fbpx

Pâinici de casă aromate cu usturoi, cașcaval și mix de verdețuri

Icon print Print

V-ați făcut timp pentru un prânz la bunici în această primăvară? Minunat!

Avem o rețetă de aperitiv gustos, în ton cu vremea caldă, de care vă puteți bucura înainte de felurile principale pregătite cu drag de bunica: pâinici aromate cu usturoi proaspăt. Au un gust care va rămâne multă vreme în mintea celor dragi!

Timp de preparare: 3 ore și 25 de minute

Număr de porții: 10 pâinici pufoase

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 180 g Făină Standard 650 Raftul bunicii
  • 100 ml lapte cald
  • 2 linguri de unt moale
  • 1 pliculeț de drojdie uscată
  • 1 ou de casă
  • 1 lingură de zahăr
  • ½ linguriță de sare

Pentru umplutură:

  • 100 g de mozzarella
  • 50 g de cașcaval
  • 25 g de unt
  • 3 căței de usturoi pisați
  • 2 fire de ceapă verde
  • Un praf de sare
  • Un praf de piper

Pentru decor:

  • 1 lingură de pătrunjel verde tocat mărunt (la alegere, mai poți adăuga și alte verdețuri: rozmarin, cimbru proaspăt, oregano, etc)
  • 2 căței de usturoi pisați
  • ulei de măsline pentru uns pâinicile

Mod de preparare:

Zâmbește larg, suflecă-ți bine mânecile până la coate și hai să începem! Pentru aluatul de pâinici, amestecă într-un bol ingredientele uscate: făina, zahărul, sarea și drojdia, peste care adaugă cu grijă laptele, oul și cele 2 linguri de unt moale (nu topit).

Frământă cu drag aluatul pentru 10 minute. Vei observa că acesta rămâne lipicios, ceea ce înseamnă că e pregătit să stea la odihnit pentru o oră, acoperit cu un ștergar curat.

După ce aluatul și-a dublat volumul, mută-l pe un blat presărat din plin cu făină. Frământă-l iar timp de 5 minute, după care acoperă-l cu ștergarul și lasă-l la odihnit încă 15 minute.

În acest răstimp, prepară umplutura pâinicilor. Ia un bol încăpător și combină cele 25 de g  de unt moale cu ceapa verde tocată mărunt, cei 3 căței de usturoi zdrobiți, sarea și piperul. Amestecă până obții o compoziție omogenă. Separat, rade mozzarella și cașcavaluri, în două boluri diferite.

După ce aluatul s-a odihnit pentru a doua oară, înfăinează suprafața de lucru și întinde-l, cu ajutorul unui sucitor, într-un dreptunghi. Pe jumătate din foaia de aluat, întinde uniform compoziția de unt și usturoi. Pune cealaltă foaie de aluat peste partea cu umplutura, iar deasupra presară puțină mozzarella și cașcaval proaspăt ras.

Acum e timpul să formezi pâinicile. Rulează aluatul foarte strâns, din toate părțile, având grijă să-l lipești bine la capete. Ar trebui să capete forma unei rulade. În continuare, feliază-l cu grijă, în 10 bucăți egale sau câte îți ies.

Așază fiecare bucățică de aluat umplut într-o tavă rotundă, de jur împrejur, lipite între ele. În centru, pune bucățile rămase, pentru a umple bine tava.

Acoperă tava cu un prosop curat și las-o să stea la cald, timp de 40-50 de minute. După ce timpul s-a scurs, unge bine pâinicile cu uleiul de măsline. Decorează-le cu cei 2 căței de usturoi pisați și lingura de pătrunjel verde tocat. Opțional, mai poți presăra puțină mozzarella și cașcaval ras pe deasupra pâinicilor sau poți completa decorul cu mixul de verdețuri alese (rozmarin, cimbri proaspăt, oregano, etc).

Dă tava la cuptorul încins la 180°C, pentru 20-25 de minute, până ce pâinicile se rumenesc frumos și trec de testul scobitorii.

Nimic nu se va compara cu bucuria de pe chipurile bunicilor și copiilor atunci când vor rupe pâinicile coapte și aburinde făcute cu drag de tine și vor constata cât de pufoase și gustoase sunt.

Poftă bună!

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj