Astăzi ne poartă gândul la unul dintre cele mai simple dar delicioase deserturi ale copilăriei: griș cu lapte, pregătit cu drag atât de bunica, atunci când mergeam în vizită la ea, cât și de mama, când voia să ne răsfețe cu ceva bun și ușor de făcut. Chiar dacă acum suntem părinți sau bunici la rândul nostru, câteodată ne aducem aminte de copilărie și încercăm să recreăm gusturi pe care timpul nu ni le-a putut șterge din amintiri, în ciuda numărului mare de ani care au trecut de atunci.
Dacă în ultima vreme te-ai surprins tânjind după deserturi care ți-au făcut copilăria mai frumoasă și aromată, sau dacă cei mici își doresc un dulce special, îți propunem să încerci rețeta de griș cu lapte pe care ți-o vom prezenta astăzi.
Pentru a prepara acest desert al copilăriei, ai nevoie de un griș de înaltă calitate, care să asigure consistența dorită a preparatului. Pachetul de Griș din Grâu de la Raftul bunicii este alegerea perfectă pentru bunătățile de casă cremoase și delicioase. Griș din Grâu de la Raftul bunicii este obținut doar din grâu românesc de calitate superioară, delicat, perfect granulat și fără impurități. Este ideal pentru budinci, găluște de griș, prăjituri, plăcinte cu lapte și griș, rulade și, desigur, griș cu lapte.
Află din acest articol cum se prepară grișul cu lapte!
Grișul cu lapte se pregătește după o rețetă extrem de simplă, formată din puține ingrediente, fiind unul dintre acele deserturi apetisante cu care orice părinte își poate răsfăța copilul atunci când acestuia îi este poftă de ceva bun. Grișul cu lapte este un desert sănătos, care contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor, însă și adulții se pot bucura de beneficiile acestui preparat ușor de realizat.
– Este bogat în fier;
– Oferă mai multă energie organismului;
– Este o sursă excelentă de fibre alimentare, prin urmare facilitează procesul digestiv;
– Conține aproximativ 40 grame de carbohidrați pentru o porție;
– O porție de griș cu lapte de 100 grame are circa 95 kcal din aportul de 2.000 calorii recomandat zilnic.
Grișul cu lapte este un desert potrivit nu numai pentru copii, ci și pentru bebelușii care au împlinit deja 8 luni. După primele 8 luni de viață, părinții pot începe să diversifice alimentația bebelușilor și să experimenteze variante de hrană mai solidă. Grișul cu lapte reprezintă o bună soluție de diversificare în cazul bebelușilor de peste 8 luni, întrucât are o consistență moale, se prepară din puține ingrediente și nu îngreunează deloc digestia celor mici.
Acum că suntem la curent cu beneficiile nutriționale ale preparatului vedetă de astăzi și am aflat că este o opțiune sănătoasă pentru toți cei dragi ai casei, te invităm să descoperi rețeta noastră de griș cu lapte.
Timp de pregătire: 20 de minute
Ingrediente Gris cu lapte
50 g Griș din grâu Raftul bunicii
500 ml lapte
2 linguri de zahăr
1 păstaie de vanilie (semințe)
Pentru ornament:
Un borcănel de dulceață sau gem la alegere
Rețeta clasică griș cu lapte include ingrediente simple, pe care le poți avea mereu la îndemână în bucătărie.
În boluri încăpătoare, pune fiecare ingredient în cantitățile pe care ți le-am menționat mai sus. Alege o oală încăpătoare și adâncă în care urmează să mixezi ingredientele. Ține la îndemână tel sau o lingură de lemn, pentru momentul în care vei amesteca ingredientele. Acum, pornește aragazul la foc mediu, pune oala pe ochi, suflecă-ți mânecile și hai să trecem la treabă.
În oala încăpătoare, toarnă cei 500 ml de lapte, adaugă zahărul și semințele păstăii de vanilie. Amestecă puțin pentru a dizolva zahărul și lasă laptele să se încălzească treptat, până atinge punctul de fierbere. Este recomandat să optezi pentru un lapte gras, cu 3,5% grăsime, astfel încât desertul să iasă cât mai cremos.
Când laptele atinge punctul de fierbere, este momentul potrivit pentru a presăra cu grijă Griș din Grâu de la Raftul bunicii. Lasă aragazul la foc mic și permite grișului să fiarbă timp de 15 minute. Încarcă-te cu multă energie, deoarece urmează să amesteci destul de des de aici înainte, pentru a nu permite grișului să se adune și să formeze cocoloașe.
Cu zâmbetul pe buze, ia telul și începe să amesteci continuu. Dacă nu ai un tel, poți folosi și o lingură de lemn pentru mixarea ingredientelor, însă telul îți asigură obținerea unui griș fără cocoloașe. Menține preparatul la foc mic și continuă să amesteci, până când obții consistența dorită a grișului. În timpul fierberii, grișul se umflă, iar compoziția se îngroașă destul de mult și există riscul ca acesta să se ardă, de aceea este foarte important să amesteci energic și constant până când grișul atinge consistența pe care o preferi.
Acum că grișul cu lapte are un aspect așa cum ți-l dorești, este momentul să oprești aragazul și să transferi grișul cald pe o farfurie întinsă. Îl poți decora cu puțină dulceață sau gem pe margini, în centru sau poți crea diverse modele pe suprafața desertului. Grișul cu lapte se poate servi atât cald, cât și rece.
Cel mai important aspect al acestui desert din copilărie este consistența pe care o obținem la final, când nu ar trebui să fie nici prea tare, nici prea moale. Dacă optezi pentru cantități de lapte și griș mai mari decât cele sugerate de noi, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a obține consistența perfectă:
– Dacă grișul cu lapte iese prea tare, poți adăuga lapte puțin câte puțin, amestecând continuu, până când ajungi la consistența potrivită a desertului;
– Dacă grișul cu lapte iese prea moale, adaugă griș cu lapte în continuare, amestecând energic, până când îl readuci în punctul de fierbere;
– Adaugă grișul exact în momentul în care laptele începe să fiarbă, deoarece grișul se comportă asemănător mălaiului – începe să se umfle în timpul fierberii, atingând astfel consistența ideală;
– Îți recomandăm să amesteci încontinuu cu un tel mai degrabă decât cu o lingură de lemn, fiindcă telul va împiedica grișul să se prindă și să formeze astfel cocoloașe.
Poți servi griș cu lapte cu o varietate de topping-uri. Printre preferatele noastre se află:
Pornind de la rețeta de griș cu lapte ușoară pe care ți-am recomandat-o mai sus, poți crea mai multe feluri de deserturi la fel de dulci și apetisante, precum budinci sau prăjituri. În continuare, îți prezentăm două rețete simple pentru budinca de griș cu lapte și prăjitură cu cremă de griș în lapte.
Timp de pregătire: 40 de minute
Ingrediente budincă de griș cu lapte
Pentru compoziție
11 linguri de Griș din Grâu Raftul bunicii
6 ouă
6 linguri de zahăr
Pentru a unge tava
50 grame de unt
Pentru a însiropa budinca
500 ml de lapte
6 linguri de zahăr
Esență de vanilie după gust
Începe prin a separa cele 6 albușuri de gălbenușuri. Bate albușurile împreună, adaugă un praf de sare și continuă să le mixezi până când observi că se întăresc și că își măresc volumul.
Adaugă, rând pe rând, fiecare dintre cele 6 linguri de zahăr, amestecând continuu. Este important să nu pui deodată toate cele 6 linguri de zahăr, pentru ca fiecare linguriță să aibă timp să se topească în spuma formată de albușurile ouălelor. După ce ai amestecat bine toate cele 6 lingurițe de zahăr, iar acestea s-au topit în interiorul compoziției, este momentul să incorporezi și gălbenușurile. Mixează bine până când observi că și gălbenușurile s-au integrat de minune în compoziția budincii.
Acesta este momentul potrivit pentru a turna rând pe rând fiecare lingură de Griș din Grâu de la Raftul bunicii, fără a te opri din amestecat. Adaugă doar 10 dintre cele 11 linguri de griș, presărate treptat, și continuă să amesteci cu grijă, fără mixer, astfel încât să te asiguri că vei obține o compoziție cât mai pufoasă a budincii.
Ia o tavă încăpătoare și unge-o bine-bine cu cele 50 de grame de unt, atât pe fund, cât și pe margini. Tava trebuie să fie îmbrăcată uniform în unt, pentru ca budinca să fie cât mai bine coaptă. Apoi, presară ultima lingură de Griș din Grâu de la Raftul bunicii rămasă.
Toarnă uniform compoziția obținută în tava unsă cu unt. Aprinde cuptorul și lasă-l să se încingă bine. Introdu apoi budinca de griș în cuptor, la foc mediu, la aproximativ 175-180 de grade Celsius, pentru circa 30 de minute. Reține că nu trebuie să o rumenești prea tare. Pentru a te asigura că budinca s-a copt suficient de bine, o poți înțepa pe parcurs cu o scobitoare – budinca este bine coaptă atunci când scobitoarea nu mai iese umedă.
Într-o oală încăpătoare, pune la fiert cei 500 ml de lapte împreună cu cele 6 linguri de zahăr rămase. În momentul în care laptele începe să dea în clocot, ia oala de pe foc și presară esența de vanilie, după care amestecă puțin.
După ce ai scos budinca din cuptor, ia o lingură și toarnă pe suprafața acesteia laptele fiert și aromat cu esența de vanilie. Te sfătuim să folosești o lingură pentru a turna laptele peste budincă astfel încât să-i permiți acesteia să absoarbă cât mai bine laptele. Lasă budinca la însiropat astfel timp de câteva ore, iar apoi o poți tăia felii și savura împreună cu întreaga familie.
Timp de pregătire: 30 de minute
Ingrediente
Pentru blat:
125 grame de Făină Superioară 000 Raftul bunicii
3 ouă
50 ml de lapte
50 ml de ulei
120 grame de zahăr
1 vârf de cuțit de sare
8 grame de praf de copt
1 lingură de cacao
Pentru cremă:
90 grame de Griș din Grâu Raftul bunicii
600 ml de lapte
50 grame de unt
100 grame de zahăr
Pentru ornament:
1 lingură de cacao
Separă albușurile ouălelor de gălbenușuri. Într-un bol, bate albușurile spumă împreună cu un vârf de sare. În alt bol, amestecă zahărul și gălbenușurile cu ajutorul unui mixer, până când ingredientele s-au contopit excelent. În continuare, adaugă peste gălbenușuri 50 de ml de lapte și 50 de ml de ulei și reîncepe amestecul ingredientelor, până când acestea din urmă s-au încorporat perfect.
Într-un alt vas, amestecă Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii cu praful de copt și lingurița de cacao. Adaugă compoziția rezultată peste amestecul din gălbenușuri și mixează-le bine împreună. Treptat, adaugă peste această nouă compoziție și spuma formată din albușurile de ouă. Ar trebui să obții un aluat elastic, pe care acum urmează să-l așezi frumos într-o tavă (28×19 cm și 7 cm înălțime) tapetată cu hârtie de copt.
Aprinde cuptorul, lasă-l puțin să se încălzească, iar apoi așază în interiorul acestuia tava de copt cu aluatul uniform, la 180 de grade Celsius, pentru 15 minute. Verifică dacă blatul s-a copt bine cu ajutorul scobitoarei. Dacă acesta este gata, scoate-l din cuptor și pune-l pe un platou întins la răcit. După ce blatul se răcește, întoarce-l cu fundul în sus.
Într-un vas spațios, pune laptele și zahărul la fiert, iar când acesta începe să fiarbă, adaugă Grișul din Grâu de la Raftul bunicii și continuă să amesteci până când începe să se îngroașe. Acum că grișul a ajuns la consistența dorită, lasă-l să se răcească la temperatura camerei, iar când mai este doar puțin călduț, adaugă untul tăiat în cubulețe și folosește un mixer pentru a amesteca toată compoziția, până ce vei obține o cremă spumoasă. Întinde crema peste blatul răcit, iar apoi dă preparatul la frigider pentru 1-2 ore.
Scoate prăjitura cu cremă de griș din lapte din frigider, iar înainte de servire, nu uita să presari pe deasupra lingurița de cacao rămasă.
Prăjitura Harisi este de origine arăbească. Este o adevărată bunătate, iar asta datorită combinațiilor de arome interesante: cocos, lămâie, vanilie și iaurt. Însă grișul este, fără doar și poate, ingredientul de calitate care oferă consistența pufoasă a acestei prăjituri.
Prăjitura Harisi este așadar o prăjitură cu griș, însiropată și foarte apetisantă. Rețeta de Harisi este foarte simplă, bazată pe ingrediente pe care orice bună gospodină le are mai tot în bucătărie. În circa 2 ore, prepari o bunătate de casă din care toți cei dragi vor dori mai mult de o felie.
Timp de preparare: 2 ore și 15 minute
Ingrediente:
Pentru blat:
500 grame de Griș din Grâu Raftul bunicii
750 de grame de iaurt
200 grame de nucă de cocos
150 grame de unt
2 linguri de zahăr
2 plicuri de praf de copt
Esență de vanilie
Sare
Pentru sirop:
2 pahare de apă
2 pahare de zahăr
Sucul de la 2 lămâi
Ia un vas încăpător și amestecă iaurtul cu praful de copt. În circa 3-4 minute, acesta își va dubla volumul. Apoi, amestecă untul moale împreună cu Grișul din Grâu de la Raftul bunicii. Pune la un loc și restul ingredientelor, după care continuă să le amesteci, până când obții un aluat ceva mai gros decât aluatul de chec.
Pune aluatul proaspăt obținut la odihnit într-un loc întunecat, preț de o oră. După ce a crescut frumos, așază-l cu grijă într-o tavă unsă cu unt, cu dimensiuni de 25/30 cm. Introdu tava în cuptorul încălzit, la un foc mediu spre mic, 160 de grade Celsius, pentru 50-60 de minute. Dar nu pierde vremea! Cât timp se coace prăjitura, prepară siropul.
Într-o tigaie, pune cele 2 pahare de apă la foc mediu pe aragaz și amestecă cele 2 pahare de zahăr în ea. Ia tigaia de pe foc după ce zahărul s-a dizolvat complet în apă. Imediat ce ai luat zahărul topit de pe foc, toarnă și sucul de la cele 2 lămâi peste el.
Cu 10 minute înainte ca prăjitura Harisi să fie gata, scoate tava din cuptor și taie-o repede în pătrățele de dimensiuni egale, cu ajutorul unui cuțit înmuiat în apă. Apoi, toarnă rapid siropul peste bucățelele de prăjitură și introdu din nou tava în cuptorul pe care l-ai lăsat pornit în tot acest timp. Mai lasă prăjitura la copt încă 10 minute, iar apoi scoate-o cu grijă. Pudrează prăjitura Harisi cu fulgi de cocos, iar apoi las-o la răcit.
Poftă bună!
Sperăm că-ți plac rețetele noastre de griș cu lapte, budincă de griș cu lapte, prăjitură cu cremă de griș în lapte și prăjitură Harisi și că atunci când îți va fi dor de copilărie, să încerci să recreezi deserturile gustoase cu care bunica te răsfăța atunci când îi treceai pragul. Iar când nepoții vor bate la ușa ta, ne-am bucura să-i întâmpini cu rețeta de griș cu lapte pe care ți-am prezentat-o astăzi.
Măr copt în foietaj
VEZI REȚETACinnamon Rolls
VEZI REȚETABanane umplute cu ciocolată în foietaj
VEZI REȚETA© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.