fbpx

Tsoureki – cozonac grecesc de Paște

Icon print Print

Cozonacul este cel mai iubit desert de sărbători, și nu doar în țara noastră. De Paște, grecii obișnuiesc să prepare Tsoureki, un cozonac împletit destul de asemănător ca textură cu cozonacii românești, dar cu arome inedite de condimente mediteraneene. Vei avea nevoie de două ingrediente specific grecești, dar pe care le poți înlocui în cazul în care nu reușești să le procuri: mahleb este o pudră obținută din măcinarea unui anumit tip de sâmburi de cireș și poate fi înlocuită cu un amestec de esență de migdale și esență de trandafiri, iar mastic este o rășină produsă de arborele cu același nume și poate fi înlocuită cu esență de vanilie. 

Tsoureki se servește la temperatura camerei, niciodată fierbinte, și poate fi complimentat de ceai, cafea sau puțină dulceață de casă. Grecii consumă deseori Tsoureki la micul dejun, alături de ouă roșii, iaurt grecesc, cu lămâie și fructe proaspete.

 

Timp de preparare: 1 oră și 15 minute pentru preparare și coacere, 2-3 ore timp de așteptare pentru creșterea aluatului

Număr de porții: 12 porții

 

Ingrediente:

  • 450 grame de Făină Standard 650 Raftul bunicii
  • 3 ouă
  • 2 lingurițe de drojdie uscată
  • 4 linguri de zahăr
  • 4 linguri de unt moale, ușor topit
  • 4 linguri de lapte
  • 2 linguri de fulgi de migdale
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de mahleb sau amestec de esență migdale și esență de trandafiri
  • 1/2 linguriță de mastic sau esență de vanilie

 

Mod de preparare:

Înainte de a prepara aluatul, vom porni drojdia, care are nevoie de câteva minute pentru a se activa. Într-o ceașcă, amestecă 4 linguri de apă călduță cu drojdia uscată și o linguriță de zahăr. Vei observa că amestecul va începe să producă bule de aer la suprafață.

În timp ce drojdia de activează, amestecă într-un bol mare Făina Standard 650 Raftul bunicii, restul de zahăr și sarea. Amestecă bine pentru ca ingredientele să fie distribuite egal. Dacă folosești mastic și mahleb, le vei adăuga tot în acest mix, fiind ingrediente uscate.

Adaugă laptele și 2,5 ouă (vei păstra puțin ou pentru a unge cozonacul la final) și amestecă cu mâna sau cu o lingură de lemn timp de 2-3 minute. Pune untul moale, drojdia activată în apă și înlocuitorii pentru mastic și mahleb, dacă este cazul. Va trebui să amesteci totul bine, timp de câteva minute, până când aluatul este omogen.

Pe o suprafață de lucru presară puțină făină și frământă aluatul timp de 4-5 minute. Unge un bol cu puțin ulei și pune aluatul la crescut, acoperind cu o folie alimentară. În 2 ore acesta ar trebui să își dubleze dimensiunea.

Împarte aluatul în 3 părți și formează-le precum 3 bușteni subțiri, de 1-2 degete grosime. Împletește cele 3 părți, lipindu-le ușor cu mâna la cele două capete, pentru a evita desfacerea lor în timpul coacerii. 

Pregătește o tavă cu hârtie de copt și pune aluatul împletit în cerc, alăturând cele două capete pentru a forma un colac. Poți folosi și o tavă rotundă, dacă îți dorești ca forma să iasă perfectă. Lasă tava pe aragaz sau lângă cuptor timp de încă 30 de minute, timp în care aluatul va continua să crească puțin în această formă împletită.

Încinge cuptorul și unge ușor cozonacul cu oul păstrat pentru acest pas. Presară fulgii de migdale și coace cozonacul timp de 45-50 de minute la 180 grade Celsius. La final, Tsoureki ar trebui să fie arămiu, pufos la interior și rumenit la exterior.

Se lasă la răcit înainte de servire. Poftă bună!

Brioșe cu pizza 🍕

VEZI REȚETA
Image Brioșe cu pizza 🍕

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls