fbpx

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania

Icon print Print

Călătoria noastră culinară prin frumoasa Românie continuă! Mirosul bunătăților de casă desăvârșite ne-a purtat peste munți și văi, iar de această dată, ne-a adus chiar în inima țării, în mult râvnita Transilvania. Aici, diversitatea culinară este la ea acasă, iar bucătăria românească a avut numai de câștigat de pe urma stabilirii populațiilor minoritare în această zonă, fiindcă acestea și-au pus amprenta asupra felului în care localnicii au ajuns să-și prepare mâncărurile.

Gusturile maghiare, cele săsești și cele românești s-au împletit armonios pentru ca astăzi, noi să ne putem bucura de rețete tradiționale din Transilvania cu adevărat remarcabile. Păstrate din moși strămoși, rețetele de ciorbă de pui cu tarhon și tăiței de casă, plăcintă ardelenească umplută cu brânză și mărar și gomboți cu caise sunt preparatele transilvănene care pe noi ne-au cucerit pe loc.

Așa că vom împărtăși cu tine din secretele acestor preparate de casă, pe care la rândul tău să le transmiți mai departe celor apropiați.

I. Ciorba de pui cu tarhon și tăiței de casă

Rețeta de ciorbă de pui cu tarhon și tăiței de casă este un fel de mâncare din Transilvania imposibil de refuzat. Așa că, echipează-te cu șorțul de bucătărie preferat și hai să începem!

Cum se fac tăițeii de casă

Începem cu prepararea tăițeilor de casă, după rețeta bunicii, care spune că la fiecare ou folosit se adaugă 100 de grame de făină. Pentru ciorba de pui cu tarhon și tăiței de casă, folosește 2 ouă mari și 200 grame de Făină Standard 650 de la Raftul bunicii.

Mod de preparare tăiței de casă

Pasul 1

Într-un bol mare, sparge cele 2 ouă și toarnă în ploaie Făina 650, amestecând cu o furculiță. Făina se adaugă treptat, iar când aluatul prinde a se întări, îl poți frământa cu mâna. Continuă să alinți aluatul până când acesta devine elastic, dar ferm, vârtos, mult mai dens decât aluatul de pâine.

Pasul 2

Dă-i o formă rotundă aluatului obținut, presară făină peste el și lasă-l la odihnit preț de 30 de minute. După ce timpul s-a scurs, împarte bila de aluat în două, ia prima jumătate, înfăinează blatul de lucru și începe să întinzi aluatul într-o foaie subțire, cu ajutorul unui sucitor. Procedează la fel și cu cealaltă jumătate de aluat.

Pasul 3

După ce ai obținut două foi de aluat subțiri, de formă dreptunghiulară, presară făină peste una dintre ele și așaz-o pe cealaltă deasupra. După ce ai suprapus ambele foi de aluat, ia sucitorul și începe să le întinzi mai bine, cu mai multă fermitate. Apoi, desparte foile de aluat și mai lasă-le la odihnit încă 20 de minute.

Pasul 4

În cele din urmă, rulează fiecare foaie de aluat sub forma unui sul, ia un cuțit și taie fâșii cât mai subțiri de aluat, chiar pe lângă degetele tale. Așa obții tăiței de casă minunați, care vor da un gust și mai bun ciorbei cu tarhon.

Acum e momentul potrivit să ne apucăm de ciorbă.

Timp de preparare: 1 oră și 30 de minute

Ingrediente:

  • 500-600 g carne de pui (pulpe sau piept)
  • 3-4 linguri de smântână
  • tarhon în oțet
  • 2-3 linguri de oțet din borcanul de tarhon
  • 2-3 litri de apă caldă
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 1 ceapă
  • 1 morcov mediu
  • sare

Mod de preparare ciorba de pui cu tarhon și tăiței de casă

Pasul 1

Într-un vas încăpător, începe să tai puiul în bucăți mai mărunte pe care să le speli în câteva ape. Într-un alt bol, toacă fin ceapa și taie morcovul în cubulețe minuscule.

Pasul 2

Pregătește oala în care vei face ciorba. Pune 1-2 linguri de ulei în ea, apoi bucățile de carne de pui pe care trebuie să le călești circa 3-4 minute. Îți vei da seama că este momentul potrivit să adaugi morcovul și ceapa după ce carnea de pui a început să-și schimbe culoarea. Amestecă bine în oală și lasă ingredientele pe foc încă 2-3 minute.

Pasul 3

Cu multă grijă, toarnă cei 2 litri de apă caldă peste pui și legume, acoperă oala cu un capac și lasă ciorba să fiarbă până ce carnea de pui este complet pătrunsă.

Pasul 4

Cu ajutorul unei palete, scoate carnea de pui din ciorbă, desprinde-o de pe oase, taie-o în bucăți mai mici și pune-le din nou în ciorbă. La 1 minut distanță, adaugă și tăițeii de casă.

Pasul 5

După ce carnea, tăițeii și legumele s-au gătit bine-bine, stinge focul și lasă ciorba să-și tragă puțin sufletul.

Pasul 6

Ia un vas în care să amesteci cele 2 gălbenușuri de ou împreună cu 4 linguri de smântână. Peste compoziția obținută, toarnă 1-2 polonice din ciorbă. Amestecă totul foarte bine, iar după aceea, varsă noua compoziție obținută în ciorba de pe aragaz.

Pasul 7

Acum este momentul ideal pentru ca tarhonul să-și facă apariția. Adaugă-l în ciorbă și potrivește preparatul după gustul tău. După aceea, pune și cele 2-3 linguri de oțet din borcanul cu tarhon.

Pasul 8

Acoperă oala cu un capac și lasă ciorba să stea așa timp de 15 sau 20 de minute. După ce minutele se scurg, poți servi acest preparat hrănitor din Transilvania, dar nu oricum, ci împreună cu familia. O ciorbă atât de delicioasă nu poate trece negustată de cei dragi!

II. Plăcinta ardelenească cu brânză și mărar

Mulți locuitori ai Transilvaniei au crescut cu această mândrețe de plăcintă gătită cu sârg de bunicile sau mamele lor. Fiindcă rețeta de plăcintă ardelenească cu brânză și mărar ne-a încântat peste măsură, vrem să o împărtășim și cu tine. Hai să ne apucăm de treabă!

Timp de pregătire: 40 de minute

Ingrediente:

  • 1 kg de Făină Superioară 000 de la Raftul bunicii
  • 400 ml de apă caldă
  • 200 g de brânză telemea
  • 4 linguri de ulei
  • 2 plicuri de drojdie uscată
  • 2 lingurițe cu vârf de sare
  • 2 legături de mărar
  • 1 lingură rasă de zahăr
  • ulei pentru prăjit
  • o tigaie

Mod de preparare:

Pasul 1

Ia cel mai încăpător bol pe care îl ai și pune în el 100 de grame din Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii, toată cantitatea de zahăr, toată drojdia și 100 ml de apă caldă. Mixează ingredientele până când obții o maia pe care o vei lăsa la crescut preț de jumătate de oră.

Pasul 2

După ce s-au scurs cele 30 de minute, peste maiaua acum crescută adaugă următoarele ingredient, în ordinea enumerării lor: restul de Făină Superioară 000 de la Raftul bunicii, sarea, apa caldă rămasă și cele 4 linguri de ulei.

Secretul acestei rețete de plăcinte ardelenești cu brânză și mărar constă în respectarea ordinii ingredientelor și mai ales a regulii de a nu pune sarea prima, deoarece va intra în contact cu drojdia, iar aluatul nu va mai crește.

Pasul 3

Acum, amestecă toate ingredientele enumerate la punctul 2 până când acestea se încorporează în maia. Suflecă-ți mânecile până la coate, ca o gospodină adevărată, și începe să frămânți până când obții un aluat elastic.

Pasul 4

După atâta frământat, aluatul va avea nevoie de o oră pentru a se odihni. Acoperă-l grijuliu cu un prosop de bucătărie curat și pune-l la dospit într-un loc călduros.

Pasul 5

Aluatul și-a dublat volumul? Numai bine, fiindcă acum este potrivit pentru a rupe bucăți mici din el și a modela în mâini bile de aluat cât pumnul tău de mari. Continuă să faci bile de aluat până când acesta se termină.

Pasul 6

Acum, îndreaptă-ți atenția asupra mărarului. Toacă-l mărunt, după care sfărâmă și brânza, și amestecă aceste 2 ingrediente într-un bol.

Pasul 7

Acum, îndreaptă-ți din nou atenția asupra aluatului. Ia prima bilă într-o mână, cu cealaltă înfăinează blatul de lucru și întinde bila de aluat pe suprafața acestuia, ajutându-te de un sucitor. Foaia de aluat aplatizată ar trebui să aibă grosimea de 3-5 mm.

Pasul 8

În centrul foii de aluat, pune 2 linguri din amestecul de mărar și brânză, după care adu marginile aluatului înspre centrul acestuia. Acum, apasă mijlocul aluatului cu podul palmei, pentru a lipi bine capetele de aluat. Ia sucitorul și întinde din nou foaia de aluat cu acesta.

Pasul 9

Pregătește tigaia. Pune un strop de ulei în ea, dă drumul la ochiul aragazului la foc mediu și așteaptă ca uleiul să se încingă. Acum este momentul să pui prima plăcintă în tigaie. Întoarce-o de pe o parte pe alta, până când se rumenește toată de plăcere. Procedează la fel pentru fiecare plăcintă în parte.

Pasul 10

Scoate plăcintele pe câte un platou întins și așază-le una peste alta. Vei fi uimită de cât de repede se va termina teancul de plăcinte ardelenești cu brânză și mărar de îndată ce-i vei chema pe cei dragi la masă!

III. Gomboți cu caise

Un meniu complet pentru o familie numeroasă și pofticioasă are nevoie și de un desert pe măsură. Unul dintre cele mai îndrăgite deserturi din Transilvania este faimosul gomboți cu caise. Rețeta de gomboți cu caise ni s-a părut extrem de simplă, așa că nu lăsa vara să treacă fără a te înfrupta din acest desert tradițional unguresc.

Timp de pregătire: 1 oră și 25 de minute

Ingrediente:

  • 150 g de Făină Superioară 000 de la Raftul bunicii
  • 2 linguri de Griș din Grâu de la Raftul bunicii
  • 800 g cartofi albi
  • 150 g de unt
  • 150-200 g pesmet
  • 2 ouă mici sau 1 ou mare
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 2 lingurițe de scorțișoară (opțional)
  • Sare
  • 60-70 g de zahăr brun
  • 12 caise

Secretul reușitei pentru acest desert tradițional unguresc, știut de bunica, constă în textura fragedă a aluatului care îmbracă fructul, așadar, rețeta trebuie respectată întocmai.

Mod de preparare:

Pasul 1

Pune-ți șorțul preferat și un zâmbet senin pe buze, și hai să ne apucăm de treabă! Spală bine de tot cartofii, fără a îndepărta coaja lor. Pregătește apoi o oală mare în care să-i pui la fiert în apă cu sare.

Pasul 2

După fierberea cartofilor, curăță-i repede de coajă și pisează-i într-un vas încăpător, până obții consistența unui piure. Lasă-i câteva minute la răcit, dar nu foarte mult, pentru că dacă se vor întări, îți va fi mai greu să lucrezi cu ei.

Pasul 3

Acum încorporează pe rând Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii, cele 2 ouă și Grișul din Grâu de la Raftul bunicii. Înfăinează blatul de lucru și răstoarnă peste el compoziția solidă. Abia acum începe partea noastră preferată: frământatul aluatului cu mâinile.

Pasul 4

După ce aluatul a devenit mai consistent, e rândul caiselor să intre-n scenă. Spală-le sub un jet de apă caldă. Ia un cuțit și taie caisele pe jumătate. Desprinde cu multă grijă sâmburele de pulpă, fără să rupi jumătatea de caisă. Dacă fructele sunt mai mici, le poți folosi întregi, însă dacă sunt mai mari, este recomandat să le tai în jumătăți egale.

Pasul 5

Într-un bol mic, amestecă zahărul brun cu scorțișoara, dacă ai optat pentru a o folosi în rețeta de gomboți cu caise. Pune mixtura dintre zahăr și scorțișoară în locul sâmburelui pe care l-ai scos din jumătățile de caise.

Pasul 6

Este timpul să revii la aluatul care te așteaptă pe blatul de lucru înfăinat. Întinde-l sub forma unui sul și împarte-l în 12 felii. Ia prima felie de aluat și apas-o între palmele tale, până se aplatizează. În centrul ei, pune o jumătate de caisă, pe care apoi o învelești grijuliu în aluat. Repetă procedura pentru toate jumătățile de fructe.

Pasul 7

Ia o tigaie și pune-o pe aragaz la foc mediu. Topește untul în ea, adaugă pesmetul și așteaptă până când acesta se rumenește frumos. Apoi, adaugă zahărul vanilat după gust, pe urmă și scorțișoara.

Pasul 8

Pune la fiert apă cu sare într-o oală mare. Când apa dă în clocot, lasă focul la mic și adaugă doar câțiva gomboți cu caise. Vei ști că gomboții s-au gătit bine atunci când vor începe să plutească la suprafață. Cu o spumieră, scoate gomboții și tăvălește-i prin pesmetul rumenit în unt, pe toate părțile. Noua lor hăinuță din pesmet trebuie să-i acopere în întregime.

Pasul 9

După ce ai îmbrăcat toți gomboții cu caise în pesmet, pune-i pe o farfurie și pudrează-i cu zahăr vanilat. Reci sau calzi, gomboții cu caise sunt o delicatesă nemaipomenită, de care merită să te bucuri cu toți ai casei.

Sperăm că-ți vor plăcea la fel de mult ca și nouă aceste preparate tradiționale culese din zona Transilvaniei. Ne-am bucura să ne împărtășești pe pagina de Facebook ce alte mâncăruri din Transilvania le-ai mai gătit celor dragi!

Coroniță cu camembert

VEZI REȚETA
Image Coroniță cu camembert

Lava cake

VEZI REȚETA
Image Lava cake

Rulouri împletite cu migdale

VEZI REȚETA
Image Rulouri împletite cu migdale