Călătoria noastră culinară prin frumoasa Românie continuă, de această dată cu un popas în Crișana, o regiune bogată în istorie și tradiții unice, cu peisaje deosebite, care-ți umplu inima de mândrie. Iar fiindcă drumul a fost lung și presărat cu multe comori culinare, ne-am gândit să ne înfruptăm și din bunătățile locale de aici.
Bucatele tradiționale din Crișana care ne-au cucerit pe loc sunt mămăliga toponita, plăcinta întinsă și cornulețele cu magiun. Clasica rețetă de mămăligă a fost reinterpretată de către oamenii sârguincioși din Crișana, care au împodobit-o strat cu strat, din roadele gospodăriilor lor: cârnați, brânză, jumări. Secretul rețetei de plăcintă întinsă constă în faptul că aceasta se prepară cu ajutorul neașteptatei… fețe de masă. Cornurile cu magiun încununează călătoria noastră culinară prin Crișana, fiindcă o masă atât de delicioasă nu se poate încheia fără un desert pe măsură.
Păstrează cu drag aceste rețete, pentru a-ți surprinde apropiații atunci când vin în vizită, cu niște delicii desprinse din povești!
Nu mai e un secret faptul că suntem un popor iubitor de mămăligă, un preparat tradițional sățios, care ne astâmpără mereu pofta de ceva bun, autentic românesc. Venită din zona Apusenilor, mămăliga toponită este o specialitate din Crișana de care nu te vei mai putea sătura după ce vei învăța cum să o prepari.
Timp de pregătire: 40 de minute
Ingrediente:
Mod de preparare:
Începe să preîncălzești cuptorul.
Pe aragaz, pune într-un ceaun apa cu sare la fiert. Cu zâmbetul pe buze, îndreaptă-te spre blatul de lucru din bucătărie și începe să tai în cuburi mărunte toate tipurile de carne. Apucă degrabă o tigaie întinsă, toarnă ulei în ea și pune-o pe un alt ochi de aragaz. În ea vei prăji cubulețele de carne.
Când apa din ceaun dă în clocot, începe să presari din abundență Mălai Extra Gold Raftul bunicii, pentru a face mămăliga. Este bine să o faci cât mai moale în această etapă.
După ce carnea s-a prăjit bine, pune cubulețele într-un alt vas. Cu o parte din untura topită rămasă în tigaie, unge tava în care vei pune la cuptor toponita. Cealaltă parte o vei adăuga în compoziție.
Pe tava tapetată cu untură, așază primul strat de mămăligă moale, cât de subțire poți. Peste acest strat, adaugă unul format din carnea friptă în tigaie. Continuă cu încă un strat de mămăligă, după care adaugă unul de brânză telemea, de oaie sau vacă, după preferințe. Peste stratul de brânză, toarnă unul de untură topită, apoi un alt strat de carne friptă, unul de mămăligă, unul de brânză, și continuă tot așa, până când observi că ai terminat ingredientele. Aplică secretul care va asigura reușita toponitei: ai grijă ca ultimul strat de deasupra să fie cel format din mămăligă.
Acum, bate oul și unge cu el mămăliga. Ia tava și așaz-o drăgăstos în cuptor, unde toponita se va rumeni voioasă, în aproximativ 20 sau 30 de minute. Servește-o cât e caldă, de preferat cu smântână rece!
Pentru această rețetă de poveste, ai nevoie de o făină de înaltă calitate, așa cum este Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii, care-ți va asigura obținerea unui aluat de o consisență moale, fin, care se întinde și se modelează ușor.
Timp de pregătire: 1 oră și 40 de minute
Ingrediente:
Mod de preparare:
Suflecă-ți mânecile și ia cel mai încăpător vas pe care-l ai în bucătărie, pentru că vom începe cu frământarea aluatului, cu mult sârg. Ai nevoie de toate ingredientele de mai sus, mai puțin umplutura.
Unge aluatul obținut cu ulei belșug, apoi împarte-l în două și lasă jumătățile la odihnit, timp de 30 de minute.
Pe masa de lucru, pune o față de masă curată, din pânză, fiindcă urmează să întinzi foaia de plăcintă cât e masa de lungă. Ia una dintre jumătățile de aluat, unge-o bine cu ulei, așaz-o pe ambii pumni și începe să o învârți/răsucești în aer, până când mijlocul devine subțire și transparent.
Cu multă grijă, așază fâșia de aluat obținută pe mijlocul mesei de lucru, dar grijă mare să nu se formeze cute. Stropește foaia de aluat cu ulei. Acum, încarcă-te cu multă răbdare și cu delicatețe, începe să tragi de marginile fâșiei de aluat, în timp ce te plimbi în jurul mesei.
Trage cu blândețe spre marginile mesei, cât permite aluatul, fără a se rupe. Stropește din nou cu ulei și reia dansul în jurul mesei și trasul capetelor de aluat. Este ideal ca marginile foii de aluat să depășească marginile mesei de lucru.
Acum, taie cu un cuțit marginile aluatului, de jur împrejurul mesei. Este momentul ideal să adaugi umplutura!
Dacă brânza dulce ori sărată este preferata ta, presoar-o cu gingășie pe întreaga lungime a foii de aluat. Începe să rulezi cu răbdare foaia de aluat, pentru a înveli protector brânza în interiorul acesteia.
Ia o tavă încăpătoare, așterne hârtie de copt în ea, apoi așază cu gingășie plăcinta, pe care o vei stropi apoi cu ulei. Introdu tava în cuptorul preîncălzit, la 190 de grade Celsius și așteaptă cuminte ca specialitatea din Crișana să se rumenească de bucurie.
După ce scoți plăcinta din cuptor, taie-o cu grijă în bucăți mai mici, de dimensiuni egale, și așază-le pe un platou întins. Pudrează bucățile proaspăt tăiate cu zahăr praf și invită-i pe cei dragi la masă, cât plăcinta întinsă este caldă și miroase îmbietor!
Închide ochii și imaginează-ți: e dimineață, pășești în bucătărie, iar în aer se simte un parfum dulce, îmbinat cu cel de cafea tare sau ceai delicat. Inspiră mirosul adânc în plămâni, memorează această scenă și hai să facem niște cornuri cu magiun inspirate din rețetele bunicilor din Crișana!
Timp de pregătire: 2 ore
Ingrediente:
Mod de preparare:
Ia un castron mic din bucătărie și freacă drojdia cu 1 lingură de zahăr, până când se lichefiază. Pentru drojdia uscată, folosește 3-4 linguri de lapte cald și 1 lingură de zahăr.
Ia un bol încăpător și cerne cu dedicare Făina Superioară 000 Raftul bunicii, peste care adaugă coaja de lămâie fin răzuită, amestecă bine ingredientele, după care toarnă drojdia.
Într-un mic bol, bate oul întreg cu 3 dintre gălbenușuri, laolaltă cu zahărul rămas, apoi incorporează treptat extractul de vanilie, sarea și laptele cald. Toarnă această compoziție peste făină.
Cu o spatulă sau o lingură de lemn, amestecă bine compoziția, până când făina absoarbe lichidele, iar apoi frământă cu grijă timp de 10 minute, până când vei obține un aluat omogen.
Este momentul să adaugi untul moale, treptat, și să continui frământatul până rezultă un aluat fin și moale. Pune aluatul obținut la odihnit într-un castron, la căldură, și lasă-l așa până când își dublează volumul. Îi va lua în jur de 45 de minute sau 1 oră.
Pe blatul de lucru, toarnă puțin ulei și răstoarnă aluatul crescut, pe care apoi îl întinzi cu palmele sau un sucitor, în formă rotundă, de 1 cm grosime.
Împarte cercul în 12 triunghiuri egale, cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit. La baza triunghiurilor, pune în cantitate egală o bilă de magiun. Acum, rulează aluatul de la bază spre vârf, astfel încât magiunul să rămână protejat, la mijloc. Formează cornulețele și așază-le pe o tavă de copt tapetată cu hârtie, cu vârful aluatului dedesubt, pentru a nu se desface în cuptor.
Mai lasă cornurile în tavă, pentru a-și mări volumul, iar după aceea unge-le cu gălbenușul de ou rămas, bătut cu 3 linguri de apă.
Încinge cuptorul la 190 de grade Celsius, așază tava în interiorul acestuia la o înălțime medie, iar apoi redu temperatura la 180 de grade. În 25 de minute, cornurile vor căpăta rumeneala mult dorită.
În timpul coacerii, aplică secretul care te va ajuta să obții cornuri bine coapte și crocante: acoperă-le cu o folie de aluminiu sau o coală de hârtie de copt umezită, asta deoarece aluatul dulce se va rumeni mai repede decât se va coace în interior.
La final, scoate cornurile pe tava, presară-le cu zahăr pudră și adună pofticioșii în jurul mesei, pentru a se răsfăța cu o delicatesă splendidă, culeasă tocmai din Crișana.
Așteptăm cu drag impresiile tale despre bunătățile din Crișana pe pagina noastră de Facebook!
Măr copt în foietaj
VEZI REȚETACinnamon Rolls
VEZI REȚETABanane umplute cu ciocolată în foietaj
VEZI REȚETA© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.