fbpx

Plăcintă de sezon cu brânză și urzici

Icon print Print

Îți dorești să pregătești ceva bun inedit, dar totuși să nu riști nimic? Plăcinta de sezon cu brânză și urzici este preparatul ideal pentru o gustare surprinzătoare. Profită de calitățile urzicilor – au multe vitamine, minerale – sunt ideale pentru o cură de sănătate, după o iarnă plină de alimente mai grele.

Timp de pregătire: 2 ore

Număr de porții: 8

Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină 000 Raftul bunicii

30 g drojdie

300 ml apă

4 linguri de ulei de măsline

1 linguriță de sare

Pentru umplutură

500 g de brânză nu foarte sărată

1 ceapă mare

2 linguri de unt

500 g de urzici

Sare și piper

Adițional

Făină Raftul bunicii 000

1 gălbenuș de ou

Mod de preparare

Dizolvă drojdia în apă călduță, apoi adaug-o în făină, împreună cu sarea și uleiul de măsline. Frământă încetișor aluatul și pune-l într-un castron, într-un loc ferit și călduț, la dospit. Între timp, spală urzicile, rupele în bucăți mici și taie ceapa solzișori. Călește-le împreună până când se înmoaie, apoi adaugă sarea și piperul, lăsându-le să se odihnească în cratiță după ce ai stins focul.

După ce aluatul și-a dublat volumul, taie-l în două și așază pe rând cele două părți pe blatul de lucru presărat din plin cu făină. Întinde-le bine cu sucitorul, apoi trage cu delicatețe de margini, cât mai mult posibil, pentru ca foile să devină foarte subțiri. Adaugă mici cubulețe de unt din loc în loc pe toată suprafața foilor de plăcintă.

Presară brânza, împreună cu urzicile și ceapa, pe prima foaie, acoperind compoziția cu cea de-a doua foaie. Unește-le bine între ele și modelează cu delicatețe plăcinta până obții o formă rotundă. Unge-o pe toată suprafața cu gălbenuș de ou, apoi pune-o în tavă în cuptorul încins. La început, în primele 10 minute temperatura poate fi mai mare (200°C), dar în următoarea jumătate de oră trebuie redusă (180°C), pentru ca plăcinta să se coacă molcom, tihnit și eficient.

Bucurați-vă de această minunăție cât este caldă, alături de un pahar de vin roșu. Poftă bună!

Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

VEZI REȚETA
Image Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

Prăjitură Pina Colada

VEZI REȚETA
Image Prăjitură Pina Colada

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură