fbpx

Focaccia cu dovleac și ciuperci

Icon print Print

Îmbină gustul Italiei cu gustul toamnei în acest preparat delicios! Focaccia crocantă, aromată cu ierburi italiene, dovleacul dulce și ciupercile savuroase, fac din această rețetă un succes greu de egalat. Surprinde-i pe cei dragi cu un antreu inedit sau alătură preparatul unei fripturi la tavă sau la grătar.

Este un preparat ideal și pentru perioada de post sau pentru cei ce urmează un regim vegetarian!

Timp de preparare: o oră (plus 1-2 ore timp de creștere pentru aluat)

Număr de porții: 2 porții

Ingrediente:

  • 300 de grame de Făină 650 Raftul Bunicii
  • ½ linguriță de drojdie uscată
  • ½ linguriță de sare
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 200 ml de apă
  • 2 ciuperci medii
  • O bucată de dovleac de aproximativ 50 grame
  • Mix de ierburi mediteraneene sau câte un vârf de cuțit de rozmarin, busuioc, oregano

Mod de preparare:

Fiindcă aluatul pentru focaccia va avea nevoie de timp de creștere, vei prepara această rețetă în două etape. Într-un castron, amestecă bine făina, sarea și drojdia, apoi adaugă treptat apă până la omogenizare – va trebui să nu mai observi deloc făină uscată, iar amestecul să poată fi modelat cu ușurință, fără a fi însă prea moale. Scoate aluatul din bol pe blatul de lucru și începe să frămânți, adăugând treptat și 2 linguri de ulei de măsline.

Frământă aproximativ 5 minute, până când aluatul devine elastic și lucios. Apoi pune-l din nou în castron, acoperă cu o folie alimentară și lasă-l la crescut. Aluatul ar trebui să crească în 1-2 ore, dublându-și volumul.

După ce aluatul a crescut, începe a doua etapă a preparării încingând cuptorul la 180 de grade. Tapetează o tavă cu foaie de copt, împarte aluatul în două părți egale și întinde-l în tavă în două forme ușor ovale, cu o grosime de aproximativ 1 centimetru. Stropește aluatul cu lingura rămasă de ulei de măsline și presară uniform mixul de ierburi.

Taie ciupercile și dovleacul în felii mai groase, de jumătate de centimetru, și pune-le peste aluat. Bagă tava la cuptor la 180 de grade timp de aproximativ 25-30 de minute, până când baza de pâine se rumenește.

Poftă bună!

Făină 000 pentru prăjituri

VEZI REȚETA
Image Făină 000 pentru prăjituri

Faină integrală din grâu

VEZI REȚETA
Image Faină integrală din grâu

Tartă de cartofi dulci

1 oră

VEZI REȚETA
Image Tartă de cartofi dulci