fbpx

Drob de Paște în aluat

Icon print Print

Drobul nu lipsește de pe nicio masă românească în ziua de Paște, iar fiecare gospodină îl prepară pe placul întregii familii – cu verdeață sau fără, cu ou sau fără, uneori chiar reinterpretat, din ficat de pui sau din linte, pentru cei vegetarieni. Varianta de drob în aluat este cu atât mai savuroasă, textura cremoasă a drobului fiind complimentată de un înveliș ușor crocant. Te provocăm ca anul acesta să îi surprinzi pe cei dragi cu un gust inedit și cu o formă aparte, de tartă.

Îți recomandăm să folosești o făină fină, care te va ajuta să obții un aluat ușor, delicat, pentru ca aroma drobului să rămână vedeta. Alătură preparatului o salată proaspătă cu ștevie, ridichi, ceapă verde și puțină zeamă de lămâie.

 

Timp de preparare: 2 ore

Număr de porții: 8 porții

 

Ingrediente:

  • 225 grame de Făina Superioară 000 Raftul bunicii
  • 700 grame de ficat/organe de miel sau de pui
  • 2 legături de ceapă verde
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 8 ouă medii/mari 
  • 1 linguriță de sare
  • 4 linguri de unt moale, la temperatura camerei
  • 2 linguri de ulei vegetal
  • 1 lingură semințe de susan alb
  • 1/2 linguriță de piper

 

Mod de preparare:

Pentru că aluatul folosit în această rețetă de drob nu are nevoie de timp suplimentar pentru creștere, vei începe procesul de preparare cu compoziția de drob. 

Într-o cratiță încăpătoare, fierbe ficatul sau organele cu puțină sare timp de 30-40 de minute, până când capătă o textură cremoasă, ușor de pasat. Pune la fiert într-un alt vas și 4 ouă, pentru aproximativ 15 minute. 

În acest timp, toacă mărunt ceapa verde și pătrunjelul. După ce s-au fiert, toacă organele și amestecă-le cu verdeața, 2 linguri de unt, 2 ouă, 2 linguri de ulei, puțină sare și puțin piper. Compoziția ar trebui să fie cremoasă și ușor lipicioasă. Decojește ouăle fierte tari și lasă-le deoparte.

Toarnă Făina Superioară 000 Raftul bunicii într-un bol mare și adaugă peste ea cele două ouă crude rămase, 2 linguri de unt și un praf de sare. Amestecă bine cu o lingură de lemn sau cu mâna, până când nu mai observi urme de făină uscată. Este perfect normal ca aluatul să fie tare, deshidratat, fiindcă va forma la cuptor o crustă crocantă. Împarte aluatul în două părți, una mai mică (aproximativ 30% din cantitate) și una mai mare (aproximativ 70% din cantitate).

Presară puțină făină pe blatul de lucru și întinde bucata mai mare de aluat într-o formă rotundă. Unge o tavă rotundă de tartă sau tort cu puțin unt și pune apoi aluatul întins în ea, acoperind și pereții tăvii. Întinde jumătate din compoziția de drob uniform pe toată suprafața tăvii, apoi plasează cele 4 ouă fierte la distanță egală, presând ușor pentru a le cufunda puțin. Acoperă totul cu restul de compoziție rămasă. 

Încinge cuptorul la 180 grade Celsius. Întinde și restul de aluat, tot într-o formă rotundă, suficient de mare cât să acopere tava. Plasează-l peste compoziție și folosește două linguri sau două furculițe pentru a uni și lipi marginile aluatului de pe pereții tăvii cu marginile capacului de aluat. Crusta se va forma astfel uniform și umplutura nu va ieși din interiorul drobului. 

Presară semințele de susan și, opțional, poți unge drobul cu puțin ou bătut, dacă îți dorești ca partea superioară să fie cât mai rumenită. 

Coace drobul timp de 45 de minute la 180 grade Celsius și apoi lasă-l la răcit 10 minute înainte de a îl tăia în felii. Pentru a vă bucura din plin la masa de Paște de forma inedită, îți recomandăm să îl tai similar unui tort.

Poftă bună!

Pâine cu dovleac

VEZI REȚETA
Image Pâine cu dovleac

Prăjitură cu smochine și cafea

VEZI REȚETA
Image Prăjitură cu smochine și cafea

Brioșe din griș cu legume

VEZI REȚETA
Image Brioșe din griș cu legume