fbpx

Pâine pull-apart cu brânzeturi, sos pesto și busuioc

Icon print Print

Nu trebuie să așteptăm ocaziile speciale (Paște, Crăciun) pentru a putea găti cu Făina Superioară 000 pentru Cozonac de la Raftul bunicii. Există o mulțime de rețete de pâine pufoasă pe care le poți încerca acasă și asezona cu verdețuri proaspete, ce-i vor oferi un gust aparte.

Pâinea pull-apart, numită și „pâine care se destramă ușor”, poate fi preparată atât cu ingrediente dulci, cât și cu ingrediente sărate. Seamănă cu un cozonac, este moale și pufoasă la interior, numai că diferă ingredientele.

Fiindcă sezonul verdețurilor proaspete este în toi, ne-am gândit să-ți propunem o rețetă de pâine pull-apart cu brânză, sos pesto și busuioc.

Timp de preparare: 60 minute, plus 1 oră și 40 de minute, cât timp lași aluatul la dospit

Număr de porții: 1 pâine

Ingrediente:

Pentru aluat:

 • 300 g Făină Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii
 • 180 ml lapte cald
 • 150 g sos pesto cu busuioc
 • 30 g unt gras, topit în prealabil
 • 5 g drojdie uscată

Pentru umplutură:

 • 40 g brânză sărată, la alegere (mozzarella, cheddar, gouda)
 • 10 g parmezan ras
 • 20 g unt topit și lăsat la răcit
 • 1 lingură cu vârf de pătrunjel tocat
 • 1 cățel de usturoi

Pentru decor:

 • 1 ou bătut

 

Mod de preparare

Într-un bol încăpător, amestecă făina cu drojdia, turnând treptat laptele cald pentru a modela mai ușor aluatul cu mâinile, iar la final, adaugă și untul topit. Ulterior, lasă aluatul la odihnit până când crește în volum.

Pune pe foc o crăticioară în care topești cele 20 g de unt, apoi lasă-l la răcorit. Profită de acest timp și răzuiește brânzeturile, după care adaugă-le peste untul răcit. Tot aici, poți adăuga și cățelul de usturoi pisat și lingura de pătrunjel tocat.

Aluatul a crescut frumos? Foarte bine, acum înfăinează blatul de lucru și întinde aluatul cu un sucitor, dându-i o formă pătrată. Întinde compoziția din unt, brânzeturi și condimente pe toată suprafața foii de aluat. Tot aici, adaugă și sosul pesto cu busuioc.

Taie aluatul în dreptunghiuri de dimensiuni egale. Pune un dreptunghi peste celălalt, două câte două, apoi pliază-le și așază-le în tava de copt. Mai lasă feliile de pâinică la odihnit în tava de copt încă 40 de minute.
Vei observa că aluatul își va mări considerabil volumul.

Apoi, unge aluatul cu oul bătut pe deasupra și bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru circa 35-40 de minute.

În tot acest timp, bucătăria va fi inundată de arome ispititoare de pâine coaptă. Când pâinea s-a rumenit, scoate-o din cuptor. Cheamă-i și pe cei dragi să se înfrupte din bunătatea pe care ai pregătit-o!

Cu toții vor fi plăcut surprinși de forma de acordeon pe care feliile alipite au căpătat-o în timpul coacerii, dar mai ales, vor fi nespus de încântați să rupi feliile de pâine direct cu mâna și să se bucuri de gustul autentic al pâinii pull-apart.

Poftă bună!

Coroniță cu camembert

VEZI REȚETA
Image Coroniță cu camembert

Lava cake

VEZI REȚETA
Image Lava cake

Rulouri împletite cu migdale

VEZI REȚETA
Image Rulouri împletite cu migdale