fbpx

Puișori din aluat

Icon print Print

Odată cu renașterea naturii, primăvara mai vine însoțită și de cântecele drăgălașe ale păsărilor. Noi am decis să ne lăsăm inspirați de acestea și să pregătim bunătăți la cuptor care sigur îi vor încânta pe cei mici, dar și pe adulți, deopotrivă.

Astăzi îți propunem o rețetă simplă de puișori din aluat, de pregătit alături de cei dragi și savurat cu multă poftă.

Timp de preparare: 3 ore și 20 minute

Număr de porții: 8 pâinici

Ingrediente:

  • 3 căni de Făină Superioară 000 Raftul bunicii
  • 5 g drojdie uscată
  • 4 linguri de zahăr
  • 1 cană + alte 2 lingurițe de apă caldă
  • ½ lingură de sare
  • ½ lingură de zahăr vanilat
  • ¼ cană de ulei vegetal, și încă puțin pentru ungere
  • 1 ou, pentru uns
  • mână de stafide

Mod de preparare

Cu zâmbetul pe buze, suflecă-ți mânecile și hai să ne punem pe treabă! Începe cu prepararea aluatului. Amestecă drojdia uscată cu 1 linguriță de zahăr și 1 cană de apă călduță într-un vas mic și lasă deoparte 10 minute sau până când observi că se formează o spumă pe deasupra. Este un semn că drojdia s-a activat și o confirmare că aluatul tău va crește frumos, așa cum e de așteptat.

Într-un bol mare, amestecă restul de zahăr, făina Raftul bunicii, sarea și zahărul vanilat, apoi transferă drojdia activată peste mixul de ingrediente uscate. Adaugă uleiul vegetal și începe să frămânți aluatul cu mâinile, la fel cum proceda și bunica, până când ajunge la consistența dorită. Dacă simți nevoia, mai poți adăuga încă 2 lingurițe de apă caldă la aluat.

Mai adaugă și puțină făină pe blatul de lucru și continuă să frămânți cu spor, modelând aluatul într-o bilă frumoasă și moale. La final, unge vasul cu puțin ulei vegetal, pune bila de aluat în el, acoperă-l cu un ștergar curat și lasă aluatul la odihnit într-un loc călduț pentru 2 ore sau până când își dublează volumul.

Aluatul a crescut? Perfect! E timpul să îți lași imaginația să te ghideze în formarea puișorilor de aluat.

Împarte aluatul în bucăți rotunde egale, modelate în mâini. Aliniază bilele de aluat pe blatul de lucru înfăinat din belșug și acoperă-le cu un prosop de bucătărie. Ia una dintre bile și începe să o alungești cam de dimensiunea unui cârnăcior de 15 cm, pe care-l rulezi de la mijloc spre margini. Acum, leagă cârnăciorul de aluat într-un nod. Ridică un capăt liber al aluatului și formează capul păsării și ascute vârful precum un cioc. Înfige bine o stafidă în aluat pentru a forma ochiul păsării. Din celălalt capăt liber al aluatului, poți modela coada puișorilor, iar cu un cuțit ascuțit, fă câteva mici tăieturi pentru a crea penele.

Pune puișorul pe o tavă unsă cu ulei vegetal și apoi treci la modelat următoarele pâinici în formă de păsări. Lasă tava într-un loc cald pentru 30 de minute, astfel încât pâinicile în formă de păsări să mai crească puțin. Apoi, bate oul și cu ajutorul unei perii, unge fiecare pasăre pentru un aspect mai strălucitor al pâinicilor coapte.

Preîncălzește cuptorul la 185°C și dă tava la copt pentru circa 20-25 de minute. Nu uita să lași pâinicile să se răcească bine înainte de a le oferi celor dragi. Cu siguranță vor rămâne impresionați de talentul tău culinar.

Poftă bună!

Prăjitură Pina Colada

VEZI REȚETA
Image Prăjitură Pina Colada

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură

Banana Bread

VEZI REȚETA
Image Banana Bread