Spanakopita este, așa cum și numele sugerează, un preparat pe bază de spanac. Este vorba despre o plăcintă grecească gustoasă, cu foi crocante și umplutură de spanac și brânză feta, ce poate fi servită atât pe post de aperitiv, cât și ca gustare între mesele principale.
Dacă te chinui să îi convingi pe cei mici să mănânce spanac, trebuie neapărat să încerci această rețetă – în această plăcintă, spanacul va fi apreciat chiar și de cei mai mofturoși din familie.
Timp de preparare: 2 ore
Număr de porții: 18 porții
Ingrediente:
Pentru aluat:
Pentru umplutură:
Mod de preparare:
Suflecă-ți mânecile, pune-ți muzică grecească în surdină și ia un bol încăpător în care vei pune cele 2 căni de făină. Fă cu degetele un mic culcuș în făină, pe mijloc, și pune acolo uleiul de măsline, sarea, apoi și oțetul urmat de apa călduță. Amestecă până când se formează un aluat pe care îl vei scoate pe masa de lucru, acoperită în prealabil cu un strat generos de făină.
Frământă în continuare aluatul, timp de 10-15 minute, până când devine foarte elastic și nu se mai lipește de mâini. Formează apoi o bilă de aluat pe care o vei acoperi cu folie de plastic și o vei lăsa la temperatura camerei timp de cel puțin o jumătate de oră, ideal chiar 3 ore.
Cât timp aluatul se odihnește, poți prepara umplutura. Într-o tigaie antiaderenta, încinge uleiul de măsline pe foc mediu, apoi sotează atât prazul, cât și ceapa verde timp de 3-5 minute. După ce prazul și ceapa s-au înmuiat, adaugă spanacul și amestecă bine, apoi lasă să se gătească în jur de 7 minute – dacă este necesar, poți completa cu puțin ulei de măsline. Lasă compoziția aceasta deoparte.
După ce aluatul s-a odihnit suficient timp, scoate-l pe masa de lucru apoi modelează-l cu mâinile în formă cilindrică – ar trebui să obții un sul de aproximativ 25 centimetri lungime. Taie-l pe jumătate, apoi taie jumătățile în două, după care repetă operațiunea și vei obține 8 bucăți pe care le vei modela în formă de bilă. Așază bilele de aluat pe o farfurie și acoperă-le cu folie de plastic pentru a preveni uscarea lor.
Presară peste făina de pe masa de lucru amidonul de porumb și apoi ia câte o bilă de aluat, pe care o vei rostogoli în acest amestec de amidon și făină înainte de a o întinde cu sucitorul. Vei obține o foaie de aluat rotundă, cu diametrul de 12 centimetri. Procedează la fel cu toate bilele de aluat.
Topește apoi untul într-un bol, în cuptorul cu microunde. După ce se răcește puțin, amestecă-l cu cele 2 linguri de ulei de măsline. Ia apoi o farfurie întinsă, rotundă, pe care vei așeza o foaie de aluat și o vei unge cu amestecul de unt cu ulei de măsline. Continuă cu încă 4 foi de aluat, însă ultima, cea de deasupra, nu o vei mai unge pe partea de sus. Folosește-ți buricele degetelor pentru a presa marginile foilor de aluat. Introdu farfuria la frigider. Procedează la fel cu celelalte 3 foi de aluat rămase și dă-le și pe acestea la frigider.
Între timp, prepară umplutura amestecând, într-un bol încăpător, brânza feta, ricotta, mărarul, dar și compoziția pe bază de spanac din tigaie. Amestecă bine, asezonează cu sare și piper, după care încorporează și ouăle bine bătute.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește o tavă rotundă, de plăcintă, acoperind-o cu hârtie de copt și cu un strat generos de unt și ulei. Scoate teancul de 5 foi de aluat din frigider, așază-l pe suprafața acoperită cu făină și amidon de porumb, apoi folosește sucitorul pentru a subția foile. Asigură-te că foaia are un diametru cu 5 cm mai mare decât diametrul tăvii. Transferă apoi foaia astfel obținută în tavă, lăsând marginile să atârne pe lângă tavă. Unge cu unt și ulei de măsline foaia.
Scoate și teancul de 3 foi de aluat din frigider și procedează la fel. După aceea, pune umplutura deja preparată în tavă, peste prima foaie de aluat întinsă deja. Distribuie umplutura uniform și acoper-o cu cealaltă foaie de aluat întinsă deja (făcută din cele 3 foi). Prinde marginile atârnate ale primei foi de aluat peste cea de-a doua. Unge iar cu unt și ulei de măsline suprafața plăcintei grecești. Folosește un cuțit ascuțit pentru a porționa plăcinta apoi dă-o la cuptor. Lasă spanakopita să se rumenească în cuptorul preîncălzit timp de 60 de minute. Scoate apoi din cuptor și lasă plăcinta să se răcească timp de 10 minute înainte de a o servi.
Spanakopita poate fi servită fierbinte, dar și rece, simplă, precum și cu iaurt grecesc alături – există însă o condiție pentru ca gustul acesteia să fie desăvârșit: să fie servită în compania celor dragi. Poftă bună!
© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.