fbpx

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – bunătăți ardelenești

Icon print Print

Pentru a marca 100 de ani de Românie unită, am pornit cu drag să explorăm bucate tradiționale de pe meleagurile întregii țări, pe care le adunăm într-o colecție prețioasă, dedicată inspirației zi de zi în prepararea bunătăților pentru cei dragi. Prima oprire a fost în Muntenia, unde am redescoperit zabicul – aurul din supele desprinse din basme, o specialitate nemaipomenită cu ciuperci și faimoasele brânzoaice muntenești.

Astăzi ne continuăm călătoria prin frumoasa Românie și ajungem în Transilvania, acolo unde rețetele culinare, atent păstrate de la o generație la alta, reprezintă un motiv de bucurie și mândrie, iar preparatele minunate, de-ți lasă gura apă, sunt savurate întotdeauna pe îndelete.

Din diversitatea extraordinară de gusturi, arome și texturi ale bucătăriei ardelenești, am ales 3 preparate de un farmec aparte: langoși, gulaș în pâine și plăcintă cu dovleac. Ține la îndemână aceste rețete, împreună cu făina Raftul bunicii, atunci când vei pregăti aceste delicii:

Langoși

Langoșii sunt ca niște gogoși uriașe, dar sărate, ceea ce îi face irezistibili pentru oricine. Bineînțeles, cel mai bine se pricep să îi facă bunicile, care obțin ca prin minune un rezultat perfect – o minunăție aurie, cu bule crocante și reconfortante, pe care oricine îl poate personaliza cu un topping după bunul plac.  Noi îți propunem varianta cu brânză, smântână și mărar – un deliciu la care vei vrea cu siguranță să te întorci ori de câte ori ai ocazia.

Timp de pregătire: 30 minute

Ingrediente

600 g făină 000 Raftul bunicii

500 ml apă

70 ml ulei

1 linguriță de zahăr

30 g drojdie

150 g smântână

150 g brânză telemea

1 legătură de mărar

Mod de preparare

Amestecă drojdia în apa călduță, adăugând sarea, până se dizolvă. Când drojdia va forma o spumă la suprafața apei, toarnă acest mix, alături de 35 ml de ulei peste făină. Frământă cu încredere până ce aluatul devine lipicios, după care adaugă restul de ulei. Acum, aranjează-l frumos în formă de minge, acoperă-l cu un prosop și lasă-l să se dospească într-un loc ferit și călduț pentru 35 de minute.

După ce aluatul a crescut frumos, împarte-l în mingi mai mici, cam de mărimea unei palme, pe care, înainte de prăjire, trebuie să le turtești cu degetel înmuiate în puțin ulei. Prăjește langoșii pe fiecare parte în ulei încins, până când se vor forma bule, iar suprafața lor va deveni aurie.

Cât sunt calzi, acoperă-i cu trei straturi delicioase – smântână, brânză telemea rasă și mărar – apoi bucură-te de o combinație de consistențe și arome de care te vei îndrăgosti iremediabil: Crocant la exterior, pufos la interior, cu un topping cremos, va fi gustarea perfectă.

Gulaș în pâine

Un preparat numai bun pentru serile friguroase, când, după o zi lungă, îți dorești să stai împreună cu cei dragi, să povestiți întâmplări felurite și să vă bucurați de o masă caldă, hrănitoare și autentică:

Timp de pregătire: 60 minute

Ingrediente

4 pâini rotunde

400 g pulpă de porc sau de vită

2 gogoșari roșii

3 ardei capia

3 cepe

2 morcovi

5 cartofi

1 cutie de roșii cuburi

1 ardei iute

Sare

Boia iute sau dulce, după gust

Ulei

1 legătură de mărar

1 legătură de pătrunjel

Mod de preparare:

Taie carnea în cubulețe și pune-o la prăjit într-o tigaie de Teflon. După câteva minute adaugă ceapa, ardeii, gogoșarii, și morcovii tocate și amestecă bine, până ce aromele se întrepătrund, iar pofta deja apare. Adaugă puțină apă și lasă gulașul să se fiarbă puțin la foc mic. A venit și rândul roșiilor: toarnă conținutul unei cutii de roșii cuburi peste gulaș, împreună cu condimentele: sar, piper, boia.

Mai lasă focul să ardă pentru 5 minute, timp în care poți scoate miezul din cele 4 pâini, pe care, dacă îți dorești un preparat 100% făcut în casă, poți să le faci după rețeta Raftul bunicii.

După ce ai stins focul, toarnă gulașul în bolurile comestibile și dă-le la cuptor pentru 20 de minute. Ornează cu mărar și pătrunjel și sunteți gata de o masă memorabilă.

Plăcintă cu dovleac

Dovleacul e cu siguranță unul dintre ingredientele care aduc culoare oricărui preparat. Iar deserturile cu dovleac ne duc de fiecare dată cu gândul la copilărie și la bunici, la diminețile de sâmbătă în care casele se umpleau de arome cuceritoare și zâmbete în așteptare. Pentru momentele când și cei dragi ție așteaptă cu nerăbdare o bunătate de casă, surprinde-i cu această rețetă simplă de plăcintă cu dovleac în foi, ca în Ardeal. 😊

Dă-ne de veste când încerci aceste miniunății, abia așteptăm să vedem cum ți-au ieșit!

 

 

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj