fbpx

Pâine de casă ”Te iubesc”

Icon print Print

Cu o pâine de casă, proaspăt scoasă din cuptor, poți cuceri pe oricine. Și, dacă o modelezi într-o formă grăitoare, inima celui drag e câștigată definitiv.

Anul acesta, cu ocazia minunatei sărbători tradiționale Dragobete, ne suflecăm mânecile și pregătim o pâine specială, care va aduce încântare și zâmbete pe chipurile iubite.

Alege dintre cele trei variante pe care ți le propunem – pâine cu măsline, cu semințe de dovleac sau cu ceapă caramelizată – cea pe care o veți savura împreună, cu mare drag și poftă, fără prea multe pe lângă ea.

Ingrediente

1 kg făină 650 Raftul bunicii

10 g drojdie uscată

500 ml apă

100 ml ulei

½ linguriță de sare

10 măsline negre / 2 cepe / 50 g de semințe de dovleac

2 gălbenușuri de ou

Mod de preparare

Cerne făina într-un vas și fă un mic cuib în mijlocul ei, unde vei pune drojdia. Adaugă puțină apă călduță peste drojdie, amestecă puțin, apoi acoperă vasul pentru 10 minute, pentru a-i da răgaz drojdiei să își facă de cap.

După ce ai așteptat câteva minute, adaugă tretptat uleiul, restul de apă în care ai dizolvat sarea și începe frământarea, mai întâi în vas, apoi pe blatul de lucru, până când aluatul devine suplu și nelipicios.

Pune aluatul înapoi în vas, acoperă-l bine și lasă-l macar 40 de minute la dospit, într-un loc ferit de curenții de aer.

Între timp, pregătește umplutura preferată: îndepărtează sâmburii măslinelor, coace pe tigaie puțin sâmburii de dovleac sau pregătește ceapa caramelizată, călind-o ușor în ulei până devine aurie.

După ce aluatul și-a dublat volumul, întinde-l în două foi, presară peste ele umplutura preferată și rulează-le. Apoi, taie-le în câte două bucăți egale, pe care le modelezi cu voie bună sub formă de inimă, având grijă ca umplutura să fie acoperită în totalitate de aluat.

Așază pâinicile ”Te iubesc” într-o tavă, acoperă-le cu un șervet curat și mai lasă-le vreo jumătate de oră la crescut. Apoi, ungele cu gălbenușurile de ou diluate în foarte puțină apă și așază-le cu mândrie în cuptor, pentru 40 de minute, până se rumenesc.

Poftă bună și la mulți ani de Dragobete!

Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

VEZI REȚETA
Image Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

Prăjitură Pina Colada

VEZI REȚETA
Image Prăjitură Pina Colada

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură