fbpx

Dovleacul, ingredientul vedetă al lunii noiembrie. 3 delicii portocalii

Icon print Print

Printre vedetele toamnei, alături de mere, dovleacul ocupă un binemeritat  loc de cinste în bucătărie, iar motivele sunt nenumărate: este un ingredient care merge de minune în combinații culinare dulci și sărate, ca fel principal, gustare sau desert, cu rezultate care întrec mereu așteptările.

De ce? Pentru că textura, aroma și culoarea sa fac din orice preparat o minunăție, pe care mai întâi vei dori să o pozezi, apoi să o savurezi în tihnă, ca să te bucuri cât mai mult de senzațiile care te învăluie. Unde mai pui și că este foarte sănătos și ușor pentru organism – are grijă de inima ta, de ochii tăi, iar puținele sale calorii se împacă de minune cu silueta. În plus, este și ieftin, așa că ai toate motivele să îi acorzi o atenție specială în această perioadă.

Iată trei delicii portocalii, care astăzi ne fac cu ochiul:

Supă cremă de dovleac cu ciabatta

Un fel de mâncare gustos, hrănitor, care te ajută să își recapeți puterile după o zi lungă și plină de treburi.

Ingrediente pentru supă

1,5 kg de dovleac

1 morcov

1 ceapă

¼ rădăcină de țelină

1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac

5 căței de usturoi

100 g de smântână dulce sau 50 g de unt

Sare după gust

Mod de preparare

Taie cubulețe toate ingredientele și pune-le la foc în 4 litri de apă. După ce s-au fiert, pasează supa cu blenderul, adaugă 2-3 linguri de smântână dulce sau un cubuleț de unt, apoi pune pe foc încă 10 minute, timp în care te vei delecta cu parfumul savuros al supei. Poți adăuga, când vine vremea mesei, bacon proaspăt fript sau roșii uscate, pentru un strop de rafinament în farfurie.

Supa cremă de dovleac merge la perfecție cu ciabatta. Înmoaie felii crocante în lichidul portocaliu, după ce le-ai frecat cu un cățel de usturoi, apoi te poți răsfăța în voie cu această mâncare excelentă. Găsești aici rețeta noastră de ciabatta, foarte ușor de pregătit și rumenit.

Colțunași cu dovleac

Un desert tare drăgăstos, care îi va cuceri pe toți ai casei, încă de când vor ieși sfârâind din cuptor. Iar de la prima înghițitură, vor spune toți: ”Mai avem o tavă?”

Ingrediente

Pentru aluat

100 g făină Raftul bunicii 000
½ cană apă
1 ou
1 praf de sare

Pentru umplutură

500 g dovleac
1 lingură de zahăr
1 lingură de unt

Pentru decor

50 g pesmet

50 g miez de nucă măcinat

O lingură de zahăr brun

Scorțișoară

Mod de preparare

Ține dovleacul pentru 2 ore în cuptor, timp în care poți pregăti pe îndelete aluatul de casă, pentru care nu ai nevoie decât de un ou (dacă e de țară, cu atât mai bine, pentru culoarea galbenă a colțunașilor), de o jumătate de cană de apă, 100 de grame de făină 000 Raftul bunicii și un strop de sare. Frământă până obții o cocă fină, nelipicioasă, pe care să o așezi cu grijă într-o folie alimentară. Pune aluatul în frigider și pregătește decorul, din pesmet, zahăr și scorțișoară după gust.

Când s-a copt dovleacul, pasează-l împreună cu untul și zahărul cu blenderul și lasă-l la odihnit. Între timp, întinde o păturică de aluat groasă cam de 1,5 mm, taie cu ajutorul unui pahar forme rotunde, pe care așezi, în mijloc, umplutura de dovleac. Lipește marginile cu atenție și pune colțunașii în apă clocotită. Când se ridică la suprafață, sunt pregătiți pentru a fi tăvăliți în amestecul de pesmet, nucă, zahăr brun și scorțișoară.

Tartă cu dovleac

Al treilea deliciu portocaliu este, desigur, delicioasă tartă cu dovleac, o combinație crocantă și în același timp cremoasă, care va umple casa de zâmbete. Găsești în rețeta noastră ingredientele și pașii necesari pentru un rezultat pe cinste.

Tu ce bunătăți de casă pregătești cu durduliul dovleac? Te așteptăm pe Facebook, să ne împărtășești sfaturile tale legate de ingredientul vedetă al lunii noiembrie.

Brioșe cu pizza 🍕

VEZI REȚETA
Image Brioșe cu pizza 🍕

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls