fbpx

Galette cu dovlecei de vară

Icon print Print

În zilele toride de vară, când vrei să gătești ceva pe cât de gustos, pe atât de rapid, pentru a nu sta ore în șir în bucătărie, poți încerca această rețetă de galette cu dovlecei. Galette este un preparat specific franțuzesc, un soi de plăcintă rustică, umplută cu legume sau fructe, la alegere. Copiii și adulții deopotrivă vor adora această plăcintă ușoară de vară, care poate fi servită atât ca fel principal la masa de prânz, cât și ca gustare, între cele 3 mese ale zilei.

Timp de preparare: 60 de minute

Număr de porții: 6

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 1 1/4 cană de Făină Superioară 000 Raftul Bunicii, ținută la frigider cu o jumătate de oră înainte;
  • 1/4 linguriță sare;
  • 8 linguri de unt nesărat, tocat cuburi;
  • 1/4 cană de smântână;
  • 2 linguri de zeamă de lămâie;
  • 1/4 cană de apă rece.

Pentru umplutură:

  • 1 dovlecel mare, tocat rondele subțiri;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 1 linguriță de usturoi mărunțit;
  • 1/2 cană de brânză ricotta;
  • 1/2 cană de parmezan ras;
  • 1/4 cană de mozzarella;
  • 1 linguriță de busuioc uscat;
  • 1 gălbenuș de ou.
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

Începe prin a prepara aluatul pentru acest galette cu dovlecei. Într-un bol încăpător, amestecă făina cu sarea, după care încorporează untul. Folosește-ți mâinile pentru a frământa.

În alt bol, separat, vei amesteca smântână, zeama de lămâie, dar și apa rece, după care vei încorpora această compoziție în cea pe bază de făină. Folosește-ți degetele pentru a frământa astfel încât să se transforme într-un aluat omogen. Acoperă cu folie de plastic aluatul și lasă-l la frigider timp de o oră.

Cât timp aluatul stă la rece, prepară umplutura. Întinde rondelele de dovlecel pe prosoape de hârtie, care absorb toată apa în exces. Presară deasupra sare de masă.

Într-un bol vei amesteca brânza ricotta cu mozarella și parmezanul, apoi vei asezona cu busuioc. În alt bol, mai mic, vei amesteca uleiul de măsline cu usturoiul și vei pune 1 linguriță din acest amestec în compoziția cu brânzeturi. Asezonează cu sare și piper, după gust.

Preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Acoperă o tavă rotundă de tartă cu hârtie de copt și asamblează galette-ul. Scoate aluatul de la frigider și întinde-l pe masa de lucru acoperită în prealabil cu un strat generos de Făină Superioară 000 Raftul Bunicii. Întinde cu un sucitor aluatul, oferindu-i o formă rotundă, dar mai mare decât tava de tartă. Transferă în tavă aluatul și presează-l cu degetele. Distribuie într-un strat uniform compoziția pe bază de ricotta peste aluatul întins în tavă. Deasupra, vei așeza un strat de rondele de dovlecei, pe care îl vei acoperi cu ce a mai rămas din amestecul de ulei de măsline și usturoi. La final, trage către interior marginile aluatului care atârnă peste tava de tartă și presează cu degetele pentru a fixa. Mijlocul acestui galette va rămâne neacoperit de aluat. Unge cu gălbenușul de ou bătut aluatul plăcintei.

Dă la cuptor pentru 45 de minute – când acest galette cu dovlecei este gata, crusta sa va deveni rumenă. Scoate din cuptor și servește fie cât este încă fierbinte, fie după ce se răcește – gustul va rămâne la fel de bun.

Bucură-te de această plăcintă rustică cu dovlecel în compania celor dragi și va fi chiar mai bună – poftă bună!

Mini clafoutis cu fructe de pădure

VEZI REȚETA
Image Mini clafoutis cu fructe de pădure

Rețetă pentru negresă sănătoasă, din banane

VEZI REȚETA
Image Rețetă pentru negresă sănătoasă, din banane

Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

VEZI REȚETA
Image Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic