fbpx

Supă cu tăieței de casă și prăjitură Albă-ca-zăpada

Icon print Print

SUPĂ CU TĂIEȚEI DE CASĂ ȘI PRĂJITURĂ ALBĂ CA ZĂPADA

Timp de preparare: 3 ore și 30 de minute

Ingrediente:

Prăjitură Albă ca Zăpada
Ingrediente pentru foi

600 g făină 650 Raftul Bunicii
2 ouă întregi
10 g amoniu pentru prăjituri
1 vârf de cuțit sare
8-10 linguri de ulei
8-10 linguri de zahăr
10 linguri lapte

Ingrediente pentru cremă

8 linguri de zahăr
8 linguri făină 650 Raftul Bunicii
750 ml lapte rece
miezul unei păstăi de vanilie
coaja rasă de la o lămâie
sucul stors de la o lămâie
250 g unt la temperatura camerei

Supă de pui cu tăieței de casă
Ingrediente pentru tăieței

1 ou
100 g făină 650 Raftul Bunicii
1 vârf de cuțit sare

Ingrediente pentru supă

1 piept de pui
2 morcovi
1 păstârnac
1 ţelină
1 ardei gras
1 ceapă mică
sare
piper
pătrunjel verde

Mod de preparare:

În zilele de sărbătoare, răsfață-te cu un meniu inspirat din bucătăria diferitelor regiuni istorice din România. Astăzi ne-a inspirat, pentru masa de prânz, supa de pui cu tăieței de casă și prăjitura Albă Ca Zăpada, de pregătit încă din ajun.

Prăjitura Albă Ca Zăpada

Vedeam aievea prăjitura Alba-ca-Zăpada pe masa de sărbătoare a bunicii și ne îmbia un miros de copilărie. De ce să nu aduci prețioasa amintire la tine în bucătărie, printr-o prăjitură fragedă, delicioasă și aromată?

Pentru pregătirea foilor, amestecă cu ajutorul unui tel ouăle cu zahărul, laptele, un vârf de cuțit de sare și uleiul, până la topirea zahărului. Separat, stinge amoniacul cu puțină zeamă de lămâie și adaugă-l peste compoziția lichidă. Încorporează treptat făina și frământă aluatul, până când acesta devine omogen și nu mai este lipicios. Acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l să se odihnească pentru 30-45 minute.

După ce timpul s-a scurs, împarte aluatul în 3 bucăți egale; întinde fiecare bucată, într-o foaie subțire, dreptunghiulară și așază-le pe fiecare pe câte o hârtie de copt. Pune foile pe spatele unei tăvi mari, înțeapă-le din loc în loc cu furculița și dă-le, rând pe rând la cuptor, timp de 15 minute, la 160 de grade, cât de devină puțin aurii.

Între timp, pregătește compoziția fină și aromată din făina amestecată cu zahăr, coajă de lâmâie și cu lapte. Adaugă esența de vanilie și pune compoziția într-o tigaie, la foc mic, pentru 8-10 minute, amestecând continuu. Când a ajuns la consistența unei creme, ia tigaia de pe foc.

Lasă această cremă să ajungă la temperatura camerei, pune apoi sucul de lămâie rămas și încorporează treptat untul cu ajutorul unui mixer.

Împarte crema în 2 părți și întinde-o pe primele două foi.  Pune și cea de-a treia foaie peste primele două și acoperă totul cu o foaie de copt. Pune o tavă mai grea sau un fund de lemn care să preseze prăjitura și las-o la rece, peste noapte. A doua zi, foile au devenit mai fragede, iar prăjitura își capătă abia acum renumele de ”Alba-ca-Zăpada”, după ce vei cerne peste ea nucă de cocos sau zahăr pudră.

Tăiată în pătrate sau romburi, va fi deliciul celor mici și porția ta cu zâmbet nostalgic după copilărie.

Supă cu tăieței de casă

Într-o oală, pune apă rece, un vârf de cuțit de sare și pieptul de pui curățat și spălat. Lasă puiul să fiarbă la foc mic, iar când e mai mult de jumătate fiert, adaugă legumele întregi.

Cât timp fierbe puiul cu legumele, pregătește tăiețeii din făina Raftul Bunicii, un ou și un vârf de cuțit de sare. Frământă bine aluatul, până ce nu mai este sfărâmicios și lasă-l să se odihnească, la rece, învelit în folie alimentară.

După aceea, întinde o foaie foarte subțire, pe care o tai în fâșii lungi, egale. Pune fâșiile una peste alta, presărând făină, ca să nu se lipească între ele și taie pe verticală. Separă tăiețeii și lasă-i răsfirați pe blat, pentru a se usca.

În acest timp, strecoară supa, taie pieptul de pui și o parte din morcovi în cubulețe mici, pe care le adaugi înapoi la fiert, în supă. După aceea, prinde curaj și pune și tăiețeii. Dă totul într-un clocot și adaugă un plus de savoare cu o mână bună de pătrunjel mărunțit.

Pofta-i și mai mare când știi că supa-i gata!

Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

VEZI REȚETA
Image Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

Prăjitură Pina Colada

VEZI REȚETA
Image Prăjitură Pina Colada

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură