fbpx

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – bunătăți maramureșene

Icon print Print

Cu toții am auzit de bunătățile din Maramureș, o zonă aparte, plină de farmec, în care vechile datine se păstrează și astăzi cu sfințenie.

Călătoria noastră prin România în căutare de comori culinare tradiționale a făcut de această dată un popas în nordul țării, unde am găsit trei minunății care ne-au cucerit inimile și papilele: pită de mălai, clătite cu urdă și verdeață și chec dulce cu mălai și stafide.

Ne-am asigurat că nu plecăm fără prețioasele rețete, pe care le împărtășim cu drag cu tine, pentru ca toți cei dragi să se poată bucura de asemenea delicii.

Pită de mălai

Ingrediente

500 g mălai Extra Gold Raftul bunicii

200 g făină 650 Raftul bunicii

500 ml iaurt

300 ml lapte

6 linguri de zahăr

1 linguriță de sare

2 lingurițe de praf de copt

Mod de preparare

Toarnă într-un vas iaurtul, laptele, adăugând zahărul și sarea, amestecând bine. Apoi adaugă mălaiul și făina, în care ai presărat praful de copt.

Tapetează o tavă cu unt și făină și toarnă amestecul cu grijă. Pune tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru 30 de minute, până când pita capătă o crustă aurie.

Savurați-o cât e caldă, alături de brânză și smântână, gemuri, lapte bătut, după cum poftește fiecare.

Clătite cu urdă și verdeață

Ingrediente

100 g făină Raftul bunicii 650

300 g de urdă

2 căni de lapte

2 ouă

1 legătura de ceapă verde

1 legatură de leurdă

1 legătură de mărar

150 g smântână

4 linguri unt

1 vârf de cuțit de sare

Mod de preparare

Cu ajutorul mixerului, amestecă ouăle, făina și laptele până ce obții un aluat fin, fluid, fără cocoloașe, pe care îl lași la răcit jumătate de oră.

Separat, pregătește umplutura primăvăratică: mixează verdeața tocată mărunt cu urda și smântâna, încorporează cu grijă untul lăsat în prealabil la înmuiat la temperatura camerei și presară puțină sare, după gust.

După ce s-a scurs timpul de răcire pentru aluat, încinge o tigaie cu puțin ulei, apoi, cu răbdare, toarnă câte un polonic, rumenind clătitele pe rând, pe fiecare parte.

Umple-le cu compoziția proaspătă – crema delicioasă de urdă și verdeață – și împachetează-le după plac și inspirația de moment. O gustare de primăvară minunată, neapărat de savurat călduță. Poftă bună!

Chec dulce cu mălai și stafide

Ingrediente

350 g de mălai Extra Gold Raftul bunicii

300 g de făină 000 Raftul bunicii

200 g de griș Raftul bunicii

5 ouă

200 ml lapte bătut

300 ml lapte

100 g de stafide

4 linguri de zahăr

1 linguriță de zahăr vanilat

1 linguriță de sare

1 plic de praf de copt

Coaja de la o lămâie

Mod de preparare

Amestecă într-un vas mare mălaiul, făina și grișul, adăugând praful de copt, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafidele, jumătate din cantitatea de sare și gălbenușurile de la cele 5 ouă, frecate cu zahăr.

Adaugă apoi laptele și laptele bătut, după care bate albușurile bine, împreună cu cealaltă jumătate de sare până obții o spumă tare, pe care o încorporezi ușor în compozițe, amestecând cu grijă.

Tapetează cu unt tăvile pentru chec cu unt, toarnă compoziția în tăvi și pune-le în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru jumătate de oră. Este o prăjitură neașteptat de gustoasă, care își va câștiga cu siguranță locul printre deserturile favorite în familie.

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj