fbpx

Tartă cu dovleac

Icon print Print

Tartă cu dovleac

 

Ce zici de o după-amiază liniștită de toamnă, în care zbuciumul să-l lași doar pe seama norilor, iar în casă, unde-i cald și bine, să miroasă a bunătăți cu dovleac și scorțișoară? Dă-i start cu o tartă ușoară, în care ai cuprins aromele și culorile toamnei. Urmează pașii de mai jos, iar rezultatul îți va aduce cu siguranță zâmbete!

Ingrediente:

Pentru crustă

300 g Făină 000 Raftul Bunicii

150 g unt

2 gălbenușuri de ou

1 vârf de cuțit de sare

2 linguri de apă

 

Pentru umplutură

1 esență de vanilie

350 ml smântână lichidă

400 g piure de dovleac

4 gălbenușuri de ou

100 g zahăr brun

1 vârf de cuțit de sare

2 lingurițe de scorțișoară

2 lingurițe de nucșoară

1 linguriță ghimbir ras

2 lingurițe de coajă de lămâie

 

Pentru tarta cu dovleac, ai nevoie, pentru început, de un aluat elastic, tare, care să devină, după coacere, puțin crocant. Îl poți pregăti oricând ai câteva minute libere, chiar cu 2 zile înainte de a face tarta. Te bazezi pe Făina 000 de la Raftul bunicii, care se frământă ușor și este perfectă pentru astfel de aluaturi. Tot ce ai de făcut este să amesteci, până la omogenizare, toate ingredientele pentru crustă, iar apoi să acoperi aluatul cu folie alimentară și să-l dai la frigider, la odihnit.

Când s-a scurs timpul de așteptare, scoate-l și întinde-l într-o foaie subțire. Preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius. În tava specială pentru tartă, unsă cu o linguriță de unt, așază cu grijă foaia de aluat. Înțeap-o, din loc în loc, cu furculița. Poți să dai acum la copt, dar îți recomandăm să apelezi la artificiul folosit și la tarta de ciocolată, care să te ajute să obții o crustă uniformă: așterne în tavă, peste aluat, o hârtie de copt și pune fasole sau soia uscată pentru a presa aluatul. Dă tava la cuptor pentru aproximativ 10 minute. După 10 minute, scoate fasolea sau soia ori greutatea folosită și dă din nou tava la cuptor, pentru încă 5 minute, până ce aluatul va împrumuta din culoarea chihlimbarului.

Pentru umplutură, bate gălbenușurile cu zahărul, sarea, condimentele și coaja de lămâie. Apoi adaugă piureul de dovleac și încorporează, treptat, smântâna lichidă.

SFAT: Ia-i pe cei mici în bucătărie să faceți împreună piure de dovleac. Luați un dovleac de dimensiune medie, iar după ce-l spălați bine, tăiați-l în jumătate și curățați-l de semințe. Într-o tavă, puneți hârtie de copt și aranjați cele 2 jumătăți de dovleac cu miezul în jos. Dați tava la cuptor pentru puțin peste o oră, la 175 de grade Celsius. Întoarce apoi, cu grijă, dovleacul și rade, cu ajutorul unei furculițe ori lingurițe, miezul. Vei obține fâșii foarte subțiri care se amestecă imediat într-o pastă moale, cu o culoare tomnatică. Poți da întreaga pastă printr-o sită rară, care să o facă și mai fină.  Crede-ne pe cuvânt, întregul proces poate fi chiar distractiv!

Revenind la umplutura pentru tartă, odată uniformizată, toarn-o în tava în care ai copt aluatul și niveleaz-o cu ajutorul unei spatule. Coace-o pentru 15 minute la 220 de grade Celsius, după care dă cuptorul la 175 de grade și coace pentru alte 45 de minute. Trece tarta prin testul scobitorii, despre care poți afla mai multe aici, în recomandările noastre pentru dulciuri excelente.

După ce a trecut testul cu brio, închide cuptorul și mai las-o 10 minute. După aceea, las-o să se răcească la temperatura camerei. În funcție de cât de mare este pofta, o poți consuma după 20 de minute sau o poți da la rece, pentru aproximativ 2 ore.

Hmmmm, un deliciu minunat, cu aromă puternică și dulce de dovleac!

Poftă bună!

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj