fbpx

Tortul suprem pentru iubitorii de ciocolată: 12 straturi de blat pufos și cremă ganache

Icon print Print

Deliciul suprem pentru împătimiții deserturilor cu ciocolată este, cu siguranță, tortul de casă, cu o cremă onctuoasă, fină ca mătasea – un incredibil răsfăț pentru simțuri.

Ține la-ndemână aceasă rețetă, pentru zilele cu adevărat speciale, când simpla poftă de ceva dulce a întregii familii este înlocuită de o sărbătoare memorabilă, cu aromă de ciocolată:

Ingrediente

Pentru blat

200 g făină Raftul bunicii 000

200 g unt moale, 80% grăsime

200 g ciocolată amăruie de calitate

50 g cacao

10 ouă

150 g zahăr pudră

150 g zahăr cristal

Două plicuri de zahăr vanilat sau două lingurițe de esență de vanilie

Un strop de sare

Pentru cremă

650g de ciocolata neagra de buna calitate

– 250 ml smantana lichida (smantana pentru frisca)

Mod de preparare

Separă albușurile de gălbenușuri, așezându-le separat. Pune într-un bol untul moale, zahărul, zahărul vanilat și sarea, încorporând treptat gălbenușurile și mixând cu grijă. Între timp, topește ciocolata, iar la sfârșit adaug-o în mixul cremos, mixând din nou.

Acum a venit rândul să te ocupi de albușuri, cele care vor da blatului consistența pufoasă și aerată pe care o căutăm cu toții la torturi. Acestea se bat bine, împreună cu zahărul cristal și un vârf de cuțit de sare, până ce spuma devine fermă.

Într-un al treilea castron, cerne făina și cacaoa, apoi mută o jumătate din această compoziție în castronul ciocolatiu, împreună cu jumătate din cantitatea de spumă. Pentru un rezultat optim, folosește mixerul.

Adaugă apoi și restul de făină, cacao și spumă și amestecă griuliu cu o spatulă, cu mișcări domoale și ample, pentru a asigura menținerea aerului în compoziție, până ce nu mai vezi nicio bulă de albuș.

Pune hârtie de copt pe fundul unei forme înalte pentru tort, tapetând, pentru mai multă siguranță, cu puțin unt și făină. Toarnă conținutul cremos în formă, nivelează frumos, apoi pune blatul în cuptor pentru 40-45 de minute.

Între timp, poți prepara crema ganache, care sună complicat, dar de fapt este cât se poate de simplu de realizat: Taie ciocolata amăruie cât se poate de mărunt și pune-o într-un bol, preferabil din ceramică. Încălzește smântâna la foc, pe aragaz, apoi toarn-o peste ciocolată, amestecând cu o lingură de lemn până când ganache-ul va căpăta un irezistibil aspect omogen.

Lasă la răcit pentru 2-3 ore și crema, și blatul, pe care trebuie să îl scoți din formă imediat ce iese din cuptor. În sfârșit, ai ajuns la cea mai frumoasă parte, dar nu și cea mai ușoară. Împarte blatul în 6 foi, pe care să le tai cu atenție de jur împrejur și pe care să le îndepărtezi, pe rând, cu ajutorul unei foi de hârtie, pentru a nu risca să le rupi.

Adaugă peste fiecare cremă ganache din belșug, inclusiv peste ultima foaie, pe care o poți orna după inspirația de moment. Îți va plăcea la nebunie să construiești acest tort. Cei mici pot veni acum, pentru a se minuna și a fura încântați câte un deget din crema senzțională. 😊

Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

VEZI REȚETA
Image Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

Prăjitură Pina Colada

VEZI REȚETA
Image Prăjitură Pina Colada

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură