Gogoșile au aromă de copilărie și gust de „nu m-am săturat, mai vreau încă una”. În fiecare weekend în care o vizitai pe bunica, simțeai de cum intrai pe ușă mirosul dulce al vaniliei și știai că ți se pregătește ceva bun: gogoși. Și nu orice fel de gogoși, ci gogoși pufoase, cu un gust irezistibil și un miros dulce-vanilat.
Acum, a venit rândul tău să-i răsfeți pe cei apropiați cu un desert care necesită puține ingrediente, timp mediu de preparare și mult drag de gătit bunătăți de casă desăvârșite: gogoși fragede și pufoase, întocmai după rețeta bunicii. Știm că sunt multe rețete gogoși pe care le poți încerca, însă cea mai bună rețetă de gogoși pufoase este cea pe care o cunoști din copilărie, pregătită cu sârg de mama și în special de bunica.
Citește în continuare pentru a afla cum faci cel mai bun aluat de gogoși, aplică sfaturile pe care le-am strâns cu drag pentru tine în acest articol, descoperă care este secretul gogoșilor pufoase realizate de bunica, dar și ce rețete gogoși pufoase ți-am pregătit sau câte variațiuni de rețete de gogoși poți încerca în propria ta bucătărie.
Atunci când spui gogoși pufoase, la ce te gândești mai exact? Dacă încă ai îndoieli, îți spunem noi cum ar trebui să arate minunatele gogoși pufoase: miezul lor este aerat și are găuri. În cazul în care gogoșile tale ies îndesate, precum o bucată de pâine, nu se pot numi, din păcate, gogoși pufoase. Găurile de aer din miezul gogoșilor sunt dovada faptului că aluatul de gogoși a avut consistența ideală, compoziția potrivită, că a fost dospit și prăjit așa cum este indicat.
Însă nu te îngrijora, în acest articol îți vom spune pas cu pas cum poți prepara gogoși pufoase la tine acasă. Ține cont de sfaturile noastre și mai mult ca sigur îi vei da pe spate pe toți cei dragi! În plus, ți-am pregătit și câteva rețete de gogoși rapide, care merită încercate.
Felul în care gogoșile sunt modelate. Acasă, bunica obișnuia să întindă aluatul și să-l decupeze cu ajutorul gurii unui pahar sau a unei forme rotunde. În patiserii, secretul marilor maeștri este acela că modelează bile din aluat, pe care mai apoi le lasă la crescut. În felul acesta, rezultă niște minunății aurii pufoase și delicioase, de care cu greu te mai poți sătura.
Indiferent dacă ești o gospodină iscusită sau pregătești destul de rar deserturi pentru întreaga familie, cu siguranță poți prepara gogoși pufoase atâta timp cât ai la îndemână rețete gogoși și ingrediente de calitate.
De departe, făina este cel mai important ingredient de calitate căreia trebuie să-i acorzi atenția cuvenită atunci când alegi să prepari gogoși simple. Așa cum te-am obișnuit, te poți baza cu încredere pe Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii, care este ideală pentru deserturi pufoase și aerate, precum chec, torturi, prăjituri, tarte, foi de plăcintă și, bineînțeles, gogoși pufoase!
Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii este o făină albă, cu o calitate constantă, fină și pufoasă. Este obținută doar din grâu românesc de calitate superioară și nu conține aditivi, nici amelioratori adăugați. Aluatul obținut din Făina 000 se frământă cu multă ușurință și crește frumos, întocmai cum este necesar și pentru rețete gogoși.
Poate ți se pare ușor să faci câteva gogoși simple într-o după-amiază perfectă de weekend, însă rezultatele încununate cu succes se obțin numai cu informațiile corecte avute la îndemână. În continuare, îți vom spune care sunt calitățile principale ale unui aluat de gogoși ideal.
1.) Aluatul trebuie să fie moale, pentru a permite întinderea acestuia în foi de cel puțin 1 cm grosime, modelarea acestuia și decuparea gogoșilor.
2.) În aluat trebuie să pui suficiente ouă și neapărat lapte, pentru a îmbogăți gustul gogoșilor.
3.) Pune doar foarte puțin zahăr în compoziția aluatului. De ce? Motivele sunt multiple:
4.) Frământă bine aluatul și nu te speria dacă este prea moale. Este normal să fie așa, acest lucru ajută la obținerea unor gogoși pufoase.
5.) Dacă ai mixer cu funcție de frământare, simte-te liberă să-l folosești. Transformă prepararea aluatului de gogoși pufoase într-o simplă joacă de copii!
6.) Folosește un cântar pentru a obține gogoși egale. Însă gospodinele iscusite reușesc să obțină gogoși egale măsurându-le din ochi.
7.) Poți da forma rotundă a gogoșilor modelându-le bine în mâini.
8.) Gogoșile se prăjesc în ulei încins, dar nu foarte fierbinte.
9.) Focul se ține mereu la mediu. Dacă îl dai la mare, există riscul ca gogoșile să se ardă la exterior și să rămână crude în interior. Dacă ții focul la mic, aluatul va absorbi prea mult ulei.
10.) Ai răbdare cu gogoșile, prăjește-le încet, dar bine, pentru a se găti și în interior.
11.) La final, pudrează-le cu zahăr fin pe deasupra și bucură-te de ele cu întreaga familie!
Acum că ai toate informațiile și sfaturile necesare la dispoziție, a venit momentul să le pui în practică! Iată o rețetă de gogoși pufoase extrem de simplă și destul de rapidă.
Număr de porții: 40 gogoși pufoase
Ingrediente:
Timp de preparare: 40 de minute
Mod de preparare:
Pasul 1
Într-un bol, amestecă drojdia cu lingura de zahăr obișnuit și cu laptele ușor încălzit. Lasă ingredientele să stea puțin, până când observi că laptele face o ușoară spumă.
Pasul 2
Adaugă cele 2 gălbenușuri de ou și amestecă-le bine, împreună cu 300 de grame de Făină Superioară 000 de la Raftul bunicii. Poți folosi un mixer, dacă ai la îndemână.
Pasul 3
În continuare, adaugă praful de sare, cele 2 pliculețe de zahăr vanilat, coaja de lămâie rasă și celelalte 200 de grame de Făină Superioară 000 de la Raftul bunicii.
Pasul 4
Suflecă-ți mânecile până la coate și începe să frămânți aluatul, până când obții unul elastic și moale. Lasă aluatul la dospit timp de 30 de minute.
Pasul 5
După ce aluatul s-a odihnit și a crescut frumos, întinde-l pe un blat încăpător, pe suprafața căruia nu uita să pui un strat de făină de grosimea unui deget subțire.
Pasul 6
Acum că ai întins aluatul bine, este timpul să decupezi rondele cu ajutorul unei forme speciale, a gurii unui pahar, sau poți rupe pur și simplu bucăți de aluat pe care să le modelezi în formă rotundă în mâinile tale. După ce ai obținut toate bilele de aluat, le mai poți lăsa în tavă la dospit circa 10 minute.
Pasul 7
Într-o tigaie cu pereți înalți, pune uleiul la încins. Adaugă câte gogoși încap în tigaie abia după ce uleiul s-a încins. Dă focul la mediu spre mic. Din când în când, întoarce gogoșile de pe o parte pe alta cu ajutorul a două furculițe, însă atenție, fără a le înțepa. În baia de ulei încins, gogoșile se vor prăji cât ai clipi.
Pasul 8
După ce gogoșile s-au rumenit și au căpătat culoarea aurie mult așteptată, scoate-le pe șervețele de bucătărie pe o farfurie întinsă, pentru ca uleiul din ele să se mai absoarbă. Scutură ușor gogoșile, pune-le într-un bol curat și presară-le cu zahăr pudră vanilat cât încă mai sunt fierbinți. Poftă mare!
Poți obține gogoși de post delicioase fără a folosi lapte sau ouă. Laptele poate fi înlocuit cu suc și pulpă de portocală, pentru a conferi desertului un gust aparte. Iată cum prepari gogoși de post!
Număr de porții: 50 de gogoși
Ingrediente:
Timp de preparare: 20 de minute
Mod de preparare:
Pasul 1
Toarnă sucul de portocale într-un bol încăpător, adânc. Într-un pahar, amestecă drojdia cu zahărul și lasă ingredientele să stea împreună timp de 5 minute. După ce drojdia s-a îmbibat cu zahărul, toarnă-le peste sucul de portocale din bol. Dacă folosești drojdie uscată, cel mai bine este să torni sucul de portocale peste ea de la bun început.
Pasul 2
Este momentul să adaugi coaja de la 1 lămâie rasă, cele 35 de g de pulpă de portocale, zahărul vanilat, sarea și Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii.
Pasul 3
Suflecă-ți mânecile și hai să trecem la frământat aluatul! Frământă ingredientele până când obții un aluat omogen. Unge-ți mâna cu puțin ulei pentru a putea desprinde mai ușor aluatul de pe pereții vasului. Conferă-i aluatului o formă sferică. În același vas, lasă aluatul la dospit într-un loc călduț timp de circa 45 de minute, iar pentru a-i garanta odihna, acoperă-l cu o pungă de plastic.
Pasul 4
După aceea, înfăinează blatul de lucru și începe să întinzi aluatul cât de bine poți, cu ajutorul unui sucitor, până obții o foaie rotundă, uniformă, de 1 cm grosime.
Pasul 5
Mai departe, decupează gogoșile cu formă rotundă, cu diametrul de 4-5 cm. Atunci când decupezi discurile de aluat, încearcă să le tai cât mai apropiate, pentru a nu pierde prea mult din aluat. Resturile le poți frământa împreună, întinde uniform și decupa din nou.
Pasul 6
Acum că ai obținut toate formele rotunde de aluat, așază-le pe o tavă fără să se atingă între ele și acoperă-le cu o folie de plastic. Lasă-le la dospit încă 20 de minute.
Pasul 7
A sosit momentul să prăjești gogoșile într-o baie de ulei. Pune un strat de 4-5 cm de ulei într-o tigaie încăpătoare, astfel încât să te asiguri că gogoșile vor pluti în ulei, și nu vor sta pe fundul tigăii. Încinge uleiul la 170-180 grade Celsius. Pune în tigaie suficiente gogoși astfel încât să nu fie înghesuite și să ai suficient spațiu la dispoziție pentru a le întoarce. Rumenește gogoșile pe ambele părți timp de 2-3 minute, folosind 2 furculițe.
Pasul 8
După ce toate gogoșile s-au rumenit, scoate-le cu grijă pe șervețele de bucătărie care absorb din uleiul rămas, apoi mută-le pe un alt vas, presară-le cu zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilat cât încă sunt calde și cheamă-i pe toți cei dragi la ospăț!
Ai încercat vreodată să prepari gogoși turnate cu lingura? Rețeta nu este foarte diferită de cele de mai sus, ingredientul nou din arsenal este iaurtul, iar tehnica de a turna aluatul direct cu lingura în tigaie poate fi învățată cu ușurință și perfecționată într-un timp foarte scurt. Pe cuvânt!
Iată cum prepari gogoși cu iaurt turnate cu lingura:
Număr de porții: 30 gogoși
Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pasul 1
Începem cu ouăle. Separă albușul de gălbenuș. Într-un bol, începe să bați albușurile cu un praf de sare până când vei obține o spumă tare. Peste aceasta, adaugă gălbenușurile, apoi zahărul plus iaurtul, amestecând încontinuu. Este momentul să adaugi vanilia și coaja de lămâie.
Pasul 2
Încorporează și Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii în compoziție. Te poți folosi de o spatulă pentru a face asta.
Pasul 3
Într-o tigaie cu pereți înalți, pune suficient ulei la încălzit încât să te asiguri că gogoșile vor pluti vesele în el. Prăjirea gogoșilor cu iaurt se face la foc mediu spre mare. Cu o lingură, ia din aluat și toarnă direct în tigaie, într-o formă rotundă, pentru a modela gogoșile.
Pasul 4
Gogoșile cu iaurt au tendința de a se umfla în momentul în care se prăjesc, așa că te sfătuim să pui mai puține în tigaie, pentru a nu le permite să se întrepătrundă. Nu uita să le întorci mereu de pe o parte pe alta, pentru a le prăji uniform.
Pasul 5
Când gogoșile au căpătat culoarea aurie specifică, scoate-le pe șervețele de bucătărie pentru a scurge uleiul rămas în ele, și presară-le cu zahăr vanilat. Le poți servi cu gem, dulceață sau ca atare, alături de prieteni sau familie.
Iată o rețetă de desert care îi va încânta pe cei dragi peste măsură: gogoși umplute cu gem sau gogoși umplute cu dulceață. Combinația dintre aluatul fraged și gemul sau dulceață surpriză de dinăuntru vor transforma gogoșile tale în deserturi irezistibile pentru toate vârstele, de la mic la mare!
Număr de porții: 12 gogoși
Timp de preparare: 20 de minute
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pasul 1
Înmoaie drojdia cu puțin lapte cald, presară făina pe deasupra și lasă ingredientele câteva minute împreună.
Pasul 2
Ia un vas în care urmează să frămânți aluatul și bate ouăle cu sarea, apoi adaugă zahărul. Treptat, încorporează făina și adaugă pe rând lapte și făină. Aluatul trebuie să fie unul moale, însă bine frământat.
Pasul 3
După ce aluatul începe să se desprindă de pe mâinile tale, știi că este momentul să adaugi untul topit și călduț, fără a te opri din frământat. Acum, lasă aluatul să se odihnească într-un loc cald, până când își dublează volumul.
Pasul 4
După ce aluatul a crescut, frământă-l din nou și împarte-l în două. Întinde 2 foi uniforme de aluat, iar din prima decupează rondele cu ajutorul unei forme sau a gurii unui pahar. Adaugă deasupra discurilor de aluat dulceața sau gemul preferat.
Pasul 5
Din cealaltă foaie de aluat, decupează rondele pe care mai apoi să le așezi peste discurile de aluat cu dulceață pe ele. De jur-împrejur, apasă marginile cercurilor de aluat pentru a le uni.
Pasul 6
Lasă cercurile de aluat umplute cu dulceață în tava acoperită cu folie de plastic, pentru a se mai odihni preț de câteva minute.
Pasul 7
Într-o tigaie încăpătoare, pune uleiul la încălzit și pune gogoșile la prăjit, având grijă să nu stea prea înghesuite. Au nevoie de spațiu pentru a face baie în ulei și a se rumeni armonios. Amintește-ți să ții focul la mediu tot timpul.
Pasul 8
După ce gogoșile umplute cu dulceață s-au rumenit, scoate-le pe șervețele de bucătărie și lasă-le să se scurgă de ulei, după care transferă-le pe un platou și presară-le cu zahăr vanilat cât încă mai sunt calde. Poftă mare alături de cei dragi!
Acum că ai descoperit care sunt secretele unor gogoși pufoase după rețeta bunicii, le poți prepara oricând pentru cei dragi. Cu asemenea delicatese aurii pe masă, oaspeții nu se vor lăsa prea mult așteptați!
Nu uita că produsele Raftul bunicii sunt aliații de încredere la care poți apela pentru a obține bunătăți de casă desăvârșite.
Poftă bună!
Cinnamon Rolls
VEZI REȚETABanane umplute cu ciocolată în foietaj
VEZI REȚETAMini clafoutis cu fructe de pădure
VEZI REȚETA© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.