciamella și este foarte des întâlnit în bucătăria regiunii Emilia-Romagna.
Dacă ai în plan să pregătești un sos Bechamel impecabil pentru mesele în familie alături de cei dragi, din acest articol vei afla nu numai care este rețeta sos Bechamel pe care trebuie să o urmezi, ci și o mulțime de alte sfaturi și secrete care vor avea ca rezultat final o minune culinară fină, cremoasă și numai bună de turnat cu lingura pe deasupra preparatelor din carne sau legume pe care plănuiești să le servești apropiaților tăi. Rămâi aproape!
Pune în aplicare următoarele sfaturi și secrete atunci când vrei să prepari un sos Bechamel și fii pregătită să atragi numai laude din partea celor dragi:
Atunci când prepari sos Bechamel, te poți lovi de câteva obstacole care ar putea sta în calea consistenței și gustului desăvârșit pe care acest sos alb ar trebui să le aibă. Cocoloașele reprezintă principalul motiv de îngrijorare al bunelor gospodine, așa ca tine. Dar avem vești bune! Cu câteva trucuri pe care ți le-am pregătit și multă îndemânare din partea ta, pe care suntem convinși că o ai, vei prepara fără îndoială un sos Bechamel corect.
Iată, așadar, la ce greșeli de preparare a sosului alb ar trebui să fii atentă și cum le poți remedia:
Sosul Bechamel joacă un rol esențial în prepararea mai multor tipuri de rețete. Iată ce feluri de mâncare poți prepara cu ajutorul sosului Bechamel:
În ziua de azi, atunci când cauți rețetă sos Bechamel, găsești inevitabil extrem de multe variante și moduri prin care poți prepara acest faimos sos alb, fapt care te face să te întrebi: „Eu ce rețetă sos Bechamel să aleg?!” Îți venim în ajutor cu explicația: rețeta clasică de sos Bechamel se bazează doar pe 3 ingrediente foarte simple: făină, unt și lapte.
Pentru ca sosul Bechamel să aibă un gust memorabil, ai nevoie de o făină de înaltă calitate. Și pentru această rețetă sos Bechamel te poți baza pe. Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii. Fină și pufoasă, întotdeauna albă și cu o calitate constantă, este un ajutor indispensabil în bucătăria ta.
Obținută din grâu românesc de calitate superioară, cu ajutorul Făinii Superioare 000 poți obține aluaturi care se frământă foarte ușor și cresc frumos. Făina Superioară 000 Raftul bunicii nu conține aditivi sau amelioratori adăugați. Este ideală pentru checuri, torturi, prăjituri, tarte și foi de plăcintă. Când vrei să le gătești celor dragi bunătăți desăvârșite, e bine să ai la îndemână produsele Raftul bunicii.
În continuare, îți vom prezenta două dintre cele mai ușoare metode de a prepara sosul alb: rețeta clasică sos Bechamel și rețeta simplificată sos Bechamel.
Timp de pregătire: 20 de minute
Ingrediente sos Bechamel
70 grame de Făină Superioară 000 Raftul bunicii
70 grame de unt
700 ml lapte fierbinte
Un praf de sare
Un vârf de lingură de piper alb măcinat
1 linguriță de nucșoară măcinată
Ia o tigaie încăpătoare și pune untul la topit, la foc mic. Apoi, adaugă în ploaie Făina Superioară 000 Raftul bunicii și începe să amesteci continuu cu un tel în compoziție, pentru a nu permite cocoloașelor să se formeze. Pentru ca făina să nu se ardă, este important să menții focul la minim și să te miști foarte repede și energic atunci când amesteci în compoziție.
Acum că făina s-a încorporat, este momentul să ne uimești cu iscusința și îndemânarea ta în bucătărie. Într-o mână, ia laptele cald și toarnă puțin câte puțin peste compoziție, iar cu cealaltă mână, ține bine telul și amestecă cu vigoare în tigaie. Este bine să folosești un tel și să reții că laptele trebuie să fie cald sau fierbinte, dacă vrei să obții un sos Bechamel perfect fin, fără cocoloașe.
După ce s-au scurs cele 20 de minute, stinge aragazul și ia sosul alb de pe foc. Este momentul să-l asezonezi cu sare, piper și o linguriță de nucșoară, pentru a-i da un gust mai bun sosului Bechamel.
Pentru a te convinge că sosul Bechamel a fost gătit perfect, ia o lingură pe care să o introduci în cratiță și trasează o dungă cu degetul pe spatele ei. Un sos Bechamel ideal are consistența asemănătoare unei smântâni mai subțiri și acoperă bine spatele lingurii. Vei ști că ai gătit un sos Bechamel corect atunci când dunga din cratiță rămâne bine delimitată.
Timp de pregătire: 20 de minute
Ingrediente sos Bechamel
70 grame de Făină Superioară 000 Raftul bunicii
70 grame de unt
700 ml lapte rece
Un praf de sare
Un vârf de lingură de piper alb măcinat
1 linguriță de nucșoară măcinată
Suflecă-ți mânecile, inspiră profund, așterne-ți un zâmbet pe chip și hai să începem să preparăm sosul alb prin rețeta simplificată de sos Bechamel.
Într-un bol mare, cerne cu grijă Făina Superioară 000 Raftul bunicii. Folosește o sită de calitate, pentru a te asigura că nu vor rămâne corpuri străine în bol.
De data aceasta, laptele trebuie să fie rece. Adaugă cu o mână, numai 200 de ml de lapte rece, în timp ce amesteci foarte bine în compoziție cu cealaltă mână, folosind un tel.
Ia o sită deasă și strecoară prin ea compoziția rezultată într-un alt vas încăpător. Vei observa că sosul alb și fin se va separa astfel de eventualele cocoloașe. Toarnă compoziția fină proaspăt obținută într-o cratiță, pe care apoi o vei da la foc mic, împreună cu restul ingredientelor.
Acum că sosul alb este turnat perfect în cratiță, este momentul să adaugi restul de 300 ml de lapte, untul, sarea, piperul alb și nucșoara, fără a te opri din amestecat în tot acest proces. Pune cratița pe foc mic și continuă să amesteci.
Când observi că sosul Bechamel vrea să dea în clocot, lasă cratița pe aragaz timp de 3-4 clocote, iar apoi stinge iute focul. Pune cratița cu sos alb deoparte și, pentru a împiedica formarea unei cruste, adaugă un cubuleț de unt deasupra. Amestecă de câteva ori și gata!
Din sosul Bechamel se pot obține mai multe rețete de sosuri, care la rândul lor pot îmbunătăți gustul mai multor mâncăruri de casă. Așadar, pornind de la sosul Bechamel, poți face următoarele sosuri:
Sosul Bechamel este probabil cel mai folosit sos alb din întreaga lume. Mâncărurile care se pot servi cu acest sos alb vor fi incomparabil mai bune la gust, prin urmare, te încurajăm să folosești rețetele noastre de sos Bechamel ori de câte ori vrei să le prepari celor dragi paste, fripturi de pasăre sau legume coapte. Cu siguranță vei primi numai laude!
Măr copt în foietaj
VEZI REȚETACinnamon Rolls
VEZI REȚETABanane umplute cu ciocolată în foietaj
VEZI REȚETA© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.