Sărbătorile Pascale marchează una dintre cele mai frumoase perioade din an: renașterea naturii și totodată a Mântuitorului Iisus Hristos. Profităm de cele 3 zile de sărbătoare pentru a ne strânge, cu mic, cu mare, în jurul mesei și a ne înfrupta din bucate tradiționale pregătite cu sârg, după rețeta bunicii. Masa de Paști este un prilej de mare bucurie în sânul familiei: generații întregi se strâng în aceeași casă, ciocnesc ouăle roșii sau pe cele frumos încondeiate și celebrează anotimpul renașterii.
În acest sens, bunicii și părinții pregătesc un meniu de Paști inedit, în care vedetele sunt ouăle roșii, ouăle încondeiate, cozonacul, pasca, pâinea de casă, friptura de miel, drobul de miel, aperitive de Paști, acestea fiind cele mai populare preparate tradiționale perioada luminată.
Fiindcă ne dorim să-i răsfeți pe toți cei dragi cu bucate tradiționale și să ai o masă de Paști cât mai îmbelșugată, îți venim în ajutor cu idei de preparate delicioase, pentru întreaga familie.
Reîntâlnirea cu cei dragi la masa de Paști este evenimentul cel mai așteptat din această perioadă din an, încărcată de o semnificație religioasă profundă. De aceea, preparatele culinare așternute pe masă trebuie să arate impecabil.
Pentru a te asigura că vei avea parte de o masă festivă reușită în familie, am pregătit pentru tine un meniu de Paști complet, cu idei de mâncăruri și rețete pentru bucatele tradiționale servite în cele 3 zile de sărbătoare.
Rând pe rând, vom pregăti împreună ouăle de Paști, pasca, drobul de miel aromat în aluat, friptura de miel la cuptor, cozonacul de Paști care-ți va îmbrăca întreaga casă într-o aromă inconfundabilă, pâinea de Paști cu care vei servi ciorba și friptura de miel, și nu în ultimul rând, un desert pe gustul copiilor sau nepoților: iepurași din aluat de chifle.
Să începem!
De pe masa de Paști îmbelșugată nu pot lipsi ouăle roșii sau cele încondeiate. Prin urmare, adună din timp câteva zeci de ouă proaspete, pe care să le vopsești o parte în roșu, iar o altă parte în diverse culori sau modele asociate.
Poți cumpăra de la magazin pliculețe de vopsea pentru ouă sau poți opta pentru vopsirea ouălelor cu ajutorul unor ingrediente naturale, din care pot rezulta culori chiar mai frumoase decât cele din pliculețele din comerț.
Cum vopsești ouăle de Paște cu ingrediente naturale
Ouăle roșii tradiționale pot fi vopsite cu ajutorul sfeclei roșii. Pentru a obține o culoare intensă, ai nevoie de cantități mai mari de sfeclă roșie.
Taie sfecla în cubulețe mici, pe care mai apoi le pui într-o cratiță de dimensiuni medii. Peste cubulețele de sfeclă, adaugă prima serie de ouă, apoi așază încă un strat de sfeclă peste ele. Toarnă cu grijă apa în cratiță, până când ouăle sunt acoperite complet.
Adaugă și 2 linguri de oțet alb, care va ajuta la fixarea culorii roșii pe suprafața ouălelor. Pornește aragazul la foc mediu, iar când observi că apa dă în clocot, lasă flacăra la mic și mai ține ouăle timp de 15 minute sau o oră, în funcție de cât de intensă îți dorești să fie culoarea acestora la final.
Trucuri pentru a vopsi cele mai frumoase ouă de Paști în culori naturale
· Din frunzele de ceapă roșie, poți obține ouă într-o nuanță de roz de care te vei îndrăgosti iremediabil;
· Turmericul te poate ajuta să încondeiezi ouă galbene;
· Afinele vor oferi ouălelor de Paști o culoare gri-violet intensă;
· Frunzele de urzici pot fi un ajutor de bază în obținerea ouălelor de nuanță albastră sau bleu;
· Vopsește ouăle cu coajă albă în culori deschise, precum: bleu, lila, galben sau verde mentă;
· Vopsește ouăle cu coajă maro în culori închise, precum: albastru, roșu sau verde închis.
Cu aceste trucuri la dispoziție, suntem convinși că vei avea un coș cu ouă de Paști arătoase, numai bune de ciocnit!
Masa de Paști nu este completă fără legendara pască, o pâine cu semnificație specială în pragul acestei sărbători. Se spune că atunci când evreii au fugit din Egipt, nu au avut suficient timp la dispoziție pentru a coace pâine dospită, de aceea, pentru a comemora acele vremuri, au decis să mănânce în fiecare an, pentru 8 zile consecutive, acest tip de pâine nedospită. În ebraică, era denumită „mața”.
Pe măsură ce anii au trecut, pasca simplă s-a transformat într-o pâine tradițională, iar compoziția sa a fost îmbogățită cu brânză de vaci, stafide și aluat de cozonac.
Astăzi, pasca de Paști se pregătește într-o tavă rotundă, pe suprafața ei se face o cruce din aluat și pe margini este ocrotită de două fâșii de aluat răsucite, care simbolizează coroana de spini pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Pasca se prepară în ajunul Învierii, în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, iar simbolistica ei se învârte în jurul promisiunii învierii și a vieții veșnice. Aluatul său dulce vine ca o recompensă după o perioadă lungă de post. Înainte de servire, pasca este dusă la biserică pentru a fi sfințită de preot. Stropirea sa cu vin simbolizează sacrificarea lui Iisus Hristos pentru a ierta păcatele omenirii, ritual care îi conferă pascăi puteri vindecătoare, în credința oamenilor.
Pe „Raftul cu rețete”, ți-am pregătit câteva sugestii de rețete pască pe care le poți încerca anul acesta. Așadar, dacă vrei să urmezi rețeta clasică de pască cu brânză, îți recomandăm să încerci rețeta de aici. În schimb, dacă anul acesta decizi să încerci ceva nou, dintr-o altă zonă a României, pasca din Bucovina este o minunăție care merită încercată.
Găsești câteva sfaturi pentru o pască reușită aici (de introdus link către articolul holistic despre pască), pentru ca rezultatul final să fie încununat de succes și multe laude din partea celor dragi!
Drobul de miel este un alt preparat tradițional nelipsit de pe masa de Paști, însă de data aceasta îți propunem să-l învelești în aluat, pentru un aspect mai proaspăt și un gust desăvârșit. Urmează pașii de mai jos și surprinde-i pe cei dragi cu o rețetă drob de miel inedită!
Timp de pregătire: 2 ore
Ingrediente:
Pentru aluat:
· 200 g Făină 650 Raftul Bunicii
· 3 ouă
· 80 g unt
· 6 g sare
Pentru compoziție:
· 800 g măruntaie de miel
· 5 ouă
· 50 ml ulei
· 50 g unt
· 6 g sare
· 3 legături de ceapă verde
· 3-5 căței de usturoi
· 2 legături de pătrunjel
· 2 legături de mărar
· Piper după gust
Completează aperitivul de la masa de Paști cu un drob de miel delicios, care va strânge doar laude de la invitații tăi pentru aspectul și gustul său. Îți recomandăm să începi să pregăteși mai întâi compoziția, pentru că îți va lua mai mult timp decât aluatul.
Fierbe mai întâi organele de miel, apoi toacă-le mărunt cu un cuțit. Toacă și verdețurile, după care amestecă totul într-un vas încăpător. Adaugă 2 ouă, untul topit și răcit, sare, ulei, piper, usturoiul mărunțit și încorporează făina. Asigură-te că obții o compoziție omogenă. Între timp, fierbe cele 3 ouă pentru 14-15 minute.
Pregătește aluatul amestecând ouăle, făina, sarea și untul. Când a devenit omogen și tare, întinde aluatul într-o foaie subțire, de dimensiune dublă față de tava în care vei face drobul, cât să poți acoperi, de jur-împrejur, toată compoziția finală. Poți folosi o tavă rotundă de colac sau dreptunghiulară de cozonac.
Unge forma cu ulei și așază foaia de aluat, fără a îndepărta surplusul. Pune mai întâi jumătate din compoziție, nivelând-o. După aceea, așază la distanță egală cele 3 ouă fierte, întregi, și acoperă-le cu restul de compoziție.
Învelește totul cu restul de aluat de pe margini. Dacă ți-a mai rămas aluat, poți face o margine împletită din două rulouri subțiri sau floricele din biluțe mici de aluat. Lasă creativitatea să-și spună cuvântul în această etapă.
Unge aluatul cu un ou bătut și așază tava în cuptorul preîncălzit, pentru 40 de minute. Taie-l felii doar după ce s-a răcit. Va avea un aspect senzațional!
Mielul de Paști este unul dintre obiceiurile culinare care s-a păstrat de-a lungul anilor și dăinuie încă din Vechiul Testament. La origine, evreii mâncau miel în timpul sărbătorii care a marcat ieșirea poporului evreu din Egipt. Pentru ei, sacrificarea mielului însemna trecerea de la robie la libertate.
În țara noastră, mielul a început să fie gătit diferit și îmbogățit cu verdețuri și mirodenii, iar semnificația sa este ușor diferită: tăierea mielului reprezintă trecerea de la moarte la viață, iar animalul în sine este semnul inocenței și purității. Creștinii consideră mielul ca fiind însuși Hristos, care se jertfește pentru iertarea păcatelor oamenilor.
Credința poporului român este aceea că dacă un miel îți iese în cale în apropierea Paștelui, vei avea noroc și bunăstare. Se mai crede și că diavolul poate întruchipa orice alt animal în afară de miel, datorită purității acestuia.
Cum prepari ciorba de miel de Paște
Îți propunem să încerci rețeta ciorbă de miel ardelenească, pentru a da mai multă savoare meniului tău de Paște:
Timp de pregătire:
Ingrediente: 1 oră și 15 minute
· 1300 g carne de miel
· 500 g ceapă
· 200 g morcovi
· 100 g țelină
· 100 g orez
· 250 g smântână
· 150 g ouă
· 50 g tarhon
· 50 ml oțet de 9 grade
· 50 g verdeață
· 100 g ceapă verde
· 100 g untură
· 50 g făină
· Sare
Cu lumină în suflet și zâmbetul pe buze, pune la încălzit o oală cu apă și sare. Toacă mărunt ceapa, țelina și morcovii, apoi călește aceste ingrediente în untură fierbinte, după care le adaugi în oala cu apă și sare, pentru a le fierbe.
Carnea de miel o vei tăia în câte o bucată per porție. Spală bine bucățile de carne și opărește-le într-o oală încăpătoare, apoi adaugă-le peste zarzavatul din prima oală, în momentul în care observi că acesta este aproape fiert.
Într-o altă oală mare, spală orezul și fierbe-l, iar după ce carnea și zarzavatul au fiert bine de tot împreună, adaugă-le peste orez, lăsând totul la fiert încă 5 minute. Ia cu grijă oala de pe foc.
Acum, ia un vas încăpător în care să amesteci smântâna, făina și gălbenușurile de ou. Bate ingredientele bine cu un tel, apoi subțiază-le cu puțină zeamă de la carnea fiartă, după care toarnă acest amestec în ciorbă. Este momentul să opărești tarhonul, să-l tai mărunt și să-l adaugi în ciorbă. Gustă mâncarea, adaugă sare după gust, și preparatul este gata de savurat, alături de o mămăligă aurie, caldă, din mălai Extra Gold Raftul bunicii.
Prepară o friptură de miel delicioasă, după rețeta bunicii!
Timp de pregătire: 1 oră și 40 de minute
Ingrediente:
· 1 pulpă de miel de 2 kg
· cartofi noi
· 4-5 căței mari de usturoi
· 1 pahar mare de vin alb
· 1 cană de apă
· 2-3 linguri de ulei de măsline sau de floarea soarelui, la alegere
· 50 g de unt
· 2-3 crenguțe de rozmarin sau cimbru
· 2 foi de dafin
· sare
· piper
Începe prin a spăla carnea în apă rece și a o curăța bine de pielițe. Sparge osul în 2 sau 3 bucăți, fără să desfaci carnea de pe el. Se va desprinde mult mai ușor după ce este friptă.
Unge carnea cu unt și ulei, peste care presară puțină sare, piper și verdeața tocată mărunt. Pune apoi carnea într-un vas mare, acoperă-l și lasă totul la rece preț de o oră.
Încinge cuptorul, după care curăță și toacă foarte mărunt usturoiul. Caută cea mai mare tavă pe care o ai, pentru ca bucata de carne să încapă cât mai bine în ea. Unge tava cu puțin ulei, presară pe fundul acesteia usturoiul tocat mărunt, însă nu înainte de a-l trece printr-un jet de apă fierbinte. Așază carnea de miel în tavă, apoi toarnă pe deasupra vinul îndoit cu apă.
Pune tava în cuptorul încins și coace-o la foc iute, la 160 de grade Celsius, timp de 55-65 de minute. Din când în când, mai întoarce friptura și nu uita să o stropești cu sosul din tavă. În ultimele 15 minute, dă focul la mediu. Friptura de miel se servește cu salată verde proaspătă și cu o mămăligă strașnică, din mălai Extra Gold de la Raftul bunicii.
Rețetă cozonac pufos moldovenesc
Moldova este vestită pentru faptul că aici se prepară cei mai buni cozonaci de Paște, după rețete tradiționale moștenite de la bunici și transmise mai departe, din generație în generație, de la mamă la fiică. Aici, cozonacul de Paște se prepară cu noaptea-n cap.
Timp de pregătire: 3 ore și 45 de minute
Ingrediente:
· 1 kg de Făină Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii
· 5 ouă, dintre care gălbenușurile se folosesc pentru aluat, iar albușurile pentru umplutură
· 250 g de zahăr
· un sfert sau jumătate de litru de lapte
· 100 ml ulei pentru frământat
· 50 g drojdie
· Esență de vanilie
· Esență de rom
· Coajă de lămâie
· Coajă de portocale
· Un praf de sare
Începe mai întâi cu umplutura. Ai nevoie de zahărul cu cacao și nuca măcinată. În funcție de preferințe, poți adăuga stafide și rahat.
Frământă drojdia cu un praf de sare, frecând-o bine între degete. Adaugă puțin lapte cald și la fel de puțină făină, astfel încât drojdia să se mai îngroașe puțin. Dacă vrei un aluat care să crească frumos, ai grijă ca laptele să nu fie nici prea rece, dar nici prea fierbinte. Lasă amestecul obținut să se odihnească la căldură, timp de câteva minute, pentru a-și mări volumul.
Separat, ia un bol în care să amesteci cele 5 gălbenușuri de ou cu un praf de sare, apoi cu zahărul, esența de rom și cea de vanilie, plus coaja de lămâie și coaja de portocală.
Într-un vas mare, pune făina și fă-i o gaură la mijloc, în care să pui cu atenție ouăle bătute și apoi aluatul crescut cu drojdia. Amestecă puțin ingredientele și completează totul cu lapte călduț, suficient încât aluatul să nu devină prea moale.
Acum este momentul în care începe frământarea. Cu mânecile suflecate până la cot, înmoaie-ți degetele în ulei călduț, apoi începe să frămânți încontinuu. Bate coca, împăturește-o adunând marginile sale la mijloc, frământă bine. Întoarce aluatul de pe o parte pe alta și repetă procesul de frământare. Continuă în acest fel pentru cel puțin 30 de minute. Aluatul este aproape gata atunci când vor apărea bulele de aer. După ce ai terminat de frământat bine aluatul, este momentul potrivit să-l lași la crescut.
Dar nu e timp să stai degeaba. Pregătește umplutura. Bate albușurile cu spumă, amestecă-le apoi cu nuca, zahărul și cacao. Compoziția obținută ar trebui să semene cu o pastă groasă.
Pregătește 2 tăvi în care să formezi minunații cozonaci, după ce aluatul a crescut mândru și frumos. Întinde cu grijă coca pe masa înfăinată, așază peste ea umplutura și apoi rulează sau împletește aluatul.
Așază cei doi cozonaci obținuți în tavă, însă fii atentă să nu depășească marginile acesteia. Mai departe, lasă-i la crescut până când vor umple falnic tăvile. Unge cozonacii cu gălbenușul de ou bătut cu puțin zahăr și lapte.
Pune tăvile cu cozonacii în cuptorul bine încălzit. Verifică după 40 de minute dacă sunt gata prin introducerea scobitorii în miezul lor. Dacă scobitoarea iese curată, vei ști că frumoșii cozonaci sunt gata. Lasă-i la răcit în tăvile lor în bucătăria deja încălzită.
În continuare, îți propunem și o rețetă de cozonac cu migdale!
Cozonac cu migdale
Timp de pregătire: 1 ore
Ingrediente:
· 1 kg Făina Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii
· 7 gălbenușuri
· 4 albușuri
· 300 g de zahăr
· 250 g de unt
· 2 linguri de ulei
· Lapte cât se cere (circa ½ litru)
· 1 lingură de rom
· Vanilie
· 50 g drojdie
· 1 linguriță rasă de sare
· 2 linguri de unt topit
· 150 g migdale
· 100 g zahăr pudră
Cozonacul pufos este prezent în fiecare an pe masa de Paști. Îți propunem ca de data aceasta să îl pregătești puțin altfel, pentru un strop de inedit.
Să trecem la treabă! Începe, așadar, cu prepararea aluatului. Înmoaie drojdia cu puțin lapte călduț și cu o linguriță de zahăr. Separat, opărește 3 linguri de făină cu puțin lapte clocotit, amestecând cu răbdare să nu facă cocoloașe. Când s-a răcit suficient cât să poți înmuia un deget, adaugă drojdia și bate bine de tot, până se fac bășici mari. Apoi presară tacticos nițică făină, acoperă cu un șervet și pune la loc cald, să crească frumos.
Cât timp stă aluatul la crescut, ocupă-te de gălbenușurile pe care trebuie să le freci cu sare până se închid la culoare și presară peste ele zahărul tos. Apoi freacă bine de tot până se face o compoziție spumoasă.
A crescut aluatul? Perfect. Acum pune-l peste restul de făină cernută într-o covată și ținută la cald și adaugă gălbenușurile, puțin lapte călduț și albușurile bătute spumă. Sperăm că n-ai obosit, pentru că aluatul se cere frământat cam 1 oră, aducându-l de pe margini spre mijloc. Pune apoi uleiul, romul, vanilia și toarnă încet untul topit călduț. Dacă aluatul este prea tare, mai adaugă puțin lapte la temperatura camerei.
Aluatul așezat într-o covată acoperă-l din nou cu o față de masă și așează-l la cald pentru încă 2, 3 ore, să crească. După ce acesta a crescut destul, e timpul să îți ungi mâinile cu puțin unt și să iei nemilos din el bucăți cât un ou pe care să le treci și pe ele prin unt, apoi prin migdale măcinate, amestecate cu zahăr pudră. Așează apoi bucățile unele peste altele într-o formă de cozonac unsă cu unt și mai lasă puțin cozonacul la căldură, să crească. La final, unge-l cu ou și gata, îl pui la copt!
Timp de pregătire: 1 oră și 40 de minute
Ingrediente:
· 700 g Făină Standard 650 Raftul bunicii
· 400 ml lapte
· 2 linguri de ulei de măsline
· 1 lingură de sare
· 1 linguriță de zahăr
· 1 plic de drojdie uscată (7 g)
Frământă aluatul. Într-un vas încăpător, așază Făina Raftul bunicii făcând o gaură în centru. Pune acolo drojdia înmuiată cu apă, apoi adaugă rând pe rând restul ingredientelor, mai puțin gălbenușurile de ou. Frământă bine aluatul, până când acesta este suficient de compact.
Împarte aluatul obținut după următoarea formulă: formează o bilă mare din două treimi de aluat, iar o treime păstreaz-o separat. Împarte bila de aluat în 4 bucăți de dimensiuni egale, pe care le rulezi apoi sub formă de suluri subțiri. Împletește sulurile obținute în 4, pentru a da forma minunată a pâinii de casă.
Așază aluatul împletit într-o tavă unsă cu unt, care are diametrul de 28 de cm. Restul aluatului îl vei folosi pentru a face o fundiță care va acoperi îmbinarea coroniței din tavă.
Este momentul să lași aluatul să crească în tavă, preț de 30 de minute, într-un loc cald și ferit de curent. Apoi, preîncălzește cuptorul și introdu tava la 180 de grade Celsius. Coace pâinea până trece de testul scobitorii. Când este aproape gata, unge pâinea cu oul bătut cu lapte, folosind o pensulă de silicon.
Lasă pâinea în cuptor până când aceasta se va rumeni frumos, apoi scoate-o pe un grătar și las-o să se răcească.
Timp de pregătire: 1 oră și 20 de minute
Număr de porții: 6-10
Ingrediente:
· 330 g Făină 650 Raftul bunicii
· ¼ cub de drojdie proaspătă
· 180 ml lapte cald
· 55 g unt
· 1 ou bătut pentru uns
· 1 gălbenuș de ou
· 1 linguriță de zahăr
· 0,5 linguriță de sare
· Câteva stafide pentru ochii iepurașilor
Anul acesta, pregătește-le celor mici pentru masa de Paști niște pâinici nemaipomenit de drăgălașe: iepurași rumeniți și gustoși foc! Ia un bol adânc în care să dizolvi drojdia proaspătă în laptele cald. Amestecă-le bine împreună și lasă-le deoparte 5 minute. Cerne jumătate din cantitatea de făină într-un alt bol și separă gălbenușul de ou, pe care-l amesteci apoi împreună cu făina. După 5 minute de amestecat, începe să incorporezi și restul făinii, adăugând treptat și untul, bucată cu bucată. Vei obține un aluat moale și neted.
Acoperă aluatul cu un prosop de bucătărie și pune-l la odihnit într-un loc călduț, pentru circa 20 de minute. După ce aluatul s-a dospit, împarte-l în 6 baghete și 6 bucăți ovale. Din cele 6 baghete vei forma corpul iepurașilor, iar cele 6 ovale vor fi capetele lor.
A sosit cel mai palpitant moment, și anume să modelezi iepurașii din aluat! Rulează pe masă fiecare baghetă de aluat, alungind-o până la 40 cm. Răsucește apoi fiecare baghetă tip melc, dar nu foarte strâns, ci mai lejer, fiindcă așa aluatul va putea crește pe lățime. În paralel, pregătește 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt în care să așezi câte 3 melci și preîncălzește cuptorul la 200°C.
Din cele 6 ovale de aluat, modelează în mână capetele iepurașilor. Ar trebui să semene cu niște chifteluțe alungite. Lipește-le de corpul iepurașilor din tăvi – poți unge locurile respective cu apă rece, pentru a se ține mai bine. Cu o foarfecă, ciupește capetele iepurașilor la spate, pentru a forma urechile lor. Așază câte o stafidă în locul ochilor, asigură-te că le-ai fixat bine în aluat, pentru a nu se desprinde în timpul coacerii.
Unge iepurașii cu un ou bătut cu puțină sare și lasă-i 5 minute la dospit, în tavă. Apoi, pune-i în cuptor timp de 5 minute la 200°C, iar apoi alte 12-15 minute la 170°C, pentru a se rumeni frumos. Stai să vezi ce repede vor înflori zâmbetele pe chipurile celor mici când le vei pune în față asemenea minunății! Nici măcar adulții nu vor putea rezista în fața unui coș plin de iepurași din aluat rumeniți și gata de înfulecat.
Gânduri de încheiere
Acestea sunt bucatele tradiționale de Paște care nu ar trebui să-ți lipsească de pe masa îmbelșugată. Desigur însă, le poți servi în combinație cu alte feluri de mâncare, pornind de la supe de legume, salate de verdețuri și ciuperci umplute, până la deserturi apetisante precum tarte cu fructe, brioșe vesele și fursecuri în forme drăgălașe.
Un meniu de Paști complet este format din preparatele tradiționale, dar și mâncărurile preferate ale celor dragi, așa că nu ezita să le combini împreună, dacă știi ce gusturi are fiecare invitat de la masa ta. Acum că masa festivă pentru întreaga familie e gata, vă dorim Paște fericit și poftă bună!
© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.