fbpx

Tartă de cartofi dulci

Icon print Print

Tarta cu cartofi dulci este un preparat inedit, cu o aromă perfect echilibrată între dulce și sărat. Vei fi surprins de textura cremoasă a umpluturii și de versatilitatea acestei rețete – tarta cu cartofi dulci poate fi garnitură, gustare sau chiar vedeta mesei în familie!

În rețeta de astăzi, îți propunem și o idee de decorare de iarnă, ca să poți pregăti tarta pentru mesele speciale din iarna aceasta. Gătește împreună cu cei dragi și bucurați-vă împreună atât de proces, cât și de rezultat!

Timp de preparare: 1 oră

Număr de porții: 6 porții

Ingrediente:

Pentru aluat:

Pentru umplutură:

  • 150 ml de smântână dulce
  • 500 de grame de cartofi dulci tăiați cuburi
  • 50 de grame de morcov tăiat cuburi
  • 1/2 linguriță de ghimbir ras
  • sare, piper

Mod de preparare:

Într-un castron, amestecă Făina Superioară 000 Raftul Bunicii, sarea și untul și omogenizează până când obții o textură de nisip umed. Adaugă apoi oul și continuă să amesteci până când aluatul devine ușor de modelat. Pentru acest tip de aluat, de tartă, este normal ca textura aluatului să fie mai afânată, nu ne dorim să obținem un aluat elastic, uleios sau prea umed. Dacă simți nevoia de puțin lichid suplimentar, poți adăuga 1-2 linguri de apă. După omogenizare, lasă aluatul timp de 15 minute la frigider.

Între timp, pune la fiert cartofii și morcovii tăiați cuburi, într-o oală cu apă și sare. Trebuie să fiarbă până când se înmoaie bine, fiindcă atât cartofii cât și morcovii vor fi făcuți piure. Încinge cuptorul de 180 de grade.

Scoate aluatul de la frigider și împarte-l în două: aproximativ 90% din cantitate va fi blatul tartei tale, iar restul de 10% va fi folosit pentru ornat. Întinde aluatul pentru tartă pe blatul de lucru, până când ajunge la o grosime între jumătate de centimentru și un centimetru. Un blat prea subțire se va rupe, iar unul prea gros se va coace greu. Pune blatul întins în tava de tartă și pune-l în cuptor timp de 10 minute, păstrând temperatura la 180 de grade.

Scurge bine de apă cartofii și morcovii și pasează-i cu un blender sau robot până când obții un piure aerat. Adaugă un vârf de cuțit de sare, unul de piper și ghimbirul ras și amestecă bine pentru ca aromele să se întrepătrundă. La final adaugă smântâna dulce și continuă să amesteci 1-2 minute cu un tel sau cu mixerul.

Scoate blatul de la cuptor și adaugă umplutura tartei. Întinde pe blatul de lucru restul de aluat, cel pentru ornat, și decupeaza din el câteva forme de frunze, steluțe, sau orice îți este la îndemână și îți inspiră un aer festiv. Folosește apoi decupajele și decorează marginea tartei, așezându-le delicat deasupra, fără să le apeși peste umplutură.

Coace tarta la 180 de grade timp de 30 de minute, până când umplutura capătă o textură de budincă, iar decorațiunile de deasupra se rumenesc. Tarta trebuie să aibă un blat crocant, uscat, și o umplutură cremoasă.

Servește-o cu poftă, proaspăt scoasă din cuptor!

Brioșe cu pizza 🍕

VEZI REȚETA
Image Brioșe cu pizza 🍕

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls