fbpx

Galette cu praz și mascarpone

Icon print Print

Galette este o plăcintă cu un aluat crocant, fraged, asemănător croissantelor. De altfel, la fel ca acestea din urmă, galette este un preparat tradițional franțuzesc, cu diferite umpluturi dulci sau sărate. Astăzi îți propunem o rețetă cu umplutură cremoasă din praz.

Pentru ca textura de galette să îți iasă perfect, este important ca făina și untul să fie reci. Îți recomandăm să le păstrezi în frigider timp de minim 2-3 ore înainte de preparare.

 

Timp de preparare: 45 de minute (+ 2 ore timp de pregătire)

Număr de porții: 8 porții

 

Ingrediente:

 

Mod de preparare:

Acest tip de aluat are nevoie de suficient timp de răcire la frigider, așa că îți recomandăm să începi preparatul din timp, cu minim 2 ore și jumătate înainte de servire.

Pentru a prepara aluatul, pune într-un bol mare cele două tipuri de făină, zahărul și sarea și amestecă până la omogenizare. Adaugă untul rece și amestecă ușor cu o lingură pentru ca bucățile de unt să se distribuie uniform, fără însă a se topi complet. Pune bolul la frigider pentru 10 minute.

Adaugă apoi lingurița de oțet și 8 linguri de apă rece. Amestecă cu mâna sau cu o lingură timp de 2-3 minute. Textura va rămâne uscată și strânsă pe alocuri. Pune-o pe o foaie alimentară pe care o sigilezi bine și lași aluatul la frigider încă 45 de minute.

Ultimul pas este să modelezi aluatul pentru a îi oferi textura crocantă, de foi fragede care se separă în timpul coacerii. Este un proces ce implică puțină răbdare, însă rezultatul va merita din plin! Întinde aluatul răcit pe blatul de lucru, în forma unul dreptunghi. Împăturește apoi în 3, ca atunci când împăturești o foaie de hârtie pentru a o pune în plic. Mai împăturește apoi o dată pe lățime, pentru a obține un pătrat. Întinde ușor din nou aluatul și repetă pașii de încă 2 ori. La final, pune aluatul la frigider pentru încă o oră.

Scoate aluatul de la rece și lasă-l la odihnit pe blatul de lucru până când pregătești compoziția pentru umplutură. Într-o tigaie pune uleiul vegetal și călește usturoiul și prazul timp de 5-6 minute. Adaugă sare, piper și salvia mărunțită. Într-un bol mic amestecă bine cele două ouă cu muștarul.

Încinge cuptorul la 200 grade Celsius.

Pe o foaie de copt, întinde aluatul într-o formă rotundă, de aproximativ jumătate de centimetru grosime. Întinde brânza mascarpone pe aproape toată suprafața, lăsând 2 centimetri liberi pe margine. Adaugă umplutura de praz călit și presară brânza rasă. Cu un cuțit mic crestează marginea de 2 centimetri a aluatului și folosește-o pentru a acoperi exteriorul preparatului, formând o ramă ce previne scurgerea umpluturii din galette. Peste umplutura care este încă vizibilă în mijloc toarnă oul bătut cu muștar.

Coace preparatul timp de 35-40 de minute, până când devine auriu și crocant pe margini. galette trebuie lăsat să se răcească câteva minute înainte de a fi tăiat în felii și servit.

Poftă bună!

Mini plăcinte cu căpșuni

VEZI REȚETA
Image Mini plăcinte cu căpșuni

Bile delicioase din cozonacul rămas de la Paște

VEZI REȚETA
Image Bile delicioase din cozonacul rămas de la Paște

Tsoureki - cozonac grecesc de Paște

VEZI REȚETA
Image Tsoureki - cozonac grecesc de Paște