Tartă cu legume

Print

Tartă cu legume

 

Timp de pregătire: 1h 15 minute

Ingrediente:
Pentru aluat:
250 g făină 000 Raftul bunicii
100 g unt
1 ou
1 lingură de apă/lapte rece
2 g sare

Pentru umplutură:
200 g ciuperci
1 dovlecel
1 vânătă mică
1 roșie
1 ardei gras
4 fire de ceapă verde
100 g smântână (24% grăsime)
1 legătură pătrunjel
1 lingură ulei
3 ouă
sare
piper

Cum îi faci până și pe cei mai pretențioși dintre invitații tăi la prânz să se îndrăgostească de un fel principal pregătit cu legume? Cu o rețetă de tartă sărată, plină de culoare și de savoare, care merită numai laude.

Mod de pregătire:

Amestecă 250 g făină cu 125 g unt rece tăiat în cubuleţe, 1 ou, 1 lingură de apă rece sau lapte rece şi un praf de sare. Frământă un aluat pe care apoi învelește-l în folie de plastic și lasă-l o oră să se odihnească în frigider.

Cât timp aluatul se răcește, te poți îndeletnici cu pregătirea legumelor. Curăţă tacticos ciupercile şi taie-le în felii subțiri. Toacă mărunt ceapa verde, iar vânăta și dovlecelul le poți tăia rondele subțiri. Călește legumele într-o tigaie, cu puțin ulei, până când acestea se înmoaie, iar apa de la ciuperci scade complet; condimentează cu sare și piper, după gust. Pentru a avea mai multă textură, ardeiul gras și roșiile le poți tăia în cubulete. Într-un vas separat, amestecă smântâna cu ouăle și omogenizează-le bine.

Întinde aluatul într-o foaie subțire și așază-l într-o tavă de tartă, tapetată în prealabil cu puţin unt şi făină. Înțeapă cu furculiţa din loc în loc şi bagă tava la cuptor aproximativ 10 minute.

După ce s-a scurs acest timp, scoate tava din cuptor și pune amestecul de legume călite peste aluat; nu-I așa că arată încântător? Peste legume, toarnă sosul cu smântână și așază deasupra cubulețele de roșii și ardei.

Coarce minunăția de tartă în cuptor, la 180°C, aproximativ 45 de minute. Când este gata, scoate tava din cuptor și las-o câteva minute să se răcorească, apoi orneaz-o cu pătrunjel proaspăt.

Este un deliciu plin de culori și arome proaspete!
Poftă bună!

 

Brânzoaice muntenești

60 minute

VEZI REȚETA

Specialitate muntenească cu ciuperci – harta culinară a Munteniei

45 minute

VEZI REȚETA

Zabic – aurul din supele desprinse din basmele românești

20 minute

VEZI REȚETA