fbpx

7 sfaturi pentru succes în pregătirea prăjiturilor

Icon print Print

7 sfaturi pentru succes în pregătirea prăjiturilor

 

Succesul în bucătărie vine cu răbdare, experiență, cu îndemânare, pasiune și încredere în ingrediente de calitate.  Fie că ești la-nceput de drum ori numeri ani buni în pregătit deserturi desăvârșite, este mereu loc de un sfat, nu-i așa? Am pregătit pentru tine câteva recomandări pentru dulciuri excelente, la cuptor, de pus în practică în bucătăria ta.

 

  1. Amestecă ingredientele în această ordine:

— zahăr + unt

— ingrediente uscate

— abia apoi adaugă ingredientele lichide.

Zahărul și untul ar trebui aproape întotdeauna să fie amestecate împreună înainte de a adăuga altceva. Ingredientele uscate trebuie combinate împreună într-un vas înainte de a le adăuga pe cele lichide.  Respectarea acestui sfat va influența textura aluatului sau a compoziției.

 

  1. Umple doar 2/3 din înălțimea tăvilor de tort, brioșe sau de pâine, pentru ca aluatul să aibă spațiu să crească.

Urmează acest sfat de fiecare dată, mai ales că nu poate fi nimic mai rău decât un blat de tort ars, blocat în cuptor.

 

  1. Dacă trece de testul scobitorii, atunci poți spune că blatul este perfect copt.

Dacă iubești să pregătești prăjituri, tarte ori torturi, este o idee bună să-ți achiziționezi un pachet de scobitori lungi sau frigărui de lemn pentru acest test rapid. După coacere, introdu o scobitoare lungă, în centrul blatului de tort. Dacă iese curată, oprește cuptorul. Dacă totuși rămân bucățele de aluat pe scobitoare, lasă blatul în continuare în cuptor.

 

  1. Cum mai poți verifica dacă e gata blatul?

Știi că este perfect copt dacă e bine rumenit, dacă revine la forma inițială după o atingere ușoară și dacă marginile se desprind ușor de tavă.

 

  1. Câte porții să tai dintr-un tort?

Ai avut întotdeauna această problemă ori nu te poți baza chiar pe geometria din ochi? Știi acum, în funcție de dimensiunea tăvii în care ai pregătit tortul, câte porții vei așeza în farfurie, pentru invitații tăi.

Un tort pătrat, de 21 cm = 6-8 porții

Un tort rotund, de 21 cm = 12-16 porții

Un tort bundt/tip inel, cu o capacitate de 12 căni = 12-20 porții

 

  1. Unt sărat sau nesărat?

Untul este cel mai bun prieten al nostru în bucătărie, mai ales atunci când vine vorba de crusta crocantă pentru prăjituri, tarte ori brioșe sau cam orice desert pregătit la cuptor! Pentru că  este un ingredient atât de comun în rețetele noastre,  este foarte posibil să trecem peste observația ”unt nesărat” sau ”unt sărat”.

Există vreo diferență  între untul sărat și cel nesărat, de care să ții cont când pregătești bunătăți de casă la cuptor? E rețeta foarte pretențioasă sau există o explicație?

Da și da.

Facem lumină cu ajutorul acestui îndrumar! Untul nesărat este, în primul rând, mai proaspăt, pentru că, neavând un conservant, ca sarea, rezistă mai puțin timp la raft. Untul sărat are un conținut mai mare de apă decât untul nesărat. Motivul pentru care ar fi un lucru negativ este că excesul de apă ar putea influența modul în care se dezvoltă glutenul din aluat. Untul nesărat îți oferă, atunci când gătești,  un control complet al aromelor rețetei.

Un ultim argument în grija pentru alegerea tipului de unt constă în gustul personal. În cazul rețetelor care nu specifică felul untului, alege-l pe acela care ți-ar alinta cel mai bine papilele gustative.

 

  1. Nu frământa când plouă.

Mit sau adevăr? Superstiție din bătrâni sau știință? Înclinăm spre cea de-a doua opțiune de răspuns. Temperatura camerei și umiditatea puternică din aer afectează capacitatea aluatului de a se umfla. De altfel, dacă temperatura de afară afectează în vreun fel temperatura din bucătărie, rezultatele preparării bunătăților de casă vor fi diferite. De aceea, ar trebui să luăm de bun sfatul bunicii de a nu pregăti deserturi din aluat, la cuptor, într-o zi ploioasă.

 

Cum ți s-au părut aceste sfaturi? Pe care le-ai urmat deja, în bucătăria ta?

Dacă ai sugestii ori completări, le așteptăm cu drag pe pagina de Facebook și contul de Instagram Raftul bunicii.

Tartă cu prune

VEZI REȚETA
Image Tartă cu prune

Clătite cu măr

VEZI REȚETA
Image Clătite cu măr

Carrot cake

VEZI REȚETA
Image Carrot cake