Tartă-trandafir cu mere

Print

Tartă-trandafir cu mere

 

Pentru atunci când găzduiești o petrecere ori pur și simplu vrei să faci un desert inedit, care să fure priviri, pregătește tarta-trandafir! Petalele – felii aromate de măr, pudrate cu scorțișoară, crusta – crocantă și cu o culoare de chihlimbar, aspectul – de fotografiat, iar gustul – de lăudat! Urmează pașii de mai jos și dă-ne de veste pe Facebook dacă rezultatul s-a bucurat de aplauze!

 

Ingrediente:

Pentru crustă

250 g Făină 000 Raftul Bunicii

150 g unt

1  ou

1 vârf de cuțit de sare

50 g zahăr

2 linguri de apă

2 lingurițe de coajă de lămâie

 

Pentru umplutură

6 mere

1 esență de vanilie

350 ml lapte

4 linguri Făină 000 Raftul Bunicii

3 gălbenușuri de ou

50 ml vin alb

30 g unt nesărat

135 g zahăr brun

1 vârf de cuțit de sare

2 lingurițe de scorțișoară

2 lingurițe de nucșoară

2 lingurițe de coajă de lămâie

Mod de preparare:

Pregătește un aluat tare, de tartă, așa cum am pregătit pentru tarta cu dovleac ori tarta cu ciocolată sărată. Bazează-te pe Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii, obținută din grâu românesc de calitate superioară, fără aditivi sau amelioratori adăugați. Amestecă și frământă, până la omogenizare, toate ingredientele pentru crustă, întinde aluatul într-o foaie subțire, pe care o așezi cu grijă în tavă. Acoperă tava cu o folie și dă-o la rece.

Preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius. Înțeapă foaia de aluat din tavă, din loc în loc, cu furculița. Poți să dai acum la copt, dar îți recomandăm să apelezi la artificiul folosit și la tarta de ciocolată ori tarta cu dovleac, care să te ajute să obții o crustă uniformă: așterne în tavă, peste aluat, o hârtie de copt și pune fasole sau soia uscată pentru a presa aluatul. Dă tava la cuptor pentru aproximativ 10 minute. După acest răstimp, scoate fasolea sau soia ori greutatea folosită și dă din nou tava la cuptor, pentru încă 5 minute, până ce aluatul va împrumuta din culoarea chihlimbarului.

Cât timp să răcește crusta de tartă, pregătește umplutura: amestecă ouăle cu zahăr, cu coaja de lămâie și încorporează, treptat, făina, după care laptele și omogenizează totul. Pune crema pe foc. Completează compoziția cu vinul, apoi adu crema la punctul de fierbere, amestecând constant. Abia când se îngroașă, ia-o de pe foc și las-o la răcit. După aproximativ 10-15 minute, toarnă crema peste aluatul din tavă și niveleaz-o cu ajutorul unei spatule.

Las-o să se odihnească în tavă și ocupă-te, între timp, de mere. Spală merele și, fără să le cureți, taie-le în jumătate și scoate cotoarele.  Taie merele în felii subțiri, de preferat egale ca grosime. Într-o tigaie, călește feliuțele în unt amestecat cu zahăr și scorțișoară, pentru 3 minute, amestecând foarte ușor, cu grijă, pentru a nu le rupe. Dintr-o felie de măr formează un cilindru sau o spirală, pe care o înfigi în mijlocul tartei. Adaugă cu migală, rând pe rând, în jurul ei felii de măr și construiește o floare de trandafir cât tava de mare. Dă prăjitura la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, până ce feliile de măr se rumenesc pe margine.

Rezultatul va arăta excelent! Poftă bună!

 

 

16 decembrie: Plăcintă de miel – ”Înșir-te mărgăritari”

VEZI REȚETA

15 decembrie: Sos de unt pentru bucate – ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea”

VEZI REȚETA

14 decembrie: Pastramă de vacă și mămăliguță – ”Cei trei frați împărați”

VEZI REȚETA