TORT DE MERE CARAMELIZATE

Print

TORT DE MERE CARAMELIZATE

 
Timp de preparare: 1 oră și 30 de minute

Ingrediente:

Pentru aluat:

6 ouă
6 linguri de făină superioară Raftul Bunicii 000
6 linguri de zahăr
1/2 linguriță sare

Pentru umplutură:

8-10 mere
100 g zahăr pentru caramelizat
Dulceață (la alegere)
Nuci, stafide, migdale sau fructe de pădure
100 g unt
1/2 linguriță scorțișoară

Pentru sirop:

100 g zahăr
250 ml apă
1 fiolă esență de rom sau vanilie

Mod de preparare:

Pentru început, curăță merele de coajă și scoate-le miezul. Astfel vei face loc pentru umplutura creativă, care-ți va încânta simțurile. Într-o cratiță rotundă, pune 100 de grame de zahăr și lasă la foc mic până se caramelizează și prinde o îmbietoare culoare de chihlimbar. Mișcă circular cratița, astfel încât zahărul topit să se întindă cât mai uniform și pe pereții acesteia, ca o mângâiere ușoară și delicată.

După această ”operațiune”, urmează o etapă în care sigur te vei distra. Invită-i și pe cei dragi să-ți dea o mână de ajutor ori un dram de inspirație.

Umple merele după pofta inimii: cu dulcețuri variate, nuci, migdale, stafide sau cu fructe de pădure. Crestează ușor merele, ca și cum le-ai felia, însă nu foarte adânc. Mândre de surpriza pe care o ascund în interiorul lor, așază cu grijă merele în zahărul caramelizat.

Taie untul în bucăți mici și așază-le peste mere, după care cerne din plin scorțișoară. Lasă-le să se coacă timp de 15 minute în cuptorul încins la 160°C.

Cât timp merele se rumenesc în cuptor, poți pregăti aluatul. Bate albușurile spumă și încorporează treptat zahărul bătând în continuare până la consistență de bezea; într-un alt bol, bate gălbenușurile cu sarea. Adaugă cu grijă gălbenușurile peste albușurile cu zahăr, după care încorporează făina.

Toarnă această compoziție peste mere și bag-o înapoi la cuptor pentru încă 40 de minute. Suficient timp pentru o povestioară, un joc simpatic cu cei dragi sau un moment de relaxare, pentru tine, într-o aromă de vis, care-a cuprins toată bucătăria!

Scoate minunea parfumată din cuptor și las-o la răcit măcar 10 minute în cratiță. Știm că nerăbdarea e mare, dar rezultatul va merita din plin timpul de așteptare!

Între timp, poți pregăti siropul ce va înnobila blatul. Pune apa cu zahărul la fiert și amestecă ușor până ce s-a topit tot zahărul, iar compoziția a devenit mai consistentă. Este momentul să-ți alinți simțurile, adăugând, după pofta inimii, o fiolă cu esență de rom sau de vanilie.

Desprinde tortul de formă cu ajutorul unui cuțit și, cu puțin curaj și dibăcie, răstoarnă-l pe un platou.  Toarnă cu grijă siropul răcorit, puțin câte puțin, acoperind întreaga suprafață!

Poți orna tortul cu frișcă sau fulgi de migdale și nuci coapte, peste care să cerni zahăr pudră.

Cald sau rece, acest tort de mere caramelizate va fi o încântare pentru întreaga familie!

Poftă bună!

12 decembrie: Cozonac – ”Sarea-n bucate”

VEZI REȚETA

11 decembrie: Aluat pentru bucate – ”Sarea-n bucate”

VEZI REȚETA

10 decembrie: Purcel de lapte și pâine de casă – "Amintiri din copilărie"

VEZI REȚETA